BMW i Vision Dynamics
Utrip mesta · mobilno

Težko je pravilno napovedati, kaj točno nas čaka v letu 2020, lahko pa, glede na govorice, kar dobro ugibamo. Jeep, Porsche, Volkswagen in morda celo Apple, nikoli se ne ve, kdo nas bo najbolj presenetil.

Izbrali smo nekaj najbolj sočnih govoric in jih na kratko predstavili. Ali se bodo vse napovedi izkazale za resnične, bo pokazal čas, do takrat pa se lahko pustimo presenetiti.

1. Alfa Romeo GTV

Petletna strategija koncerna FCA predvideva kar nekaj novih modelov, tako SUV-jev kot tudi športnih avtomobilov. Med njimi je najbolj pričakovana prav Alfa Romeo GTV, ki bo osnovana na Giulii in imela kar 600 konjskih moči. Hibridni kupe bo imel štiri sedeže in pogon na vsa štiri kolesa.

2. Apple iMaybe

Applov projekt avtonomnega avtomobila z imenom Project Titan je bil odpovedan, a pri Applu še vedno razvijajo potrebno tehnologijo za avtonomijo, ki naj bi našla svoje mesto v Applu iMaybe. iMaybe je bil napovedan že pred 2 letoma za leto 2020. Od tedaj nismo o projektu slišali veliko in vprašanje je, ali bomo futurističen avtomobil resnično ugledali v 2020.

3. Audi Sport EV

Audi tokrat ne govori o specifičnem avtomobilu, temveč bolj o prihodnji usmerjenosti znamke. Vsekakor se pričakujejo novi modeli, osnovani na električnem pogonu, a je za zdaj še velika neznanka, ali bomo dobili kupeja, športni avtomobil, morda SUV-ja. Karkoli že bo, bomo nad novostmi zagotovo navdušeni.

4. BMW i4

BMW i4 bo njihov prvi, v vsakdanjih razmerah popolnoma praktičen električni avtomobil, njegov dizajn pa je navdihnila filozofija Vision Dynamics Concept. Z enim polnjenjem naj bi prevozili do 700 kilometrov dolgo pot, njegov prihod pa načrtujejo za konec leta 2019 ali na začetku leta 2020.

5. BMW M3

V decembru prejšnjega leta so pri BMW-ju oznanili, da bodo do leta 2020 predstavili 26 novih ali pomlajenih modelom z oznako M. Gre za visoko številko, zagotovo pa je znano, da bo v središču vsega BMW M3 in BMW M4 takoj ob njegovem boku. BMW M3, modelno leto 2020, naj bi prihodnjo pomlad debitiral na frankfurtskem avtosalonu.

6. BMW X3e

Jeseni 2016 so bile potrjene govorice, da bo SUV BMW X3 dobil še popolnoma električno različico. Letošnje poletje je prišla še potrditev, da se bo to zgodilo v letu 2020. Pogon bomo dobili iz že uveljavljenega programa BMW i.

7. Cadillac Escalade in Escalade ESV

Sicer ne tako pomembna novica za slovenski trg, a vseeno je bilo kar nekaj Escaladov tudi na naših cestah. Novi model je že dolgo v pričakovanju in leto 2020 naj bi bilo tisto pravo. Dizajn bo podoben prejšnji generacije, na voljo pa bo novi V 8-valjnik in morda celo priključni hibrid.

8. Hyundaievi križanci

Pri Hyundaiu pravijo, da nameravajo do leta 2020 predstaviti 8 novih križancev. V to so že všteti poznani modeli, kot so Kona, Tucson in Santa Fe. Prišel naj bi križanec v A-segmentu in večji 8-sedežni SUV.

9. Hyundai Santa Cruz pick-up

V letu 2015 je Hyundai predstavil konceptnega pick-up križanca z imenom Santa Cruz. Zdaj naj bi Santa Cruz dobil zeleno luč za proizvodnjo. Osnovan bo na Hyundaiu Santa Fe. Kaj več za zdaj še ni znano, bo pa zagotovo konkurenčen vedno bolj priljubljenim pick-upom.

10. Jaguar F-Type

Pri Jaguarju nameravajo do leta 2020 na tak ali drugačen način elektrificirati prav vsak model v njihovi ponudbi. Ravno takrat naj bi prišla na vrsto osvežitev modela F-Type. Kljub hibridnemu pogonu so odločni, da ne bodo ogrozili športnega bistva avtomobila.

