malala-yousafzai-ftr
V zraku · buzz buzz

Ženske znamo poskrbeti tako za žgečkljivo kontroverznost in zapeljivo pozornost, kot tudi za pogumen in vztrajnost izven meja skozi neverjetne dosežke. Spomnimo se 20 tistih, ki so s svojimi dejanji v letošnjih 12 mesecih sprožile največ govoric.

Zvezdniška kuharica je postregla z odmevno ločitvijo in sodbo njene nekdanje osebne asistentke o domnevni zlorabi.

Kot prva na svetu je ikonična pevka decembra dobesedno čez noč v celoti izdala svoj spletni glasbeni album, prodan v 430 000 izvodih v enem dnevu in sprožajoč 1,2 milijona tvitov v 12 urah.

Letošnje leto, v dobrem in slabem, je bilo vsekakor Mileyjino leto. Nenehna poplava govoric o drzni preobrazbi iz nedolžne Hanne Montane v kratkolaso, pomanjkljivo oblečeno, brezmoralno neustavljivo zapeljivko, jahajoč kroglo v videospotu Wrecking Ball ter kazajoč jezik bojda kar 2,5 bilijonkrat. Z vsem tem in še več ji vsekakor pripada letošnji prestol kraljice kontroverznosti.

Novozelandska pevka je izdala pravo predmestno najstniško himno Royals, skupaj z njenim debitantskim albumom Pure Heroine.

Oktobra je 28-letnica postala najmlajša pisateljica, ki je osvojila nagrado Man Booker. Nagrajeni roman The Luminaries so kritiki opisali kot bleščeč, sijajen in poželjiv.

Spomladi je igralka pretresla svet z javnim razkritjem svoje dvojne mastektomije, potem ko je njen genetski test pokazal veliko verjetnost raka dojk.

Kate Middleton je avgusta postregla “le” z bodočim kraljem britanskega kraljestva.

Newyorčanka je nepričakovano vstopila na medijsko sceno, potem ko sta z njenim zaročencem, neizprosnim Simonom Cowellom, razglasila, da skupaj pričakujeta otroka.

Danska premierka je sprožila viralno, rahlo sporno pozabavanje javnosti s fotografijo skupinskega “selfija” z Barackom Obamo in Davidom Cameronom na spominski slovesnosti Nelsona Mandele.

Igralka si je z neljubim pripetljajem, ko se je na letošnji podelitvi oskarjev spotaknila v Diorjevi kreaciji in nato odreagirala popolnoma brez zadrege, prislužila naslov ženske, katero bi vsaka želela imeti za prijateljico.

Neverjetna 15-letnica, ki je uspešno okrevala po napadu talibanov leta 2012, je izdala svojo avtobiografijo z naslovom “I am Malala: The Girl Who Stood Up for Education” in bila celo nominirana za letošnjo Nobelovo nagrado.

Britanka je presenetila javnost, ko se je razkrila kot “ženska iz ozadja” 4-milijonske Facebook skupine Fucking Love Science.

Svetovna znana smučarka in novo dekle Tiger Woodsa je popolnoma neustavljiva. Navkljub dvojnima poškodbama noge februarja in novembra letos, namerava nastopiti na prihajajočih zimskih olimpijskih igrah.

Njena smrt je aprila sprožila deljene odzive javnosti – od poveličevanja kot prve britanske premierke in legendarne feministke do pripisovanja ustvarjanja škode s svojimi preteklimi dejanji.

Zagovornica pravic je ustanovila dobrodelni sklad v imenu svojega sina Stephena in po 18 letih končno dočakala obsodbo njegovih morilcev.

Potem ko je Banka Anglije v začetku tega leta razglasila, da bo na bankovcu za 5 funtov dosedanjo podobo Elizabeth Fry zamenjal Winston Churchill, je feministična aktivistka Criado-Perez sprožila kampanjo reprezentacije žensk na bankovcih.

Nenehnim napadom, povezanih z spolno neenakostjo s strani moških voditeljev in vlade, je sledil Gillardin odstop kot prve ženske premierke v Avstraliji.

Decembra je Barra postala prva ženska na vodstveni poziciji 105-letnega ameriškega avtomobilskega velikana General Motors.

Članica skupine Pussy Riot se je uprla izredno slabim razmeram v priporu, tako da se je podala na 9-dnevno gladovno stavko, zaradi katere so jo kasneje premestili v enega najstrožjih zaporov v Sibiriji.

Leta 2011 je Deng pokazala žensko neustrašnost, ko je na sojenju s klofuto pregnala protestnika, ki je hotel napasti njenega moža. Navkljub vsemu, sta se zakonca junija letos uradno razšla.

Untitled-1 Poslikava telesa + zastave + stereotipi = Fat flag serija fotografij Untitled-1 Otroška nostalgija igrač iz ’90. let 05 Najbolj kul mačja ležišča Pasja uta - Cubix Cubix – minimalistična pasja rezidenca · · · · · · · ·