Zakaj je igranje računalniških igric koristno?
V zraku · buzz buzz

Veste, zakaj je dobro igrati računalniške igrice? Večina ljudi meni, da je učenje bolj kratkočasno in tudi uspešnejše, kadar se učenec ob njem tudi zabava. In kaj je bolj zabavnega od računalniških igric? Res je, da ima lahko čezmerno igranje računalniških igric negativne posledice, a zmerna uporaba ima lahko za igralca veliko odličnih učinkov. Mogoče presenetljivo, a podprto z znanstvenimi dokazi je, da računalniške igrice povečujejo kapaciteto možganov in ohranjajo miselne funkcije vitalne. Kako računalniškim igricam uspe tisto, pri čemer številnim učiteljem spodleti?

7 razlogov, zakaj je dobro igrati računalniške igrice:

1. Neuspeh je ključ do uspeha

Vsak, ki mu je kdaj kaj zares uspelo, ima za sabo vrsto neuspešnih poskusov. Neuspeh je pomemben – to lahko potrdijo J. K. Rowling, ki je šla skozi kar 12 zavrnitev, preden je končno našla založbo, ki je bila pripravljena izdati Harryja Potterja, Van Gogh, ki je za časa svojega življenja prodal eno samo sliko, ali pa Jordan, ki ga niso hoteli sprejeti v šolsko košarkarsko ligo. Računalniške igrice igralca naučijo, da je neuspeh del poti, brez katerega bi bila napredek in posledično tudi zmaga utopična.

2. Reševanje problemov je veščina

Računalniške igrice uporabnika naučijo, da je reševanje problemov veščina. In kot vsake veščine se je tudi te treba priučiti in jo je mogoče izpopolniti. Računalniške igrice, kot je Call of Duty, od igralca zahtevajo aktivno reševanje problemov, kritično mišljenje in miselno prožnost.

PREBERITE ŠE: Zanimiva dejstva o internetu, ki jih zagotovo še ne poznaš!

3. Možgani potrebujejo svoj dnevni trening

Tako kot telo potrebuje tudi naš um vsakodnevno telovadbo. Ta je lahko v obliki branja literature, reševanja križank ali pa igranja videoigric. In zadnja izbira je gotovo najzabavnejša.

4. Gamerji bolje rešujejo vizualne naloge

Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki igrajo računalniške igrice, v primerjavi s tistimi, ki jih ne, boljši v iskanju predmetov, filtriranju nepomembnih informacij, zaznavanju vizualnih sprememb in reševanju nalog, povezanih s 3D-problemi.

5. Igranje računalniških igric pospeši procesiranje podatkov

Računalniške igrice velikokrat od uporabnikov zahtevajo, da podane informacije procesirajo hitro in se na podlagi tega tudi hitro odločijo. Mnoge študije so potrdile, da imajo gamerji izboljšan reakcijski čas, in to ne le pri nalogah, ki neposredno posnemajo naloge v računalniških igricah. Še bolj presenetljivo pa je dejstvo, da pospešijo reakcijski čas, ne da bi bili pri opravljanju naloge bolj površni.

6. Izboljšan spomin

Nevrobiologi s kalifornijske univerze so ugotovili, da igranje 3D-računalniških igric izboljša spomin. Poskusnim osebam, ki so dva tedna igrale 3D-igrice pol ure vsak dan, se je spomin izboljšal za 12 %.

7. Učinkovitejše opravljanje več nalog hkrati

Študije nakazujejo, da se igralci računalniških igric lažje zberejo in učinkoviteje opravljajo več nalog hkrati. Študija iz leta 2013 je pri poskusnih osebah, starih od 20 do 70 let, opazovala, kako igranje 3D-igric vpliva na izboljšanje opravljanja več nalog hkrati. Izkazalo se je, da so se osebe, ki so bile stare več kot 60 let in so igrale računalniške igrice, v nalogah odrezale veliko bolje od 20-letnikov, ki igric niso igrali.

Dominik Sky je človek zastava Dominik Sky je človek zastava: Slovenec nad Trbovljami plapolal kot zastava iPhone SE in vzdržljivostni test Vzdržljvostni test: iPhone SE potopili, zamrznili in vrgli s 30 metrov Najbolj nenavadne gugalnice na svetu Najbolj edinstvene gugalnice na svetu Kako se ljudje obnašajo po nekaj popitih kozarcih vina glede na trezno stanje. Kako so isti ljudje videti po enem, dveh in treh popitih kozarcih vina