7 načinov, kako biti bolj produktiven
V zraku · buzz buzz

Kako biti bolj produktiven? Produktivnost pomeni ustvarjati rezultate in dosegati cilje z optimalno izrabo sredstev – produktivno porabiti svoj čas, znanje in denar za dodajanje vrednosti pri vseh aktivnostih. Posameznik mora biti produktiven, da doseže samospoštovanje, odličnost svojega dela, ostane na svojem delovnem mestu ali pa si zagotovi novo. Po predlogi Microsoft Traininga vam predstavljamo 7 načinov, kako biti bolj produktiven.

44 načinov, kako biti bolj produktiven:

1. Vstajajte prej

Znano je, da so jutranji ljudje bolj proaktivni, so v šoli bolje ocenjeni in imajo boljše zaposlitvene možnosti kot tisti, ki jutra prespijo. Do želenega rezultata pojdite postopoma. Alarm budilke si nastavite vsak dan 5 minut prej kot prejšnji dan. Takoj ko vstanete, odgrnite zavese, naravna svetloba vam bo pomagala pri prebujanju.

2. Vzpostavite jutranjo rutino

Vzpostavitev jutranje rutine pomaga možganom, da se zavejo, da je čas za delo. Pomagate si lahko s petnajstminutno telesno vadbo ali desetminutno meditacijo. Pripravite si zajtrk, ki naj bo bogat z zelenjavo, sadjem in beljakovinami. Vsako jutro popijte kozarec mlačne vode, takoj ko vstanete. Tako boste svojo dnevno produktivnost povečali za 14 %. Dober način je tudi, da pred odhodom v službo trenirate možgančke z desetminutnim pisanjem. Za začetek poskusite s pisanjem sanjskega dnevnika.

3. Koristno porabite čas na poti v službo

Poslušajte podcast, da se sprostite in hkrati kaj novega naučite, preberite najaktualnejše članke in zadnje objave iz vaših priljubljenih spletnih virov, zastavite si dnevne cilje (pri tem vam lahko elegantno pomaga coach.me) ali se pripravite na predstavitev. V službo se odpravite peš, s kolesom ali tecite, če je le mogoče.

4. Pripravite se na “akcijo” tako, da porabite 80 % časa za načrtovanje in 20 % za delo

Delati začnite vsak dan ob isti uri. E-pošte ne preverjajte vsako polno uro. Pripravite seznam opravil in jih razporedite po pomembnosti. Poskrbite, da so vaša opravila izvedljiva in da imajo postavljene končne roke.

PREBERITE ŠE: 12 stvari, ki jih nikoli ne smeš zapisati v SMS sporočilu

5. Opravite naloge!

Najprej se lotite težjih opravil. Postavite si časovne omejitve za vsako posebej. Delajte v 90-minutnih intervalih, da lahko delo opravite najbolje. Ne pozabite na odmore! Nikakor ne opravljajte več del hkrati; ko končate eno, se lotite drugega. Bodite pozorni na vse plavajoče in švigajoče misli ter ideje v svoji glavi. Zapišite jih.

6. Vas daje neproduktivnost po opoldanskem obroku?

Večina trpi zaradi popoldanskega padca energije. Poznate tisto, ko se odlično najeste za kosilo, potem pa vas kar malce mine volja do dela? Predlagamo, da se izognete težkim malicam in kosilom, ki puščajo občutek utrujenosti. Vstanite ali sedite vzravnano, da boste obdržali visoko raven energije. Zdaj dajte prednost lažjim delovnim nalogam. Čas po kosilu je najprimernejši za ustvarjanje idej.

7. Kakovosten nočni spanec bi moral najti prostor na dnevnem redu vsakogar

Za dnevno produktivnost je zelo pomembna kakovost spanca. Pred počitkom nujno ustvarite presečni čas med delom in spancem. Pripravite seznam opravil za naslednji dan in z 20-minutno vadbo joge umirite utrujeno telo in duha. Potem pa “lahko noč”.

Izberite vsaj en nasvet za izboljšanje lastne produktivnosti in ga upoštevajte. Majhne spremembe v vašem načinu dela lahko prinesejo velike končne rezultate.

Kako še biti produktiven, pa si oglejte v spodnji infografiki:

Kreativno plonkanje Najbolj domiselni načini plonkanja Uničeni Apple izdelki Uničeni izdelki Apple kot umetniški projekt cover-sms-sporočilo 12 stvari, ki jih nikoli ne smeš zapisati v sporočilu Odraščanje brez elektronski naprav Odraščanje brez elektronskih naprav in v objemu narave