7 slabih denarnih navad, ki jih morate opustiti
V zraku · buzz buzz

Opustitev slabih denarnih navad nikakor ni mačji kašelj. Ne glede na to, ali so posledica vzgoje, pomanjkanja znanja ali simptom stresnega obdobja, v posameznikovo življenje po navadi vnašajo veliko nemira in negotovosti. In velikokrat podrejo še tako trdne odločitve o varčevanju in zmernem, racionalnem nakupovanju. Čeprav vam poznavanje slabih denarnih navad samo po sebi ne bo olajšalo skušnjave, sta priznanje in razumevanje problema prvi korak k zmagi nad njim.

Čustveno nakupovanje

Med pogostejše slabe denarne navade zagotovo spada čustveno nakupovanje. Čeprav je kupovanje kot sredstvo za uravnavanje kriznih obdobij v današnjem času nekaj običajnega, pa se vse prevečkrat izkaže za problematično. Prvi razlog je precej očiten. Ko smo v čustveno nestabilnem stanju, prenehamo razmišljati s svojo glavo in smo dovzetnejši za sugestije reklam, ki velikokrat prežijo ravno na takšne žrtve. Posledica je, da denarnico stanjšamo za več centimetrov, kolikor si lahko privoščimo. Drugi razlog, zakaj je čustveno nakupovanje problematično, pa je, da tak pristop k problemu pravzaprav težave niti najmanj ne reši. Je le beg pred soočenjem s pravim problemom, ki nas kasneje z dodatno težo zapravljenega denarja še vedno potrpežljivo čaka. Kako prenehati čustveno nakupovati, je lažje povedati kot izvesti v praksi. A vaja dela mojstra. Postavite si nekaj osnovnih pravil, ki si jih nikoli ne dopustite prekršiti. Kupujte le stvari, ki so na vašem seznamu želja (ki ga seveda naredite v čustveno mirnem času). Ali pa si pred nakupom dovolite 24 ur za razmislek, ali tisto stvar res potrebujete.

Posojanje denarja

Solidarnost je občudovanja vredna lastnost. A pri posojanju denarja je treba biti previden. Še posebej kadar posojate prijateljem ali sorodnikom, saj lahko zapleti vodijo ne le v izgubo denarja, temveč tudi v izgubo prijateljstva. Preden komu posodite večjo količino denarja, poskusite ponuditi alternativno rešitev. Če je na primer prijateljica ostala brez avta, ji namesto posojila ponudite, da se lahko z vami pelje v službo. Kadar pa vseeno posodite denar, ga posodite le toliko, kolikor bi ga lahko pogrešali.

Plačevanje skupnih računov

Čeprav se prijatelje in sorodnike spodobi vsake toliko povabiti na pijačo ali večerjo, naj to ne postane vaša navada. Ne samo da se lahko zgodi, da bodo po nekaj časa prijatelji začeli dojemati takšno dejanje kot samoumevno (in potem bo izhod iz te železne srajce dodatno otežen), temveč pretiravanje s takšnimi dejanji ustvarja neravnotežje v odnosih.

Primerjanje svoje finančne situacije z drugimi

V današnjem svetu se hitro uštejemo in svoj uspeh, če ne celo sreče, merimo po velikosti hiše in številu konjev v motorju avta. Vse to seveda počnemo v primerjavi z drugimi. Če imamo boljše stvari, mislimo, da smo v resnici na boljšem. A četudi pustimo filozofijo, da denar ne kupi sreče, ob strani, nam pri takšnem merjenju ostane še en problem. Velike hiše, bazeni in hitri avtomobili niso pokazatelj, koliko denarja ima nekdo, temveč le, kako se ga je odločil porabiti. Kdor pozabi na to, se lahko hitro zaplete v tekmo, čigava trava je bolj zelena. To pa lahko vodi v povečevanje zadolženosti in zmanjševanje sreče. Kupujte le stvari, ki so pomembne vam – in samo vam. Dokazovanje sosedom je nesmiselno.

Poraba vseh prihodkov

Vsi moramo plačevati račune in si priskrbeti nujne potrebščine. A z denarjem, ki ostane, sami odločamo, kaj bomo naredili. Odločitev, da se zapravi vse, med ljudmi nikakor ni redka. A to še ne pomeni, da je tudi najbolj racionalna. Zelo pomembna sta varčevanje in omejitev porabe mesečnih prihodkov. Sestavite finančni načrt, ki bo že vnaprej določil, koliko smete porabiti, koliko pa boste privarčevali za težje čase.

PREBERITE ŠE: Sweatcoin – aplikacija, ki ti plača za vsak korak

Čezmerna uporaba kreditnih kratic

Če ste stalen uporabnik kreditnih kartic, razmislite, ali se to izplača. Ne le da je takšno plačevanje zelo drago, temveč tudi povzroča občutek, da imate na voljo več denarja kot v resnici. Ne kupujte s kreditnimi karticami, razen če je nujno. Držite se finančnega načrta in se zavedajte, da so kreditne kartice, kadar obstaja alternativa, le nepotreben strošek.

Zatiskanje oči

Če ne preverjate stanja na svojem računu, si mogoče zatiskate oči pred resnico. A četudi imate glavo varno v pesku, vas bo težava prej ali slej udarila po nezavarovanem hrbtu. Zato se raje čim prej soočite z neprijetnostmi, saj jih je dovolj zgodaj še možno rešiti.

Hoja po vrvi v petkah Faith Dickey: hoja po vrvi v visokih petkah Kako pravilno natočiti pivo? Pivo: kako pravilno natočiti pivo iz steklenice/pločevinke? Oglas za zavarovalnico Nizozemska zavarovalnica z oglasom, ki te bo nasmejal do solz Kaj izbira fonta pove o vaši osebnosti? Povej mi, kateri font uporabljaš, in povem ti, kdo si ·