354179-admin
V zraku · buzz buzz

Ali je denar sveta vladar ali ne, je stvar debate – še toliko bolj je stvar debate vprašanje, ali ni takšna nadvlada denarja slaba za našo družbo in navsezadnje zemljo – zagotovo pa lahko rečemo, da se svet marsikaterega posameznika v veliki meri vrti okoli denarja. Nekateri ljudje pa imajo z denarjem »neporavnane račune«. To je 5 patoloških težav v odnosu do denarja, ki morda zahtevajo strokovno pomoč.

Tu vam predstavljamo 5 patoloških težav v odnosu do denarja. Kako pa se te razlikujejo od tega, da nas skrbi (včasih povsem upravičeno), da imamo premalo denarja? V grobem rečeno gre za vzorce obnašanja in počutja, ki niso čisto skladna z našim realnim finančnim stanjem in nam lahko resno škodujejo. Če se vi ali kdo od vaš bližnji srečuje s takšnimi težavami, je priporočljivo, da prosite za strokovno pomoč.

Kompulzivno zapravljanje

Kompulzivno zapravljanje je motnja, kjer posameznik večkrat začuti neustavljivo željo, da bi kupil stvari ali izdelke. Čeprav si jih ne more privoščiti, se tem impulzom ne more ali pa le zelo težko upre. Po takšnem »nakupovalnem pohodu« se ti ljudje pogosto počutijo zelo depresivne in nemočne.

Kopičkanje

Pretirano kopičkanje stvari, delnic ali denarja, ki povzroči globok občutek varnosti, je lahko patološko vedenje. Zakaj je temu tako, se še posebej pokaže takrat, ko oseba tega ne more početi ali pa je prisiljena svoj denar zapraviti.

Finančno zanikanje

Finančno zanikanje je patološko vedenje, ko namesto, da bi si bili na jasnem, koliko denarja imamo in kakšni smo naši izdatki, enostavno porinemo glavo v pesek in živimo svoj željeni ritem, četudi si ga ne moremo privoščiti. Eno izmed tipičnih vedenj je na primer izogibanje računov in bančnih izpiskov.

Patološko igranje na srečo

Kar 2,6% Američanov je zasvojenih z igrami na srečo. Ljudje, ki trpijo za to odvisnostjo, se svojim impulzom ne morejo upreti. Več kot izgubljajo, več igrajo – tudi zaradi tega, da bi lahko poravnali dolg, ki si ga čez čas naberejo. Gre za resno odvisnost, ki ima podobne nevrološke mehanizme delovanja, kot na primer odvisnost od drog.

Deloholstvo

Deloholiki so pogosto ponosni na svojo delavnost, zagnanost, ambicioznost in uspešnost. Pri pravih deloholikih pa gre za resno bolezen, ki se kaže z anksioznostjo in depresijo, če prenehajo delati.

shutterstock_705899755 Kam na romantičen piknik v Sloveniji? Par v 20 letih posadil milijone dreves in ustvaril dom za živali Par v 20 letih posadil na milijone dreves in ustvaril dom za živali Tudi znanost je potrdila: najstarejši otroci so najpametnejši! Tudi znanost je potrdila: najstarejši otroci so najpametnejši! primark slovenija 2019 Primark Ljubljana 2019: znan je točen datum odprtja trgovine Primark · ·