senjuti-kundu-JfolIjRnveY-unsplash
V zraku · buzz buzz

Genske mutacije so posledica evolucije in vsakdo ima zagotovo vsaj eno od teh štirih mutacij.

Preveri, katero imaš ti!

Modre oči

Nekoč so imeli vsi ljudje rjave oči, a je mutacija v genu HERC2 pred približno 6000 ali 8000 leti povzročila blokado rjavega pigmenta. Danes ima nekje 8 odstotkov svetovne populacije modre oči in vsi imajo skupnega prednika: moško okostje, najdeno v Španiji, staro približno 7000 let.

Zmožnost prebavljanja laktoze

Večina sesalcev neha piti mleko, ko nekoliko odraste, in odrasli sesalci ga težje prebavljajo, saj se encim, ki skrbi za to, upočasni. A ne pri ljudeh.  Pred 10 tisoč leti, je nekje na območju Turčije prišlo do mutacije, zaradi katere je danes večina ljudi sposobna prebavjati laktozo.

Rdeči lasje

Ta čudovita barva las izhaja iz mutacije v enem samem genu MC1R – ima ga približno 4 odstotkov svetovne populacije, predvsem v severni Evropi. Nezaželen stranski učinek te mutacije so različni pragi bolečine. Rdečelasi imajo tako nižji prag za toplotne bolečine (na primer opekline), toda višji prag za druge oblike bolečin, kot so na primer električni udarci.

Manko modrostnih zob

Modrostni zobje niso vedno ‘privilegij’ sodobne družbe. Ko so se ljudje razvijali, so se naši možgani večali, kar je zahtevalo ožjo čeljust. V vsaki čeljusti torej ni bilo prostora za modrostne zobe, kar je povzročilo veliko bolečine in različne okužbe. Na srečo se je pred približno 400 tisoč leti zgodila mutacija, ki je preprečila rast modrostnih zob. Danes si jo deli 25 odstotkov Evropejcev, 40 odstotkov Azijcev in 45 odstotkov Eskimov.

grayscale-photo-of-woman-standing-in-a-wheat-field-4667768 Teh 7 stvari drugim ljudem nikoli ne smete dovoliti: peto zatrite v kali! olimpline crna na koroskem Olimpline, Črna na Koroškem: odpira se najdaljši zipline v Sloveniji! Foto: Retroteka FB Še pomnite te legendarne jugoslovanske sladkarije naše mladosti? Vesoljski balon Neptune (Foto: Space Perspective) Vesoljski balon Neptune: zaplavajte na rob vesolja ·