Voldemort_Original-e1504205678969
V zraku · buzz buzz

V popolnem svetu so vsi ljudje sladki, zabavni in sproščeni, a resnično življenje je polno različnih osebnostni in strupenih oseb, ki nam visijo za vratom in se hranijo z našo energijo. In kako shajati s takšnimi težavnimi ljudmi?

Vsi ljudje se kdaj soočamo s težkimi dnevi, smo nejevoljni in odrezavi, a že naslednji dan je vse po starem.  Tega pa žal ne moremo reči za težavne ljudi, ki so nenehno čustveno obremenjeni in se pogosto vedejo neskladno s situacijo. Njihovo vedenje lahko tako povzroči konflikte, katerih izvor ni pojasnjen.

Takšni ljudje, katerih težavno vedenje je zakoreninjeno, imajo pogosto psihološke motnje, ki jih seveda lahko reši le strokovna pomoč. A obstajajo tudi osebe, katerih težavnost je del osebnosti – takšnim ljudem se ponavadi poskušamo prilagoditi in narediti vse, da bo izid za vse nas najboljši.

Četudi nam težavni ljudje jemljejo energijo, obstajajo načini, kako z njimi shajati. Gre namreč za učni proces, ki vam bo vzel nekaj časa, a ko ga boste osvojili, bo veliko lažje, ko se boste soočali s težaki.

1. Ko se znajdete na ‘bojišču’, je zelo pomembno, da ste pozorni na dihanje, saj ste takrat najbolj napeti in ponotranjate stresno situacijo. Dihanje vam lahko pomaga, da se pomirite in se odzovete na situacijo drugače. Osamite se, globoko dihajte skozi nos tako, da se vaša prsa dvigujejo in spuščajo. Po petih minutah se vrnite k pogovoru.

2. Nikoli ne smete pričakovati, da se bo težavna oseba spremenila. Seveda bi bilo koristno, da se oseba, s katero ste v konfliktu, zave, da je izvor težav, a je verjetnost, da se bo oseba začela zavedati svojih napak zelo majhna. Če oseba, ki jo čakate, zelo zamuja, se raje s čim zamotite, namesto da nervozno postopate, gledate na uro in si pulite lase.

3. Težavne osebe rade prelagajo odgovornost na vas in bodo naredile čisto vse, da bodo njihove težave postale vaše. V takšni situaciji jasno in glasno povejte osebi, kakšne so vaše skrbi in jo spomnite, kakšne so njene.

4. V zdravem odnosu se zdi nenavadno, da bi zase zadržali stvari, ki jih tako močno želimo zaupati dragi osebi. V strupenih odnosih je bolje, da stvari o sebi zadržite zase, ker se lahko hitro zgodi, da oseba izkoristi informacije, ki jih ima o vas.

5. Bodite pozorni na to, da vas težavna oseba ne zmanipulira. Preden vas prevara in prisili v to, da naredite zanjo stvari, ki niso koristne za vas, je pomembno, da se naučite reči, da boste premislili. Na tak način pridobite na času in lahko dobro premislite. Morda je bolj zdravo, da se držite po strani.

6. Temeljna stvar, ki jo morate zaščititi, je vaše veselje. Težavna oseba bo naredila vse, kar je v njeni moči, da vam bo zagrenila življenje. Res je, da je sreča osebna stvar, a hitro se lahko zgodi, da vam jo kdo vzame.

7. Poleg sreče morate ohraniti zdravo pamet – stres težavne osebe ne sme postati vaš stres. Ko se oseba pritožuje glede svojega življenja, ne rešujete njenega problema vi, ker to ni vaša težava.

8. Če se resnično ne želite ukvarjati s težavno osebo, je najbolje, da se ne zapletate v njene težave – poslušajte, ničesar ne komentirajte in pojdite naprej.

Težavne osebe se ne spremenijo zato, ker imajo togo razmišljanje – pozorne so le na informacije, ki se ujemajo z njihovim razmišljanjem in prostora za prilagoditve ni. Lahko tudi zgodi, da se oseba zaveda, kaj počne, a namerno ne bo naredila spremembe.

Če težavna oseba zelo vpliva na vas, je najbolje, da jo popolnoma odstranite iz svojega življenja. Navsezadnje morate najprej skrbeti zase. Z osebo, ki se ni pripravljena spremeniti, verjetno ne boste nikoli vzpostavili zdravega razmerja. Čim prej se je rešite in se osredotočite na zdrave odnose, ki vas navdihujejo.

shutterstock_610050113 Zakaj te lulat, ko slišiš zvok tekoče vode? ali-pazani-VTadLtFjlfM-unsplash Ego na višku: to so 3 najdominantnejša astrološka znamenja Kaj narediti, da tulipani v vazi ostanejo sveži tudi do 10 dni? Kaj narediti, da tulipani v vazi ostanejo sveži tudi do 10 dni? Screen-Shot-2016-03-07-at-4.40.30-PM Najstniki prvič vidijo Windows 95 in njihove reakcije so epske! ·