shutterstock_273398612
Utrip mesta · zdravje & lepota

Če ste začutili, da vas grlo opozarja na prihajajoče vnetje in se slabše počutite, je verjetno čas, da začnete kovati plan za ozdravitev. A pomembno je, da bolezni ne razumete kot izgovor za vnašanje snovi, ki bodo vašem telesu naredile več škode kot dobrega. Dejansko naj bi obstajala hrana, ki jo ne smete jesti, ko ste bolni.

Ko smo bolni se pogosto zatekamo k prigrizkom, kot so pomfri, čipsi, smokiji, čokolade …, a dejansko so ravno te stvari na seznamu stvari, ki naj jih ne bi jedli, ko ste bolni. Strokovnjaki pravijo, da naj bi obstajala hrana, ki se ji morate izogibati, ko ste bolni, če želite, da se vaše telo hitreje ozdravi. Alyssa Tucci, strokovnjakinja za prehrano v Virtual Health Partners. je povedala, da  morate med boleznijo v telo vnašati živila, ki bodo hidratizirala telo in mu dala živila, ki so potrebna za boj proti bolezni. Tej hrani pa se po njenem mnenju morate izogibati.

KOFEIN

Kava bo morala počakati na zdrave dni. Če ste navajeni, da začnete dan s skodelico kave, bi morali preskočiti ta ritual, če se ne počutite dobro. Tucci pravi, da kofein dehidrira telo, kar pa je zadnja stvar, ki jo želite, ko ste bolni. Namesto tega strokovnjakinja pravi, da je bolje, če začnete dan s smoothijem, ki vsebuje hranljive sestavine.

POMFRI

Slana hrana je verjetno za vsakega bolnega človeka najbolj okusna ravno takrat, ko se ne počuti dobro, a nutricionistka Carol Aguirre pravi, da je takšna živila zaradi velike količine maščob težko prebaviti, kar lahko povzroči dodatne bolečine v trebuhu ravno takrat, ko se počutite slabo.

ZMANJŠAJTE VNOS MESA

Ko ste bolni, se poskusite držati stran od mesa, rib, jajc in piščanca, pravi dr. Divya Selvakumar, profesorica in strokovnjakinja za prehrano. Bolje je, da meso jeste v obliki juh, ki so dlje časa kuhane. Še bolje je, da uporabite rastlinska živila namesto živalskih.

SIR

Sir bo moral počakati, dokler ne ozdravite. Nutricionistka Callie Exas pravi, da sir spodbuja izločanje sluzi, ki vas še bolj zapre. Ko ste bolni, je vaš mikrobiom lahko vnetljiv, kar lahko povzroči več želodčne stiske, zato je pomembno, da se izogibate živilom, ki so težavna za črevesje. Exas predlaga probiotike za podporo mikrobioma v črevesju, ki je odgovoren za naš imunski sistem.

PIJAČA Z MEHURČKI

Ko ste bolni, je pomembno, da se izognete dodanim sladkorjem. Caleb Backe, strokovnjakinja za zdravje in wellness v Maple Holistic, pravi, da je v pijači z mehurčki skoncentrirana velika količina sladkorja in vode, ki ju je skoraj nemogoče prebaviti. To lahko takoj vpliva na vaš imunski sistem, saj oslabi bele krvničke. Ena plastenka pijače z mehurčki naj bi bila dovolj za 35-odstotno oslabitev belih krvničk pri boju proti invazivnim bakterijam.


Mark-Wahlberg-Sleeping-with-Teddy-Bear-Movie-Scene-Images-27473234 Zakaj je samo šest ur spanca skoraj tako škodljivih kot nič caju-gomes-390375-unsplash Kako kožo pravilno pripraviti na jesen? ceguera-1 S pomočje te optične iluzije boste ugotovili, ali so vaše oči zdrave shutterstock_710814895 Znanstveniki so našli zvrst glasbe, ob kateri boste takoj zaspali · · · ·