shutterstock_549367423
Utrip mesta · zdravje & lepota

Ste utrujeni, pa ne veste zakaj točno? K utrujenosti lahko namreč prispeva tudi teh 5 stvari, pa se tega sploh ne zavedamo.

Morda se res ne zavedamo, a teh 5 stvari lahko vpliva na to, da smo še bolj utrujeni.

Razmetana miza

Razmetana miza lahko prispeva k mentalni izčrpanosti. Po besedah profesorice psihologije z univerze Princeton, naj bi več stvari v našem vidnem polju (beri: nered na naši mizi) prispevalo k slabši osredotočenosti, možgani pa naj bi težje filtrirali, kaj od tega je pomembno in kaj ne. Rezultat? Utrujenost.

Predolgo čakamo, da jemo.

Če skozi dan jemo v enakomernih časovnih intervalih, ne prelagamo kosila in ne preskočimo malice, nam to pomaga, da ohranjamo energijo čez cel dan, zaradi česar smo manj utrujeni. Če bomo predolgo čakali, da bomo jedli in hrano prestavljali zaradi rokov, ki jih lovimo, bomo zato samo še bolj utrujeni.

Preskočimo jutranjo vadbo.

Če bomo vadbo preskočili samo zato, ker si želimo urco dlje spati, se nam zna to maščevati. Raziskava, ki so jo opravili na univerzi v Georgiji v ZDA je pokazala, da 20 minut zmerne vadbe prispeva k povečanju energije (v primerjavi z mirovanjem), še ena raziskava prej pa je pokazala, da so se tisti, ki veliko sedijo, po vadbi počutijo napolnjene z energijo.

Ne zaužijemo dovolj železa.

Manko železa lahko glede na Mayo Clinic povzroči utrujenost, razdraženost, šibkost in nezmožnost osredotočenosti. Železo je namreč ključnega pomena pri prenašanju kisika do mišic in celic. Zato poskrbimo, da bomo jedli hrano, ki je bogata z železom (listnata zelenjava, jajca, tofu, ledvičasti fižol, govedina, oreški … ).

Preveč spimo.

To se morda sliši protislovno, a če imate občutek, da premalo spite, poskusite spati manj. Glede na Harvard Health je kvaliteta spanca – ne nujno kvantiteta – tista, ki je pomembna. Predolgo spanje lahko podaljša čas uspavanja in tako ogrozi spokojnost.

Nevarni modni in lepotni trendi, ki bi jih resnično morala opustiti Nevarni modni in lepotni trendi, ki bi jih resnično morala opustiti shutterstock_414531184 Miti o zdravju, ki zdravnike spravljajo ob živce shutterstock_284178131 Spomladanska utrujenost: kako jo pregnati? 3+ slabe navade, zaradi katerih se hitreje stara tvoja koža 3+ slabe navade, zaradi katerih se hitreje stara tvoja koža · ·