Ali imate tudi vi težave s spanjem?
V zraku · buzz buzz

Ali se vam kdaj zgodi, da se po napornem dnevu uležete v posteljo, a ne morete zaspati? Do tega največkrat pride zaradi obremenjevanja z raznimi obveznostmi, na katere tudi v večernih urah ne moremo nehati misliti.

Nova raziskava je ponudila odgovore na vprašanje, zakaj ne moremo spati. Izvedel jo je Totaljobs v sodelovanju s psihologom dr. Ianom Wallaceom. Izvedenci so o sanjah, nočnih morah in vzorcih spanja anketirali 2000 ljudi.

Tukaj je 6 najpogostejših razlogov, zaradi katerih ne spite.

 • skrb za družino
 • zaskrbljenost nad plačevanjem računov
 • zapadanje v rutino
 • stres v službi
 • delo pozno v noč
 • mišljenje o menjavi službe

 • Pričakovano je večina razlogov delovne narave. Anketiranci so navedli, da velikokrat sanjajo, da so pozni v službo ali odpuščeni. Nekaj odgovorov je bilo res zabavnih – mnogi ljudje so se v sanjah na delovnem mestu znašli goli, medtem ko je nekatere v sanjah celo ubil šef.

  Dr. Wallace meni, da so sanje in nočne more način razreševanja napetosti, ki jih nezavestno sprejemamo v vsakdanjem življenju. Psiholog je ponudil nekaj nasvetov, ki nam bodo pomagali k boljšemu spancu.

  Pustite službene zadeve na delovnem mestu

  Naj bo vaša spalnica prostor, v katerem se sprostite. Da bo temu tako, se izognite uporabi vseh elektronskih naprav.

  Ne pijte kave v večernih urah

  Kofein se iz vašega organizma ne izloči hitro. Zato ni pametno, da pijete kavo pozno popoldne ali zvečer.

  Izogibajte se alkoholu

  Alkohol je pomirjevalo. Kljub temu, da vam pomaga hitro zaspati, pa ne bo prispeval h kvalitetnemu spancu. Ko ga telo razgrajuje, namreč deluje kot stimulant.


  michael-mcauliffe-560910-unsplash Kakšno vrtnico podariti za 8. marec, dan žena? william-stitt-179021-unsplash 9 praktičnih nasvetov milijonarjev, ki jih lahko uporabiš tudi ti seth-macey-396196-unsplash Tako smo ljudje resnično videti makhmutova-dina-500418-unsplash Agent FBI razkriva, kako svojo privlačnost povečati za 200 %