shutterstock_409667665
Utrip mesta · zdravje & lepota

Za večino ljudi vonj ni samo vonj – to je spomin. Ko dobite čokoladne piškotke, pomislite na peko v kuhinji svoje mame. Te nostalgične vezi niso le naključje. Naš voh je neposredno povezan s čustvenim središčem naših možganov, ki povzroča poplavo toplega in mehkega občutka s preprostim vohanjem.

V nasprotju z dotikom ali okusom so vonji neposredno povezani s preteklimi izkušnjami. Toda poleg svojih moči, ki spodbujajo spomin, lahko nekateri vonji naredijo neverjetne stvari za naš um in telo. V nadaljevanju smo zbrali 7 vonjev, ki so več kot le prijeten vonj, saj koristijo vašemu počutju.

1. Sivka

Sproščujoči vonj sivke pomirja um in telo, kar naj bi pripomoglo k lajšanju težav z nespečnostjo. Raziskava, v kateri je sodelovalo 42 študentk, je pokazala, da je dišava pri udeleženkah učinkovito olajšala težave s spanjem in depresijo.

2. Cimet

Cimet je začimba, ki lahko poveča zmogljivost možganov. Raziskovalci iz jezuitske univerze so preučevali udeležence in ugotovili, da so se tistim, ki so uživali cimet, izboljšale kognitivne funkcije, kot so vizualno-motorične sposobnosti, delovni spomin in pozornost.

3. Bor

Vonj borovcev lahko ublaži stres. Glede na raziskavo bi lahko vonj bora zmanjšal našo anksioznost. V japonski študiji so udeleženci, ki so se sprehodili po borovem gozdu, poročali o občutno nižji stopnji depresije in stresa.

4. Vanilja

Vanilja lahko dvigne vaše razpoloženje. V študiji so raziskovalci ugotovili, da se je ob vihanju vaniljevih zrn povišal občutke veselja in sprostitve udeležencev. Rezultati so bili merjeni s kartiranjem razpoloženja, ki je vključevalo čustva, ki segajo od sreče do tisth, ki spodbujajo apatijo in draženje.

5. Mentol

Mentol lahko poveča koncentracijo. Majhna študija na univerzi Wheeling Jezuit je pokazala, da je vonj poprove mete mogoče povezati z večjo kognitivno vzdržnostjo, motivacijo in splošno uspešnostjo.

6. Jasmin

Jasmin lahko olajša depresijo. Študija iz leta 2010 je pokazala, da ne samo, da vonj jasmina ustvarja občutek budnosti, lahko ga  uporabljamo tudi kot način za pomoč pri depresivnih mislih.

7. Jabolko

Vonj po jabolku lahko ublaži migreno. Veste, kako pravijo: “Jabolko na dan zadrži zdravnika stran.”  in to velja za glavobole. Raziskave so pokazale, da lahko vonj svežega jabolka dejansko pomaga olajšati migreno.

Razvajajte svoja oblačila in čute s Silan Aromatherapy+

Iskanje sproščujočih trenutkov v današnjem razburljivem svetu postaja vse težje in težje, zato se ljudje obračajo na izdelke, ki jih navdihuje narava in ki razvajajo njihove čute ter izboljšujejo počutje. Zato Silan to zimo uvaja dva nova očarljiva dodatka v priljubljeni zbirki mehčalcev tkanin Silan Aromatherapy. Ti različici navdihujejo nekateri od najbolj sproščujočih vonjev na svetu – vonj in minerali kokosove vode ter vonj potonike in belega čaja.

Dva nova dodatka v ponudbi mehčalcev tkanin Silan sta dopolnjena z dolgotrajnimi dišavami, ki ne obljubljajo samo razvajanja vaših čutov, temveč tudi vaših oblek, in ponujata opojne dišave, ki bodo izboljšale vaše razpoloženje z do 100 dnevi sproščujočih trenutkov.


704341_10152310814110570_816881685_o 1. december je svetovni dan boja proti aidsu CC5488C4-C47D-430A-B171165D8BDF5BD6_source ‘Ogrci’ na tvojem nosu skoraj gotovo niso pravi ogrci cover-alkoholna-rdecica Zaskrbljujoč razlog, zakaj nekateri ljudje postanejo rdeči ob pitju alkohola kaditi To je najboljši način za prenehanje kajenja … pravi znanost! ·