lucas-lenzi-573687-unsplash
V zraku · buzz buzz

Nekoč je veljalo, da dejanja povedo več kot besede, a umetnost govorjenja je v zadnjih letih dobila na pomenu. Z besedami izraziti hvaležnost je verjetno najbolj preprosta metoda, ki vas stane malo, a ima zelo močan učinek.

Zdi se, kot da smo ljudje v današnjem času pozabili na hvaležnost in lepo besedo. A tako malo je potrebno, da nekomu polepšate dan. Če vam ljubljena oseba, neznanec ali prijatelji naredijo vaš dan lažji, si zagotovo zaslužijo zahvalo, ki jim bo ostala v spominu. Pa ne mislimo na darila, temveč preproste in brezplačne geste, ki bodo delovale.

Tudi znanost pravi, da imata vsakič, ko prejmete zahvalo ali se zahvalite,  obe osebi od tega koristi. V raziskavi o vplivu izražanja zahvale so tri skupine morale napisati pismo in se zahvaliti osebi, ki je do njih bila pozorna in prijazna. Nato so vsi bili vprašani, kaj menijo, kako se bodo prejemniki pisma počutili. Sodelujoči so ocenili, da se bodo počutili čudno in so podcenili srečo, ki so jo  prejemniki pisem dejansko čutili. Naj bodo te informacije v vaših mislih, vsakič ko želite izraziti hvaležnost, a vas je tega strah. Tu so pa načini, kako se preprosto zahvaliti.

Zahvalite se in to resnično mislite

Poštar, voznik taksija, trgovec, natakarica – ko gre za ljudi, s katerimi nimate nujno vsakodnevne komunikacije, je zahvala za to, kar so naredili za vas, več kot dobrodošla. Zahvalite se jim s hvala in jim polepšajte dan, saj so vam olajšali dan s svojo pomočjo. Način, kako se naučiti biti hvaležen v življenju, je preprost: zahvaljujte se ljudem in to vam bo prešlo v navado, pravi Clarissa Silva, vedenjska znanstvenica.

Napišite ljubko sporočilo nekomu, ki ga imate radi

Če upoštevamo zgornjo raziskavo, v kateri ugotavljajo, da izražanje hvaležnosti razveseli obe osebi, je morda smiselno, da k zahvali dodate še ljubko sporočilo, ki bo imelo še močnejši učinek. Po mnenju Roberta Glatterja, docenta za nujno medicino, je ročno napisano sporočilo pogosto najmanjša gesta, ki ima največji vpliv. Hvaležnost je znak, da skrbite za to, da posvetite čas spoštovanju tistih, ki imajo vpliv v vašem življenju.

Pišite dnevnik hvaležnosti

Ko gre za pisanje dnevnika, se morate včasih spomniti na stvari, za katere ste hvaležni. Julie Potiker, avtorica knjige Life Falls Apart, priporoča, da pišete dnevnik, saj boste tako znižali raven stresa. Dovolj je, da enkrat napišete seznam stvari in hitro boste odkrili nove stvari, ki vam prinašajo veselje.


Po zaslugi te vojaške tehnike boste zaspali v dveh minutah. Po zaslugi te vojaške tehnike boste zaspali v dveh minutah adult-2449725_1920 Kako se spopasti s 4 vrstami šefov? Katera pesem Beyoncé te opisuje glede na tvoje astrološko znamenje? Katera pesem Beyoncé te opisuje glede na tvoje astrološko znamenje? Vsak si zasluži drugo priložnost: ta krojač oblači socialno ogrožene moške Vsak si zasluži drugo priložnost: ta krojač oblači socialno ogrožene moške · · ·