Foto: ninapetronzio.com
Kulturni izbor · film

Slava današnjim zvezdnicam vsekakor pomaga pri bolj opaznem humanitarnem delu in zavzemanju za boljši jutri. Prav tako je bilo tudi včasih. Poglejmo, katerih pet žensk, klasičnih lepotic zlate dobe Hollywooda se je borilo za svet, v katerem živimo danes in se s svojo srčnostjo za vedno zapisalo v zgodovino.

Današnje zvezdnice velikokrat niso opevane zgolj zaradi svojega dela na platnu. Emma Watson je ambasadorka UN Women, ki se zavzema za enakopravnost žensk, Angelina Jolie se je v zgodovino zapisala s svojimi humanitarnimi dejanji, Emma Stone slovi po svojem kreativnem promoviranju raznolikih dobrodelnih ustanov. Slava vsekakor pripomore, da njihova pozitivna dejanja ne ostajajo neopažena. Tako pa je bilo tudi včasih, saj so filmske dive tudi v času pred Twitterjem svojo slavo izkoriščale tudi za to, da so lahko širile svojo miselnost. Zlata doba Hollywooda slovi po čudovitih zvezdnicah, brezhibno urejenih damah, ki so se zapisale v zgodovino tudi po svojem vplivu na razvoj sveta, v katerem živimo danes. Drznili smo si obiti običajna imena, ki pridejo na misel ob omembi zlate ere (Audrey in Marilyn), ter izbrskali pet klasičnih lepotic, ki si prav tako zaslužijo našo pozornost. Poglejmo zakaj je temu tako.

Katharine Hepburn

Najbolj znana po vlogi v filmu: The Philadelphia Story (1940), Guess Who’s Coming to Dinner (1967)

Plus točke: Za Hepburnovo ste zagotovo že slišali. Štirikratna dobitnica Oskarja je s svojim velikanskim prispevkom vsekakor pustila pečat na filmski industriji. Poleg najbolj opaznega pa ne smemo pozabiti, da si je ta izredno močna ženska v svojem življenju prizadevala predvsem za enakopravnost žensk. Feministična ikona se je od 1940 naprej zavzemala za ženske reproduktivne pravice in napisala številna pisma organizacijam, ki so nasprotovale in nasprotujejo splavu.

Anna May Wong

PREBERITE ŠE: Ljubezen in romantika: francoski filmi, ki v nas izzovejo “ooh la la” občutek

Najbolj znana po vlogi v filmu: Shanghai Express (1932).

Plus točke: Wongova je bila prva azijska igralka, ki je v Hollywoodu dosegla “mainstream” status. Kljub svoji prepoznavnosti in slavi, pa je bila tista, ki je orala ledino in s svojim trudom in odločenostjo dosegla, da so bile tudi azijske igralke vedno bolj pogoste v sicer zelo enolični zabavni industriji. Njen boj proti rasnim in manjšinskim presodkom v filmih je vsekakor ostal opažen. Čeprav so bile njene vloge večinoma tipizirane, saj je šlo za vloge, ki ohranjajo eksotične in negativne rasne stereotipe, se je borila, da temu v prihodnje ne bi bilo več tako. V 40-ih je bilo Anni celo z zakonom prepovedano igrati vloge, v katere se zaljubijo kavkazijski moški igralci. Wongova je znana po slavnem protestu, v katerem je izrazila ogorčenje pri izgubi vloge kitajske kmetice v filmu “The Good Earth”. To je namreč namesto nje dobila nemška svetlopolta igralka.

Hedy Lamarr

Najbolj znana po vlogi v filmu: Samson and Delilah (1949).

Plus točke: Hedy ni opevana zgolj zaradi svojega zapeljivega videza, ampak se je v zgodovino zapisala tudi kot znanstvenica. Sodelovala je namreč pri razvoju opreme za reševanje, ki je osnova za razvoj današnjih brezžičnih komunikacijskih sistemov (Bluetooth, GPS in mobilna tehnologija). Vsekakor pomembno v popolnoma drugem pogledu pa je tudi dejstvo, da je bila prva igralka, ki je na platnu upodobila ženski orgazem. Pohvalno, ni kaj.

Ruby Dee

Najbolj znana po vlogi v filmu: A Raisin In The Sun (1961).

Plus točke: Legendarna igralka, ki je na žalost pred kratkim preminila, je bila pravi dragulj tudi ko so žarometi ugasnili. Bila je aktivistka, ki se je zavzemala za enakopravnost Afroameričanov. Prijateljevala je z ostalimi pomembnimi istomislenimi aktivisti, med katerimi sta bila tudi Martin Luther King Jr. in Malcolm X.. Njen življenski boj za rasno enakopravnost vsekakor ni ostal neopažen, med drugim je pri delu navdihnil režiserja Spika Leea. V njegovih filmih je tudi nemalokrat zaigrala.

Olivia de Havilland

Najbolj znana po vlogi v filmu: Gone With The Wind (1939).

Plus točke: Čeprav smo si jo mnogi zapomnili po vlogi dobrosrčne in malce otročje Melanie Hamilton, je bila Olivia v resničnem življenju veliko močnejša. Kazni Warner Brosa, ker je zavračala slabe vloge, se ni prav nič ustrašila. Namesto tega je filmskega mogotca povabila na sodišče in dosegla, da v kalifornijskem zakoniku še dandanes obstaja zakon, ki skrbi za zaščito umetniške svobode igralcev.

cover Neverjetna filmska dejstva, o katerih se vam ni niti sanjalo Foto: drafthousefilms.com Ljubezen in romantika: francoski filmi, ki v nas izzovejo “ooh la la” občutek boyhood Boyhood – film, ki so ga snemali kar 12 let Foto: Fox Searchlight Pictures Filmski napovednik: Birdman ·