32542
Utrip mesta · zdravje & lepota

Saj veste, da je sončna krema te dni nuja, kajne? In veste, da morate nanos obnoviti vsaki 2 uri? Če še vedno niste poskrbeli za (zadostno) zaščito pred soncem, potem so vas t. i. poljubi škodljivih ultravijoličnih žarkov pošteno opekli. Boleče sončne opekline lahko trajajo več dni, zato lahko v obupu poskusimo skorajda vse. Dr. Erin Gilbert, dermatologinja iz New Yorka, ima za nas 3 ključne nasvete, ki pomagajo pri opeklinah.

Kaj torej storiti, ko dobimo sončne opekline? Po mnenju dr. Erin Gilbert se je treba najprej takoj umakniti s sonca in se ga, če se le da, v naslednjih dneh popolnoma izogibati. Naše telo, katerega naravna obramba je zdaj poškodovana, se namreč poskuša zaceliti. Vsaka dodatna izpostavljenost UV-žarkom bo škodovala našemu DNA in celicam, jih ubila, podaljšala bolečino in poglobila poškodbe.

Dr. Gilbert tako priporoča, da v hladilnik postavimo mleko in vanj namočimo krpo. To nato damo na tista mesta, kjer nas je opeklo sonce. Krpa bo prijetno hladila, mleko pa vsebuje mlečno kislino, ki nam lahko v tem primeru pomaga. koža, kjer so nastali mehurčki, naj bi se namreč hitreje celila.
Prav tako lahko uporabimo aloe vero, saj pomaga pomiriti boleče opekline. Dermatologinja seveda svetuje, da najprej preberete deklaracijo na embalaži in se tako prepričate, ali izdelek ne vsebuje sestavin, ki bi lahko stvar na dolgi rok poslabšale: to sta lidokain in benzokain. “Ta bosta začasno odvzela bolečino, takoj, ko pa bo njun učinek popustil, pa bo bolečina še močnejša.”
Tukaj je še tretji nasvet. Dr. Gilbert priporoča, da v primeru bolečih in srbečih opeklin vzamemo kakšno protivnetno zdravilo. Naša koža ja namreč jezna, rdeča in boleča.

f.lashes: interaktivne LED-trepalnice f.lashes: interaktivne LED-trepalnice alin-meceanu-467957-unsplash (1) Kremo za sončenje že celo življenje nanašate napačno groundhogday copy Kava naj bi bila povezana z daljšim življenjem 19886006-10213444084878007-1426873014-o Wrixo: zapestnica, ki vam lahko reši življenje · · · ·