jessica-to-oto-o-604517-unsplash
Utrip mesta · zdravje & lepota

Zaradi glivičnih kožnih bolezni, predvsem dermatofije, zdravnika vsako leto obišče več tisoč ljudi. Zbrali smo nekaj domačih postopkov, ki naj bi delovali in ozdravili glivična kožna obolenja. Še vedno pa si velja zapomniti, da se v primeru hujših okužb raje posvetujte z zdravnikom oziroma dermatologom, še posebej, če se tovrstne okužbe ponavljajo.

Preberite si, katera domača zdravila se najbolj priporočajo pri glivičnih okužbah kože.

Kurkuma

Kurkuma je znana po svojih protivnetnih lastnostih. Za sestavino, prisotno v kurkumi, ki jo imenujejo kurkumin, se verjame, da ima protimikrobne lastnosti.

Uporaba kurkume v primeru glivičnih kožnih bolezni:
Kurkumo uporabite v čaju ali jedi. Neposreden nanos kurkume bo v primeru glivičnih okužb najbolj učinkovit. Zmešajte jo z vodo ali kokosovim oljem in pasto nanesite na okuženo območje. Na koži jo pustite čim dlje in nato izperite. Zaradi uporabe kurkume je lahko vaša koža rumena, a barva bo po nekaj dneh izginila.

Jabolčni kis

Protitiglivične lastnosti jabolčnega kisa lahko pomagajo pri srbeči in suhi koži, ki nastane pri dermatofiji. Vsebina v nefiltriranem jabolčnem kisu lahko nevtralizira pH in tako uredi rast kvasovk.

Uporaba jabolčnega kisa v primeru glivičnih kožnih bolezni:
S pomočjo vatne blazinice nanesite jabolčni kis na okužena območja na koži. Ponovite trikrat na dan. Če se odpravljate ven ali pa je okužba na mestu, kjer se bolj potite, potem kis po 15 minutah izperite.

Izvleček iz listov neema

Azadirachta indica ali neem v Indiji že več sto let velja za najboljše protiglivično zdravilo in naravni razstrupljevalec. Izvleček iz rastline lahko iz kože odstrani patogene in dermofite.

Uporaba neema v primeru glivičnih kožnih bolezni:
Liste neema zavrite v vodi in pustite vreti nekaj minut. S to vodo umijte okuženo območje. Ne vdihujte predolgo poparka in ne uporabljajte listov neema neposredno na okužbi, saj lahko povzroči draženje kože.

Kokosovo olje

Kokosovo olje vsebuje določeno količino maščobnih kislin, ki lahko pomagajo pri okužbi tako, da poškodujejo celične membrane glivic. Kokosovo olje je primerno le v primeru blage ali zmerne okužbe kože.

Uporaba kokosovega olja v primeru glivičnih kožnih bolezni:
Kokosovo olje trikrat na dan nanesite na okuženo območje. Uporabljajte ga tudi nekaj tednov po tem, ko okužba izgine, saj lahko to prepreči morebitne prihodnje okužbe.

Origanovo olje

Origanovno olje (še posebej iz divjega origana) vsebuje timol in karvakrol, ki lahko ustavita rast glivic.

Uporaba origanovega olja v primeru glivičnih kožnih bolezni:
Na okuženem območju vedno uporabljajte razredčeno origanovo olje. Uporabite ga trikrat na dan. Poskrbite, da boste imeli olje divjega origana (Origanum Vulgare), saj ima večina origanovih olj na tržišču skupno vrsto origana (Origanum marjoram).

Česen

Česen je prav gotovo najbolj znano domače zdravilo za zdravljenje okužb. Učinkovit je lahko tako pri dermatofitih kot pri trihofitonih, kandidi glabrati, kandidi in kriptokokih.

Uporaba česna v primeru glivičnih kožnih bolezni:
Na okuženo mesto ne nanašajte paste iz samo surovega česna, saj lahko povzroči draženje kože, ki lahko traja tudi več ur. Pasto česna pomešajte s olivnim ali kokosovim oljem. Nanesite tanko plast na okuženo območje s pomočjo vatne blazinice ali čiste bombažne krpice. Pustite 2 uri, potem sperite. Ponavljajte dvakrat na dan, dokler ne opazite izboljšave.

Olje čajevca

Prvotni Avstralci so verjeli in že več stoletij verjamejo v protibakterijske in protiglivične lastnosti olja čajevca. Danes se ta izdelek pogosto uporablja za zdravljenje glivičnih okužb. Razstrupil naj bi okuženo območje in zmanjšal vnetje.

Uporaba olja čajevca v primeru glivičnih kožnih bolezni:
Naredite 2-odstotno raztopino olja čajevca s kokosovim oljem. To pomeni, da na 100 ml kokosovega olja dodamo 2 ml olja čajevca. Na okuženo območje nanesite trikrat na dan. Če nimate občutljive kože, potem lahko olje čajevca nanesete tudi neposredno na okuženo območje.

Nekaj nasvetov, s katerimi bo manj verjetnosti, da se okužite z glivicami

 • Koža naj bo čista in suha.
 • Nosite čevlje, ki omogočajo prosto kroženje zraka okoli stopal.
 • Poskusite se izogniti krajem s skupnimi tuši in garderobam. Če nimate izbire, potem poskrbite za ustrezno obutev.
 • Dnevno menjajte nogavice in spodnje perilo.
 • V vročem vremenu ne nosite tesnih oblačil.
 • Izognite se deljenju brisač, nogavic, spodnjega perila, rjuh itd.
 • Če božate živali, si vedno umijte roke.
 • Stuširajte se takoj po vadbi.
 • Nohti na nogah in rokah naj bodo vedno pristriženi in čisti.

Kaj narediti, če ste že okuženi?

 • Kožo poskušajte ohraniti čim bolj suho in čisto. Uporabite mehko brisačo, da jo obrišete, in brisače, ki ste jo uporabili na okuženem območju, ne uporabite na drugih delih telesa.
 • Izogibajte se tesnim džinskam, hlačam ali spodnjemu perilu. Oblecite tkanine, ki ne dražijo kože. Ohlapna oblačila in večja kakovost tkanine bodo zmanjšali trenje na okuženem mestu, če je to med stegni ali pod pazduho.
 • Če se tesnim džinskam ali slabši tkanini ne morete izogniti, položite na okuženo mesto bombažne krpice (stegna, pazduhe). To bo zmanjšalo draženje.
 • Čeprav okužba res srbi, se poskušajte izogniti praskanju, saj bo to okužbo le še poslabšalo.
 • Ne uporabljajte parfuma ali detergentov za pranje perila, saj lahko ti kožo še bolj razdražijo.
 • Oblačila menjajte dnevno in umijte okuženo območje najmanj dva- ali trikrat na dan.
shutterstock_404087392 Tega nikar ne počni: zaradi tega ne smeš spati ob prižganem ventilatorju shutterstock_1033468240 11 slastnih tipov hrane, ki pa je lahko smrtno nevarna pexels-photo-965989 10+ nasvetov, kako najti popolni parfum zase Raziskava je potrdila: lepotni spanec je resničen. Raziskava je potrdila: lepotni spanec je resničen · ·