3+ lastnosti tvojega partnerja, ki veliko povedo tudi o tebi
V zraku · odnosi

Čeprav znanost poskuša razložiti, zakaj se zaljubimo v nekoga in katere lastnosti igrajo pri tem največjo vlogo, ljubezen in zaljubljenost ostajata eni izmed največjih skrivnosti našega obstoja. Koga izberemo kot svojega partnerja, pa lahko veliko pove tudi o nas samih. Veš, da lastnosti tvojega partnerja povedo nekaj o tebi?

Kdo ve, zakaj se v resnici zaljubimo v nekoga? So za metuljčke v trebuhu krive njene prodorne oči? Morda njegov smisel za humor? Ali pa njen prikupen način govora?

Čeprav si na vse pretege poskušamo razložiti ljubezen, jo je težko spraviti v dovolj majhen okvir, da bi jo lahko pravično in zanesljivo raziskovali. Vseeno pa so takšni poskusi razlage ljubezni zelo zanimivi ‒ kot te lastnosti tvojega partnerja, ki lahko veliko povedo tudi tebi.

Podoben videz

Nekaj študij je dokazalo, da si pogosto izberemo osebo, ki nam je po videzu nekoliko podobna. To se pogosto zgodi pri ljudeh, ki menijo, da so oni sami privlačni – tako jih tudi privlačijo ljudje, ki so jim podobnejši, kot pa ljudje, ki so videti popolnoma različno.

Zanimivo je tudi to, da naj bi po znanstvenih ugotovitvah ljudje izbrali osebe, ki so v podobni “coni pivlačnosti”.

Čustven ali racionalen?

Domnevno se ljudje v partnerstvu pogosto dopolnjujemo v čustvenosti in racionalnosti. Če je tvoj partner čustven, naj bi bil ti bolj racionalen, in obratno. Drži tudi pri vama?

Razlika v višini

Moški ob zelo majhni ženski naj bi bil videti močnejši, mišičast in pogumen, ob ženski, ki je višja od njega, pa uspešnejši in samozavestnejši, pravi znanost. Če imaš nizkega partnerja, želiš zanj skrbeti. Od visokega partnerja pa pričakuješ, da bo on zate skrbel in ti posvečal pozornost.

Domače živali

Glede na rezultate številnih anket je ženskam pogosto odločilni faktor tudi to, ali ima moški domačo žival. Če je ima, je v očeh ženske takšen moški veliko bolj resen in zanesljiv. Ženske, ki imajo ljubljenčka, pa so v očeh moških nežne, ljubeznive in pripravljene za resno zvezo.

Podoben je tvojim staršem.

Že pred približno 100 leti je oče psihoanalize, Sigmund Freud, razvil hipotezo, da si pogosto izberemo partnerja, ki je podoben našemu staršu nasprotnega spola. In tega mnenja so tudi sodobni znanstveniki, ki med drugim trdijo tudi to, da bo otrok starejših staršev verjetno nekoč imel starejšega partnerja.

Komplementarno ego stanje

Glede na transakcijsko psihoanalizo se naša ego struktura deli na tri ravni: odraslega, otroka in starša. V različnih situacijah se odzivamo iz različnega ego stanja, vendar pa večino časa prevladuje eno stanje. V partnerskih odnosih je tako pogosto opaziti, da če pri enem prevladuje ego stanje starša (ukazuje; si drugega podreja;pretirano skrbi za drugega …), se drugi pogosto vede kot otrok.

3 bistvene stvari, ki bodo zelo, zelo izboljšale vajin seks 3 bistvene stvari, ki bodo zelo, zelo izboljšale vajin seks 10 skrivnosti dolge in uspešne zveze, ki ti jih nihče ne pove 10 skrivnosti dolge in uspešne zveze, ki ti jih nihče ne pove shutterstock_705184123 To so stvari, ki jih je upravičeno pričakovati v resni zvezi! shutterstock_1296598663 Top ideje za pomladne zmenke v Sloveniji