Arctic
V zraku · trend

Leto 2015 prinaša nove trende, nove tehnologije, nove priložnosti,… Čeprav se zdi, da si sami krojimo prihodnost, pa to le delno drži, saj bo veliko teh zgodb narekovala narava. Nekatere njena dejanja so namreč neizogibna in se jim bo treba, hočeš, nočeš, prilagoditi. Poglejmo, kaj v rokah za naš planet drži leto 2015 in kaj bi lahko imelo velik vpliv na podobo naše prihodnosti.

Čeprav se zdi, da nam prihodnost določajo tehnološka podjetja in sodobna medicina, pa na naša življenja še vedno najbolj vplivajo naravni pojavi, ki so bodisi posledica naših dejanj ali pa lastne volje. Kakorkoli že nanje gledamo, narave ne smemo ignorirati, še manj ji kljubovati, saj vse vrne z obrestmi.

Grožnja El Niña

Verjetnost, da se bo v letu 2015 pojavil El Niño, je 65%. Ta topel tok vode, ki krene na pot na obalah Peruja, zna tako letno svetovno povprečje višine živega srebra pognati še više, kar pomeni, da bo letošnje rekordno toplo leto hitro izgubilo primat najbolj vročega. Prinesel naj bi sušo v dele Azije in intenziven dež v Severno Afriko.

Pospešeno taljenje ledu na Arktiki

Ameriška nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA) je sporočila, da temperature na skrajnem severu zdaj rastejo kar dvakrat hitreje kot na preostalih koncih sveta, kar posledično pomeni še hitrejše topljenje ledu. To ne bo povzročilo zgolj dviga vodne gladine, pač pa ogrozilo življenja arktičnih živali. Prva žrtev je bilo 35 tisoč mrožev, ki so že bili prisiljenih emigrirati na obalo Aljaske.

Zadrževanje puščave na Kitajskem

Kitajski delavci imajo polne roke dela z gradnjo Velikega zelenega zidu, 4500 kilometrov dolgega zelenega pasa dreves in grmičevja, ki naj bi zajezil širjenje puščave Gobi in Taklamakan ter ”prizemljil” peščene viharje. Če se bo projekt izkazal za uspešnega, bodo enak zid postavili tudi v Afriki.

Zakisanost oceanov bo vplivala na ponudbo hrane

Oceani absorbirajo ogljikov dioksid, kar povzroča nihanje pH-vrednosti vode, ki zato postaja vse bolj kisla. Kar je slaba novica za preskrbo s hrano. Školjke namreč postajajo vse bolj krhke in drobljive, tudi raki pa naj ne bi več imeli okusa, ki smo ga posvojili.

PREBERITE ŠE: Astronomski pojavi v letu 2015

Boljša pripravljenost na naravne katastrofe

Ob takšnem mačehovskem odnosu do Zemlje naslednja naravna katastrofa že čaka za vogalom, kar pomeni nova izgubljena življenja in velikanska gmotna škoda. A kljub deklarativni zelenosti politik in pozivom h odgovornejšem ravnanju s planetom, pa je določena škoda že storjena in ker časa ne moremo zavrteti nazaj so nekatere stvari pač neizogibne. Zato bodo v letu 2015 ključni sistemi zaznavanja in zgodnjega opozarjanja na bližajoče katastrofe (potrese, tsunamije, poplave, ipd.), ki nam bo priskrbeli ključne minute, ki znajo odločati med življenjem in smrtjo.

Pomanjkanje vode bo povečalo napetosti

Olja na ogenj socialnim, pa tudi ekonomskim napetostim, bo ponekod prililo še pomanjkanje vode. Na hudi preizkušnji bodo predvsem Srednji Vzhod, Podsaharska Afrika, južni del Azije in severni del Kitajske.

Boj proti podnebnim spremembam

Bo leto 2015 končno leto, ko bo boj proti toplogrednim plinov dobil rušilno moč tsunamija? Pomembnega vetra v jadra bi mu zna dati papež Frančišek, ki bo apeliral na svojih 1,5 milijarde vernikov in skušal na konferenci zbrati vse verske voditelje sveta, da bi družno nastopili v boju proti podnebnim spremembam. S tem želi vršiti pritisk na vlade, da se še bolj obvežejo, da še bolj odločno nastopijo v tem boju in da bodo na podnebni konferenci decembra v Parizu zavzeli močno in pogumno stališče, ki ne bo klonilo pred naftnim lobijem.

wedding-ring-tattoos-on-finger Trend: tatu namesto poročnega prstana converse-hancock-wetlands-thumb-768x512-47384 Converse Jack Purcell x Hancock Wetland Sneaker: čevlji, pripravljeni na zimo star-wars-wallpaper-17 Star Wars – Imperij (spet) vrača udarec v Vojni zvezd PicMonkey Collage (3) Pinterest: napovedani trendi leta 2015 · · ·