Nocturnal-7
Kulturni izbor · film

Ti ultimativni filmi so tako napeti, da se boste želeli tudi vi “maščevati”.

Morda vas je ravnokar izdal prijatelj, zavrnila sorodna duša ali odpustil šef. Jezni ste na svet, želite se maščevati in iščete načine, kako zadostiti pravici. Četudi vam je trenutno hudo, vam predlagamo, da se umirite, pripravite prigrizke in ogledate ultimativne filme o maščevanju, ki vas bodo naučili, da maščevanje ni vedno najboljša rešitev.

Filmov z močno zgodbo, ki vam ostanejo leta v spominu, se nihče ne naveliča, zato smo za vas izbrali ultimativne poslastice, v katerih je maščevanje glavni motiv likov.

Léon (Léon: The Professional, 1994)

Léon je profesionalni morilec, ki opravlja posle po naročilu mafijca Tonyja, sicer pa živi idilično življenje z bilko, ki ji pravi, da je njen najboljši prijatelj. Nekega dne sreča 12-letno deklico Mathildo, ki se nanj obrne po pomoč, potem ko ji ubijejo problematično družino. Ko izve, da je Leon morilec, se želi naučiti veščin, ki jih bodo pomagale, da se maščuje morilcem, ki so ubili njenega 4-letnega brata, ki ga je resnično imela rada. Ji uspe?

Stari (Oldeuboi, 2003)

Po petnajstih letih ujetništva v sobi s posteljo in televizorjem ter občasnimi redkimi obiski neznanca, ki z njim ne spregovori niti besede, Oh Daesuja dobesedno vržejo v prostost. Na sebi ima drago obleko, v žepu denar in najnovejši mobilni telefon, v sebi pa nakopičeno sovraštvo, ki ga je negoval dolgih petnajst let. Njegov prvi in edini cilj je najti človeka, ki mu je odvzel 15 let življenja brez kakršnega koli razloga.

Božje mesto (City of God, 2006)

Brazilski film Božje mesto je zgodba, posneta po istoimenski knjižni uspešnici o surovem odraščanju temnopoltega dečka Buscapéja, ki uspe ubežati nasilju svojega okolja s pomočjo fotoaparata. Buscapé je prešibak in preplašen, da bi se podal v kriminal, vendar tudi prepameten, da bi se zadovoljil s premalo plačano službo. Odraste v izredno nevarnem okolju in odkrije, da resničnost lahko doživlja in opazuje kot poklicni fotograf.

Buscapé ni pravi protagonist filma, temveč je to kraj. On je tisti, zaradi katerega se zgodba odvija naprej. On je tisti, ki sprejema odločitve, ki določajo sosledje dogodkov …

Ni je več (Gone Girl, 2014)

Ni je več je film, posnet po mednarodni literarni uspešnici Gillian Flynn, katere slovenski prevod se je uvrstil na prvo mesto najbolj prodajanih knjig leta 2013. Nick in Amy sta na videz vzoren zakonski par – na peto obletnico poroke Amy nenadoma brez sledu izgine. Nick zaradi nenavadnega vedenja postane glavni osumljenec, Amy pa poveličevan objekt naraščajoče medijske mrzlice. Je Nick zares ubil svojo ženo?

Nočne ptice (Nocturnal Animals, 2016)

Edward ma kar dve desetletji časa za premislek, zato ne preseneti, da je njegova metoda najbolj osebna in boleča – bivši ženi Susan pošlje v prvo branje svoj nov roman z naslovom Nočne ptice, posvečen prav njej, z vsako novo besedo pa jo prav z užitkom in naslado trga na koščke. Očitno se je Susan zamerila napačnemu človeku.

Walk-The-Line-DI 7 najboljših ljubezenskih filmov, posnetih po resničnih dogodkih shutterstock_1124464610 11 zanimivosti o Emilii Clarke: vse, kar niste vedeli o Daenerys Targaryen 20090821215824!P.S._I_Love_You Lepi, a žalostni filmi, ob katerih je OK, da jočeš MV5BMTc5NTU2NDQ5Ml5BMl5BanBnXkFtZTcwMDIxMjk2Mw@@._V1_SY1000_CR0,0,1767,1000_AL_ “My precious”: prihaja serija Gospodar prstanov