5 stvari, za katere ste mislili, da so francoske, a niso
V zraku · buzz buzz

Francija je že od nekdaj sinonim za eleganco. Vse, kar je povezano s tem pojmom, je čudovito, a mnogo ljudi ne ve, da marsikaj sploh ne prihaja iz Francije, temveč od drugod. To je pet stvari, ki veljajo za najbolj ‘francoske’, a niso.

Z lahkoto lahko naštejete veliko stvari, ki naj bi bile povezane s Francijo, saj le tako te postanejo privlačne, kar načeloma velja za Francijo kot deželo. Presenetljivo veliko stvari je, ki jih povezujemo s Francijo, a sploh niso francoske. Zgodovinski pregled pravi, da je poreklo številnih znanih ‘francoskih stvari’ povezano z drugimi deželami. To je pet najbolj znanih.

1. Francoski poljub

Najbolj intimna vrsta poljuba, ki predvideva uporabo ustnic in jezika. Zanimivo je, da Francija ni imela besede, ki bi opisala takšno vrsto poljuba – leta 2014 jo je dobila v slovarju Le Petit Robert, ki je francoska različica slovarja Merriam-Webster, ko so dodali v svoj slovar nov glagol ‘galocher’, kar pomeni ‘poljubljanje z jezikom’.

Izraz ‘francoski poljub’ se je prvič pojavil v angleškem jeziku na začetku 20. stoletja. Ker so Francozi v Veliki Britaniji veljali za strastne in iznajdljive ljubimce, so se Britanci odločili, da bodo to francosko strast v obliki najbolj čutnega poljuba tudi poimenovali.

2. Francoski buldog

Predniki teh buldogov so bili vzrejeni v Angliji in so prišli v Francijo na začetku 19. stoletja skupaj z njihovimi rejci. Zaradi industrijske revolucije so zapustili svojo matično državo, lastniki francoskih kavarn, mesarji in kurtizane pa so imeli radi te male angleške pse, da so jih začeli gojiti kot hišne ljubljenčke.

Možno je, da je bila ta pasma psov prvič registrirana v Franciji, zato  jih je ves svet začel imenovati francoski buldog.

3. Francoska kita

Ta frizura obstaja že 6000 let, zato ne more imeti francoskega porekla, saj so že pri pregledovanju jamskih risb v Alžiriji raziskovalci naši risbe, ki prikazujejo ženske s podobnimi kitami. Poleg tega pa so te kitke obstajale že med starodavnimi Kelti in kitajskimi ženskami.

Zakaj je ta kita francoska? Ni natančnega odgovora, a obstaja ideja, ki pravi, da Francija šteje za glavno mesto modne industrije, karkoli pa je priljubljeno ali progresivno, pa se samodejno šteje za francosko.

4. Francoska manikira

Francoska manikira je ameriškega porekla, in sicer jo je leta 1976 izumil Jeff Pink, ustvarjalec blagovne znamke ORLY. Hollywoodski producent je Pinka prosil, naj izumi univerzalni lak za nohte, ki bo videti dobro na različnih igralkah. Tako je nastala francoska manikira, ki je prvotno bila imenovana ‘natural nail’. S prihodom v Francijo pa se je ime spremenilo v tega, ki ga poznamo danes.

5. Francoski toast

Klasični francoski toasti so bili v uporabi dolgo časa, preden se je Francija pojavila na svetovnem zemljevidu. Prvo omembo te jedi najdete v Apiciusu, kulinarični knjigi iz antičnega Rima, saj so Rimljani ljubili pražen kruh, namočene v mleko in jajca.

Klasično ime ‘francoski toast’ se je pojavilo v Angliji v 17. stoletju. Francozi pa tej jedi rečejo ‘pain perdu’, kar pomeni ‘pokvarjen kruh’.

Nekoliko strašljivo, kajne? Google Earth: satelitski posnetek razkril neznani objekt ob grški obali thomas-young-658899-unsplash Narava je čudežna: zakaj tako lepo diši, ko dežuje? Koliko bakterij živi na tvojem telefonu? Koliko bakterij živi na tvojem telefonu? fejli Primeri spektakularno slabega dizajna, ki vas bodo nasmejali do solz · ·