iStock_000043595558_Medium
V zraku · buzz buzz

Petke – blagoslov in prekletstvo vsake ženske. Lepi čevlji, ki nam vizualno podaljšajo noge ter nam dodajo nekaj samozavesti in centimetrov so šibkost večine izmed nas. Toda le zakaj jih je tako naporno nositi?! Predstavljamo vam 6 trikov, kako petke nositi brez bolečin, ker saj veste, kaj so govorile že naše babice: za lepoto je treba potrpeti.

1. Vedno kupite pravilno številko čevljev.

Dejstvo je, da se številke čevljev glede na različne modele in znamke čevljev še kako razlikujejo. Še bolj pomembno pa je vedeti, da se nam velikost noge skozi leta spreminja. Zato se pri nakupu resnično prepričajte, da vas v petkah že v trgovini nikjer nič ne tišči.

2. Ne nosite zelo tankih petk in tistih čevljev, ki petke nimajo neposredno pod sredino pete.

Vaše noge bodo veliko manj trpele, če boste nosile debelejše pete ali platforme kot pa salonarje s petkami, ki so tanjše od debeline svinčnika (ne glede na to, kako dobro so videti!). Prav tako vam bodo stopala hvaležna tudi, če boste izbirale čevlje, ki imajo petke direktno pod petno kostjo in ne popolnoma na koncu čevlja.

3. Med nošenjem petk imejte odmore z razgibavanjem.

Če imate petke na nogah cel dan, je zelo pomembno, da v kratkih odmorih sezujete čevlje in razgibate stopala – četudi le za nekaj minut pod pisarniško mizo, ko nihče ne gleda.

4. Čevlje omehčajte z vložki.

Če ste mislile, da vam v trgovinah s čevlji ponujajo mehke vložke le zato, da bi več prodali, ste se motile: vložki za čevlje resnično olajšajo hojo v petkah, saj mehko oblazinijo trde čevlje.

5. Pri hoji bodite pozorne, da stopite najprej na peto in potem na prste.

Nikar v vrtoglavih petah ne stopicajte po prstih – s tem namreč izredno obremenjujete noge. Bodite pozorne, da pri vsakem koraku najprej stopite na peto, torej tako, kot bi hodile v navadnih balerinkah ali allstarkah.

6. Izhod v sili: uporabite lepilni trak!

Naj se sliši še tako bizarno: imejte pri roki medicinski lepilni trak. Med vašim tretjim in četrtim prstom (gledano od palca) se nahaja živec, pritisk nanj med hojo v visokih petkah pa je razlog, zakaj vas začnejo boleti noge. Če boste z lepilnim trakom zlepile skupaj vaš sredinec in prstanec na stopalih, bo pritisk na živec manjši, bolečina pa veliko bolj znosna.


1671493-poster-1920-infographic-the-evolution-of-the-batman-logo-from-1940-to-today Evolucija Batmanovega logotipa Foto: OSGEMEOS Street art: ko industrijski predel mesta zasije v novi podobi Os Gemeos Sloni gojijo dosmrtne družinske vezi. 8 dejstev, ki nam pokažejo, da tudi sloni znajo biti “človeški” IMG_1210 2 Lillian Weber: 99-letnica, ki zašije eno obleko na dan za afriške deklice ·