fbpx

Jesenski recepti: 5 preprostih receptov za jesenske jedi

Kaj jesen popestri v gastronomskem smislu? Jesenski recepti z najboljšimi jesenskimi sestavinami, seveda. S prihodom jeseni smo namreč deležni tudi enih izmed najbolj okusnih sestavin, s katerimi lahko pripravimo slastne tople jedi: bučke, gobe, hruške, kostanj, orehi … Mmm, zveni okusno.

Čeprav temperature še niso tako zelo nizke, brez skrbi, pravo jesensko vreme se pripravlja na svoj prihod. In k temu sodijo tudi pravi jesenski recepti. Za vas smo pripravili 5 najboljših in preprostih receptov, na katere ste zagotovo čakali celo leto. Ta okusna hrana vas bo grela v času hladnih deževnih dneh.

1. Testenine z gobami

Testenine z gobami
Testenine z gobami

Preproste, a tako kremaste in bogate testenine.

SESTAVINE:

  • 500 g različnih gob
  • 1 čebula
  • 500 g testenin
  • 6 žlic masla
  • 5 žlice moke
  • 600 ml mleka
  • 3 žlici kisle smetane
  • 150 g naribanega sira
  • 2 žlici peteršilja
  • sol in poper

PRIPRAVA:
Skuhajte testenine. Dve žlici masla stopite v ponovi, vanjo dodajte čebulo, gobe in moko, da nastane pasta. Pozneje dodajte mleko, kislo smetano, sol in poper. Nekaj časa naj se sestavine kuhajo na ognju, nato pa jih pustite, da se ohladijo. V drugi posodi stopite preostanek masla, dodajte čebulo, sol in poper ter kuhajte pet minut. Sestavine iz druge posode dodajte v prvo posodo in dobro premešajte. Maso obogatite z večjim delom naribanega sira, dodajte tudi peteršilj. Nekaj sira in peteršilja pustite za pozneje. Testenine vmešajte v maso. Posujte jih s sirom in pecite v pečici 30 minut na 180 stopinj.

2. Pita z jabolki in orehi

Pita z jabolki in orehi
Pita z jabolki in orehi

Okusna pita se bo podala ob popoldanski kavi.

SESTAVINE:
Testo:

  • 300 g gladke moke
  • mrzla voda
  • 150 g masla
  • ščepec soli

Nadev:

  • 1 kg jabolk
  • 4 žlice mletih orehov
  • limonin sok
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 1 vrečica vaniljevega sladkorja
  • 1 žlica cimeta
  • žlica ruma ali penečega vina
  • marelična marmelada
  • sladkor v prahu

PRIPRAVA:
Testo:
Moko, sol in maslo zmešajte. V posodo s sestavinami dodajte hladno vodo in oblikujte testo, dokler to ne dobi gladke strukture. Testo ovijte s folijo in postavite v hladilnik za uro. Po 60 minutah testo razvijte in ga razvlecite glede na velikost pekača. Konci testa naj štrlijo čez pekač. Odvečno testo shranite, ker boste iz njega naredili okras.

Nadev:
Olupite jabolka in jih naribajte. V posodo z jabolki dodajte orehe, limono, cimet, sladkor, vaniljev sladkor in rum ali prošek. Vse sestavine dobro premešajte. Prej narejeno testo nadevajte z maso. Iz preostanka testa naredite trakove, ki jih obložite po piti. 50 minut pecite pito na 180 stopinjah, vročo pito pa premažite z marmelado, ko se ohladi, pa po njej posujte sladkor v prahu.

3. Rižota z gobami in bučo

Rižota z gobami in bučo
Rižota z gobami in bučo

Okusite jesen z vpeljevanjem buče v svoje jedi.

SESTAVINE:

  • 350 g riža
  • 300 g gobanov
  • 500 g buče
  • ena rdeča čebula
  • sol
  • sveže mlet poper
  • 50 g masla
  • 0,5 ml oljčnega olja
  • listi peteršilja
  • rdeči poper

PRIPRAVA:
Riž operete v vodi. Čebulo narežete in jo popražite na oljčnem olju. V čebulo dodaje na drobne kocke narezano bučo in riž. Sestavine popražite, dodajte jim začimbe in vodo ter pustite, da se prekuhajo. Očistite gobane, narežite jih na kocke in jih prepražite v ločeni ponvi. Ko so pripravljeni, jih dodajte v zmes iz riža. Vse skupaj dobro premešajte in za boljši okus dodajte maslo.

4. Kremasti čokoladni napitek

Kremasti čokoladni napitek
Kremasti čokoladni napitek

Jesen res ni prava jesen, če si ne privoščite dobrega kremastega čokoladnega napitka.

SESTAVINE:

  • 2 dcl mleka
  • žlica rjavega sladkorja
  • 1 žlica sladke smetane
  • 50 g temne čokolade
  • ščepec cimeta

PRIPRAVA:
Segrejte mleko in mu dodajte sladkor, preden zavre. Mešajte minuto, nato pa v mleko dodajte čokolado. Z posodo ognja odstranite, vanjo pa dodajte sladko smetano, cimet in vse dobro premešajte. Napitek je pripravljen!

5. Kostanjeva juha

Juha iz kostanja
Juha iz kostanja

Si lahko sploh predstavljate jesen brez kostanjeve juhe? Če jo še ne znate pripraviti, je tu preprost recept.

SESTAVINE:

  • 400 g kostanja
  • 40 g krompirja
  • 40 g pora
  • 40 g zelene
  • 40 g korena peteršilja
  • sol
  • poper
  • oljčno olje
  • smetana za kuhanje

PRIPRAVA:
Por, zeleno in koren peteršilja popražimo na oljčnem olju, nato sestavinam dodamo olupljen kostanj, vodo in kuhamo vse skupaj 30 minut. Med kuhanjem dodajte krompir. Ko je juha pripravljena, ji dodajte smetano za kuhanje. Juho postrezite s kruhom in kuhanim kostanjem.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.