8 bizarnih stvari, ki so bile sestavni del življenja naših prednikov.
V zraku · buzz buzz

Če mislite, da so bili ljudje v preteklosti manj ekscentrični, kot so danes, se spomnite njihove tradicije in takratne mode. Jasno vam bo, da sodobni ljudje niti nismo tako čudni.

Če preteklost pročujemo s stališča moderne družbe, so navade, ki so jih imeli naši predniki, skrajno nenavadne. Verjetno se bodo tudi prihodnje generacije tako smejale našim navadam. Tega z gotovostjo seveda ne moremo trditi, lahko pa si preberete 8 bizarnih stvari, ki so jih počeli naši predniki, in se prepričate, da današnji svet ni obrnjen na glavo, kot se nam morda zdi.

8. Voz za kopanje

Ljudje v 18. in 19. stoletju niso poznali plaže, kot jo poznamo danes, zato so morali uporabljati stroje za kopanje, ki so videti kot kočije. Te so bile potisnjene v vodo, kopalci pa so plavali, ne da bi jih opazovale radovedne oči.

7. ‘Žive budilke’

Od sredine 18. stoletja do 1950 so ljudje poznali poklic ‘žive budilke’ – naloga osebe, ki je opravljala ta poklic, je bila, da zjutraj zbudi osebe, ki so morale zgodaj vstati. To so počeli na različne načine. Ni pa povsem jasno, kdo je zbudil ‘žive budilke’, obstaja pa prepričanje, da sploh niso šli spati pred delom.

6. Čevlji z visoko peto chopines

Chopines, znani tudi kot pianelle, so visoke pete s platformo, ki so bile od tal dvignjene do okoli 50 centimetrov. Ženske so jih nosile zato, da bi preprečile, da bi se umazale njihove obleke. Ker je v njih bilo težko hoditi, so potrebovale pomoč uslužbencev.

5. Obleke za fante

Od 16. stoletja do 1920 so morali fantki med četrtim in osmim letom nositi obleke. In to so počeli zaradi stroškov – obleke so lažje prerasli kot ostale kose oblačil. Ta tradicija je bila priljubljena tudi v kraljevskih družinah.

4. Krvavitev proti vsem boleznim

Ta način zdravljenja je bil priljubljen do začetka 20. stoletja. Krvavitev so izvajali za zdravljenje vsake bolezni in je pogosto povzročila več škode kot koristi, saj je bolnika ta poseg še dodatno oslabil.

3. Kamni kot toaletni papir

Seznam stvari, ki so jih ljudje uporabili pred izumom toaletnega papirja, je zelo dolg – listi rastlin, koruzni storži, kokosove lupine, ovčja volna, gobe… A stari Grki so nas najbolj presenetili – kamenje, kamenčke ali koščke lončenih posod so uporabljali kot toaletni papir.

2. Posmrtne fotografije

Še en običaj, ki je zelo nenavaden, a je v 19. stoletju služil kot način, kako ohraniti spomin na pokojne ljubljene. Praviloma so trupla pokojnih namestili tako, da so bila videti živa na fotografiji – sedela so v naravnih pozah, na vekah pa so bile narisane oči.

1. Dvofazni spanec

Evropejci, ki so živeli v srednjem veku, so bili pobudniki dvofaznega spanca. Prvo spanje se je začelo ob sončnem zahodu in je trajalo do polnoči, ko so se ljudje zbudili in ostali budni od dve do tri ure. Nekateri so v tem času molili ali brali, drugi so ta čas preživeli z družino. Nato so se odpravili na drugo spanje, ki je trajalo do sončnega vzhoda.

Ladies+Jeans+Side+Close Nekdo je izumil hlače, ki preprečijo, da bi ušel vonj vašega golobčka boljsi svet 10 grafov in zemljevidov, ki dokazujejo, da svet postaja boljši kraj Gradnja Eifflovega stolpa Redke zgodovinske fotografije, za katere niste vedeli, da so jih posneli Znanstveniki so ugotovili, da je ravno tvoj najzlobnejši prijatelji tisti, ki resnično skrbi zate Znanstveniki so ugotovili, da je tvoj najzlobnejši prijatelj tisti, ki ga resnično skrbi zate · · · · · ·