7 tipov sebičnega obnašanja, ki se ga ne bi smeli sramovati
V zraku · buzz buzz

Čeprav biti sebičen zveni slabšalno, to še ne pomeni, da ste karkoli narobe storili. Lahko gre zgolj za to, da ste dozoreli in se naučili postaviti zase. In ravno to je tisto, kar iritira druge ljudi, a vi se tega nikakor ne bi smeli sramovati.

Upoštevanje izključno lastnih koristi zagotovo ni nekaj, s čimer se človek lahko pohvali, a v takšnem vedenju lahko najdemo tudi nekaj pozitivnih plati. Zbrali smo sedem tipov sebičnega vedenja, ki se ga ne bi smeli sramovati, ker nakazuje zgolj na to, da ste psihično zreli in se znate postaviti zase.

NE POČNETE NIČ

Ljudje se pogosto počutijo krivo, ko nekaj ne počnejo, saj čutijo, da je neproduktivnost morda znak nesamozavesti, vendar veste, da včasih morate znati stvarem reči NE, se sprostiti in posvetiti čas sebi. Svojo delovno uspešnost lahko celo povečate z upočasnitvijo tempa.

ZAVRAČATE OBREKOVANJE

Obrekovanje na delovnem mestu ali v prijateljskem krogu je razširjena navada med ljudmi, saj si na tak način pogosto mnogi gradijo samozavest, namesto da se osredotočijo na svojo lastno pot. Če zavrnite obrekovanje, lahko to med vami in vašimi prijatelji ali sodelavci ustvari konflikt. A nič zato, saj je vaš notranjim mir najbolj pomemben. Jasno izrazite svoje mnenje neposredno, četudi zveni grobo.

LOČUJETE POSLOVNO IN ZASEBNO ŽIVLJENJE

Čeprav je povsem logično, da od strank ali sodelavcev zahtevate, naj vas ne motijo zunaj delovnega časa, to še zmeraj lahko povzroči nesporazume. Vendar bi se ljudje morali zavedati, da sposobnost ločevanja vašega osebnega in poklicnega življenja ni sebično vedenje, ampak učinkovita metoda za preprečevanje izgorelosti.

ZAHTEVATE POVIŠICO ALI NAPREDOVANJE

Sindrom vsiljivca (prepričanje, da je vaš uspeh rezultat sreče in ne sposobnosti) lahko v vas povzroči dvome, ali ste dovolj dobri za svojo pozicijo in napredovanje. Vendar pa morate znati od svojega šefa zahtevati povišico, če menite, da ste sposobni opravljati bolj zahtevno delo.

NE ŽELITE BITI RAMA ZA JOKANJE

Če vas vedno isti znanci kličejo vsak dan, zato da bi se pritoževali glede svojega življenja in se to dogaja že vrsto let, je morda čas, da razmislite o vajinem odnosu. Seveda je pomembno pomagati in podpirati svoje prijatelje, vendar bi prijateljstvo moralo prinesti veselje in navdih obema. Pomembno je, da to storite na pravi način:

  • Pomagajte osebi, da se preneha čutiti kot žrtev.
  • Dajte dober nasvet ali izrazite skrb.
  • Ne pozabite na svoje psihološko udobje, saj je pomembno, da veste, ali se počutite psihično zadovoljno ali zgolj izrabljeno.

STVARI POČNETE ZASE

Živeti svoje življenja za druge je morda plemenito, vendar ima to lahko uničujoče posledice. Psihološka zrelost pomeni, da ste sposobni ločevati med svojimi željami in željami drugih. Psihologi trdijo, da lahko zgolj ljudje z ustrezno samozavestjo in zmožnostjo, da stvari delajo zase, lahko zgradijo srečno družino in postanejo dobri starši.

NE BOJITE SE MNENJA DRUGIH

Sposobnost svobodnega izražanja čustev in mnenj naj bi bila ena glavnih značilnosti močne osebnosti. Močni ljudje naj se ne bi sramovali reči NE stvarem ali osebi, ki jih ne zanima.


tumblr_mhurqj7ViO1rczk6io1_500 Zakaj je dovolj, da se močna ženska za dosego svojih ciljev zanaša le nase? Srečni pari pridobijo težo zato, ker se počutijo srečno in nimajo potrebe po osvajanju drugih potencialnih partnerjev. Znanost odkriva, da pari, ki se imajo resnično radi, pridobijo nekaj kilogramov Kako bi najbolj znane osebe vseh časov bile videti kot sodobni hipsterji? Kakšne bi bile najbolj znane osebe vseh časov kot sodobni hipsterji? shutterstock_571377169 Znanost razkriva 15 grozljivih katastrof, ki se bodo morda zgodile v prihodnosti · · · ·