11. Jeep Wrangler Plud-In Hybrid

Dve leti po predstavitvi novega Jeepa Wranglerja bo v salone zapeljala še njegova priključno-hibridna različica. O hibridu ni veliko znanega, bo pa po vsej verjetnosti enak kot pri avtomobilu Chrysler Pacifica Hybrid. V tem primeru lahko pričakujemo okoli 50 kilometrov vožnje zgolj z uporabo električne energije.

12. Land Rover Road Rover

Novica še ni potrjena, vsaj uradno je Land Rover ni potrdil, se pa o limuzinski različici Land Roverja kar precej govori. Road Rover naj bi bil osnovan na isti platformi kot Jaguar XJ, na voljo pa naj bi bil tudi v elektrificirani različici.

13. Mazda3

Na tokijskem avtosalonu so predstavili konceptni model Kai, za katerega se pričakuje, da bo postal nova Mazda3. Nadaljuje s Kodo jezikom oblikovanja, Mazdini inženirji pa razvijajo nadgrajeno obliko motorja, ki naj bi za 30 % zmanjšal porabo goriva.

14. Mazda RX-9

Preporod Mazde RX-9 se je omenjal že nekaj časa, a nič ni bilo gotovo, dokler niso predstavili konceptne Mazde RX-Vision. RX-9 naj bi bil športni avtomobil, ki bo Mazdo popeljal v prihodnost in ponovno obudil Wanklov rotacijski motor.

15. Mercedes-AMG GLE 63

Mercedes-Benz GLE že obstaja v obliki vohunskih fotografij, saj je tik pred prenovo. Ta naj bi prišel v letu 2019, različica  AMG pa bo sledila kmalu za tem. Kar je že bilo videno, čeprav dobro zakrito, vseeno namiguje, da lahko pričakujemo zelo všečen avtomobil.

16. Nissan Z

Aktualni Nissan 370Z je med nami že lep čas in ni bil deležen temeljitejše prenove, vse odkar je bil v letu 2009 prvič predstavljen. Govori se, da utegnemo v bližnji prihodnosti dobiti njegovo novejšo različico.

17. Polestar 3 in 4

Polestar je postala samostojna znamka, seveda še vedno pod budnim očesom matičnega Volva. V načrtu so Polestarji z imenom od številke 1 do 4. Prvi je že predstavljeni športni avtomobil, drugi bo športna limuzina, tretji kompaktni križanec, četrti pa kabriolet. V tem trenutku tehnični podatki še niso znani, a ne bodo drugačni kot pri Polestarju 1. Obetamo si lahko športne in še kako zanimive avtomobile.

18. Porsche 911

Nova generacija Porscheja 911 je praktično že pred vrati in po videnih posnetkih lahko sklepamo, da bo malce večji in nabit z novo tehnologijo. Spremembe bo v veliki meri deležna notranjost, kjer bo zaradi digitalizacije povsem drugačen občutek v kabini. Zunanji dizajn se po vsej verjetnosti ne bo spremenil veliko.

19. Redspace REDS

Uveljavljeni avtomobilski oblikovalec Chris Bangle se je podal na novo pot s kitajskim proizvajalcem avtomobilov. Redspace REDS je nekaj povsem drugega, kot je bilo Chrisovo delo pri znamki BMW, je pa zagotovo nekaj, kar pritegne pozornost in je usmerjeno v prihodnost. Gre bolj za udobje na kolesih kot pravi avtomobil.

20. Toyota 86

Prihodnost dvosedežnega športnika Toyota-Subaru žal še vedno visi v zraku. Obe znamki bolj zanikata kot namigujeta novo generacijo tega zabavnega avtomobila. V tem primeru lahko le držimo pesti, da se bo kaj podobnega le zgodilo v prihodnosti.

21. Volkswagen Golf

Dostopen in kompakten družinski avtomobil s prisekanim zadkom je z leti vedno bolj priljubljen. Novi model je na poti, a tokrat brez izvedbe e-Golf, saj ima Volkswagen v mislih povsem svojo linijo električnih vozil I.D. Vsekakor se pričakuje GTI-različica in  morebiti tudi različica v obliki priključnega hibrida.

22. Volkswagen I.D. Crozz

I.D. Crozz je kompakten križanec, ki ga bosta poganjala dva elektromotorja s skupno močjo 302 konjskih moči. S polno baterijo bomo lahko prevozili okoli 480 kilometrov, na voljo pa bo tudi štirikolesni pogon 4Motion.

Ethec Ethec: električno motorno kolo, ki postavlja nove standarde Byton K-byte Concept Byton K-byte: še korak bližje avtonomni vožnji Mazu 52HT Jahta Mazu 52HT: na zunaj špartanska, znotraj pa nekaj popolnoma drugega Audi Q7 10 najbolj zanimiv SUV-jev ta hip · · · · · · · · · · · · ·