maxresdefault-5 (1)
V zraku · buzz buzz

Leto 2018 se počasi približuje koncu, zato je smiselno, da ga poskusimo oceniti. Čeprav je velikokrat preizkušalo naše potrpljenje, pa moramo priznati, da je prineslo tudi veliko lepega.

Za katerih 18 stvari, ki so se zgodile v letu 2018, moramo biti še posebej hvaležni?

1. Ustanovitev gibanja Time’s Up

Gibanje Time’s Up oziroma Zdaj je čas je ustanovilo 300 žensk (med drugim Eva Longoria, Reese Witherspoon in America Ferrera), ki delujejo v hollywoodski filmski, televizijski in gledališki industriji. Njihov namen je ženskam, ki so žrtve spolnega nadlegovanja na delovnem mesto, ponuditi finančna sredstva za pravno zaščito.

2. Laverne Cox na naslovnici revije Cosmopolitan

Ameriška igralka Laverne Cox, ki je kot transseksualka velika podpornica LGBT-skupnosti, se je pojavila na naslovnici februarske različice revije Cosmopolitan South Africa. V zgodovino se je vpisala kot prva transseksualka, ki je krasila naslovnico priljubljene revije.

3. Drakeov videospot za pesem God’s Plan

Kanadski raper je z videospotom za svojo uspešnico God’s Plan vzbudil veliko pozornosti. Kako tudi ne, ko pa je v njem razveselil številne ljudi, ki jim je razdelil skoraj milijon dolarjev.

4. Parkland Teens

Februarja je na srednji šoli v Parklandu na Floridu prišlo do strelskega napada, v katerem je bilo ubitih 17 ljudi. Skupina preživelih najstnikov se je po grozovitem dogodku odločila, da se po robu postavi ameriški vladi in s številnimi shodi ter protesti javno obsodi dovoljenje za nošenje orožja.

5. Črni panter

Marvelov film Črni panter spremlja T’Challa, ki se po očetovi smrti vrne v napredno afriško državo Wakando, kjer se za prestol spopade s starim sovražnikom. Črni panter je poseben predvsem zaradi tega, ker je prvi Marvelov film s temnopoltim junakom v glavni vlogi.

6. Jordan Peele prejel oskarja

Filmski ustvarjalec Jordan Peele je na 90. podelitvi oskarjev dobil nagrado za najboljši izvirni scenarij za srhljivko Zbeži!. Tako je postal prvi temnopolti scenarist, ki mu je to uspelo.

7. Tiho mesto

John Krasinski je režiral film Tiho mesto, v katerem je blestel ob boku svoje zakonke iz resničnega življenja (Emily Blunt). Štiričlanska družina, ki je prisiljena živeti v čisti tišini, je gledalcem z gotovostjo nagnala strah v kosti.

8. Kendrick Lamar s Pulitzerjevo nagrado

Ameriški raper Kendrick Lamar je na podelitvi Pulitzerjevih nagrad s svojim albumom DAMN. slavil v glasbeni kategoriji. S tem je postal prvi neklasični ali nedžezovski glasbenik, ki se ponaša s to prestižno nagrado.

9. Kraljeva poroka

Ko je svet potreboval osvoboditev od vsega slabega, je na pomoč priskočila britanska kraljeva družina. Večno zvestobo sta si obljubila Meghan Markle in princ Harry, ki veljata za zelo priljubljen par.

10. Boj proti onesnaževanju s plastiko

Ljudje smo se končno začeli zavedati, da je onesnaženost s plastiko pereč svetovni problem. Veseli nas, da se vse več podjetij, kot sta denimo McDonald’s in Starbucks, odloča za prepoved plastičnih slamic v svojih prodajalnah.

11. Še vedno imamo pse

Ne glede na to, da gre včasih vse narobe, pa so tukaj še vedno naši štirinožni prijatelji, ki nam vedno pričarajo nasmeh na obraz.

12. Noro bogati Azijci

Newyorčanka s svojim dolgoletnim fantom odpotuje v Singapur, kjer izve, da je njen partner potomec izjemno bogate dinastije. Romantična komedija je doživela izjemen uspeh, ob tem pa služi kot pomemben mejnik za reprezentacijo Azije v ameriški pop kulturi.

13. Mamma Mia! Spet začenja se

Drugi del priljubljenega muzikla je navdušil predvsem oboževalce glasbene skupine ABBA. Posnet je bil na hrvaškem otoku Vis, ki je za potrebe filma postal grški otok Kalokairi.

14. Lebron James odprl šolo

Lebron James, najboljši košarkar zadnjega desetletja, je v rodnem Akronu v Ohiu odprl šolo, ki bo 240 učencem tretjega in četrtega razreda iz revnejših sosesk omogočila dostojno izobrazbo.

15. Morski pes s šestimi škrgami

Morski psi imajo običajno pet škrg, a kot kaže lahko najdemo tudi izjeme. Oceanografi, raziskovalci in vsi, ki preučujejo skrivnostne oceane, si za svoje delo vsekakor zaslužijo veliko pohvalo.

16. Indija odpravila prepoved homoseksualnih spolnih odnosov

Indijsko vrhovno sodišče je 6. septembra odpravilo prepoved homoseksualnih spolnih odnosov, ki jo je država ohranjala še iz kolonialnih časov.

17. Zvezda je rojena

Zgodba govori o zaljubljencih, v vlogi katerih blestita Lady Gaga in Bradley Cooper. Umetniški duši se združita tako na glasbenem odru kot v življenju. Lady Gaga je film popestrila s številnimi skladbami.


shutterstock_1211853667 Ideje za božična darila 2018: darila za izbirčno mamo To je posebna vrsta ljubezni: osebe, ki imajo sestro, so srečnejše To je posebna vrsta ljubezni: osebe, ki imajo sestro, so srečnejše znane osebnosti ki so nas zapustile v 2018 Znane osebnosti, ki so nas zapustile v 2018 shutterstock_567962668 Kaj smo v letu 2018 najpogosteje iskali na največji spletni strani za odrasle?