film-vino-veter3
Kulturni izbor · film

Pred velikim finalom leta, ki prihaja v decembru z množico filmskih uspešnic, november ponuja filme za bolj izbran okus. Izbrali smo nekaj takih, ki jih ne smete spregledati. Gremo v kino!

Preveri, kakšen izbor nam ta mesec ponujajo slovenski kinematografi.

DRAMA
VINO IN VETER
FRANCIJA, 2017, CE QUI NOUS LIE

Jean je tridesetletnik, ki že celo desetletje potuje po svetu in nima stikov in vezi z družino ter rodno pokrajino Burgundijo, v kateri je odrasel. Ko se ravno dobro namesti v tujini, prejme klic, da se mora vrniti v rodno Francijo, da bi bil z očetom, ki umira zaradi neozdravljive bolezni. Domov se vrne prav v času trgatve grozdja, kar da Jeanu priložnost, da se spet zbliža s sestro Juliette in bratom Jeremiejem. Dogovorijo se o prihodnosti vinograda in začnejo obnavljati svoje odnose ter se povežejo prav z življenjsko strastjo do vinogradniškega posla.

Režija: Cédric Klapisch. Igrajo: Pio Marmaï, Ana Girardot, François Civil, Jean-Marc Roulot, María Valverde in drugi.
od 9. novembra / Cineplexx, Kolosej

DRAMA
ČUDO
ZDA, 2017, WONDER

Zgodba filma je posneta po knjižni uspešnici in govori o dečku Augustu Pullmanu, ki ima izjemno pohabljen obraz. Ta prirojena hiba je fantiču doslej onemogočala, da bi z vrstniki hodil v običajno šolo – a ko začne hoditi v peti razred, Auggie postane nepričakovan junak. Njegova družina, sošolci in širša okolica se s trudom privajajo na sočutje in sprejemanje, a Auggiejevo popotovanje jih bo združilo in dokazalo, da se človek ne sme in ne more vklopiti v večino, če je bil rojen za to, da izstopa.

Režija: Steve Chbosky. Igrajo: Julia Roberts, Owen Wilson, Jacob Tremblay in drugi.
od 23. novembra / Cineplexx, Kolosej

PSIHOLOŠKI TRILER
UBIJANJE SVETEGA JELENA
VELIKA BRITANIJA, IRSKA, 2017, The Killing of a Sacred Deer

Znani kardiotorakalni kirurg Steven je poročen z Anno, cenjeno oftalmologinjo. Premožna sta, živita srečno in zdravo družinsko življenje s svojima otrokoma, 14-letno Kim in 12-letnim Bobom. Steven se spoprijatelji z Martinom, 16-letnim fantom brez očeta, in ga vzame pod svoje okrilje. Stvari gredo v zloveščo smer, ko Steven predstavi Martina svoji družini; njihov svet se sčasoma postavi na glavo, Steven pa je prisiljen žrtvovati nekaj dragocenega ali pa tvegati, da izgubi vse.

Režija: Giorgos Lanthimos. Igrajo: Nicole Kidman, Alicia Silverstone, Barry Keoghan, Colin Farrell, Raffey Cassidy, Bill Camp in drugi.
od 23. novembra / Kolosej

ANIMIRANI FILM, KOMEDIJA
KOKO IN VELIKA SKRIVNOST
ZDA, 2017, COCO

Čeprav njegova družina že več generacij vztrajno prepoveduje ukvarjanje z glasbo, Miguel vseeno sanja o tem, da bi postal odličen glasbenik, kot je njegov idol Ernesto de la Cruz. V obupanih poskusih pokazati svoj talent, se Miguel po nizu skrivnostnih dogodkov znajde v domišljijskem pisanem svetu mrtvih. Medtem spozna šarmantnega prevaranta Hectorja in skupaj se odpravita na veličastno potovanje odkrivanja prave zgodbe o zgodovini Miguelove družine. Animiran film studiev Walt Disney Animation in Pixar Animation seveda postreže z odlično tehniko animacije in je pravšen za prihajajoče praznike.

Režija: Adrian Molina, Lee Unkrich. Glasovi: Alanna Ubach, Benjamin Bratt, Gael García Bernal in drugi.
od 23. novembra / Cineplexx, Kolosej

TRILER
24 UR DO SMRTI
ZDA, 2017, 24H TO LIVE

Medtem ko nekdanji vojak Travis Conrad žaluje po smrti žene in sina, se nanj s ponudbo, ki je ne more zavrniti, obrne prijatelj iz vojaških vrst Jim Morrow, ki zdaj dela za skrivno vojaško organizacijo Red Mountain. Conrad postane plačani morilec, vendar se situacija zaplete, ko ga v trenutku, ko locira tarčo, ustreli in ubije enako izurjena agentka Interpola. Ko je že videti, da je vsega konec, se zbudi v operacijski dvorani, kjer njegovo telo s pomočjo visokotehnološkega medicinskega postopka za 24 ur obudijo nazaj v življenje.

Režija: Brian Smrz. Igralci: Rutger Hauer, Ethan Hawke, Paul Anderson, Nathalie Boltt, Tanya van Graan in drugi.
od 30. novembra / Cineplexx

DRAMA
IVAN
SLOVENIJA, 2017

Takoj po tem, ko mlada Mara rodi Ivana, se začne njena najhujša nočna mora. Ivanov oče Rok, poročen poslovnež, ki ga Mara obsesivno ljubi, izgine. Ko Mara ugotovi, da je Rok obtožen gospodarskega kriminala, jo brutalno pretepejo sodelavci njegove žene. Roku končno uspe z njo navezati stik, vendar se Mara znajde pred nemogočo izbiro med moškim, ki ga ljubi, in svojim otrokom. Ivan je napeta psihološka drama s korupcijskim ozadjem. Drama o sprejemanju napačnih odločitev.

Režija: Janez Burger. Igrajo: Maruša Majer, Matjaž Tribušon, Nataša Barbara Gračner, Polona Juh in drugi.
od 23. november / Cineplexx

ROMANTIČNA DRAMA
DO ZADNJEGA DIHA
ZDA, 2017, BREATHE

Navdihujoča zgodba o Robinu in Diani Cavendish, pustolovskem paru, čigar življenje se je spremenilo, ko so Robinu postavili diagnozo paralize. Ko so Robinu pri 28 diagnosticirali paralizo, je priklenjen na bolniško posteljo in napovejo mu le nekaj mesecev življenja. S pomočjo Dianinih bratov in revolucionarnega izumitelja Teddyja Halla se Robin in Diana odločita, da ne želita omejiti svojega življenja in se začneta boriti zanj, pri čemer vzgajata svojega sina, potujeta ter pomagata drugim bolnikom s podobno diagnozo.

Režija: Andy Serkis. Igrajo: Andrew Garfield, Claire Foy, Diana Rigg, Miranda Raison, Hugh Bonneville, Edward Speleers in drugi.
od 7. december / Kolosej

BALET
UKROČENA TRMOGLAVKA
Moscow Bolshoi, 2017, The taming of the shrew

Slavni koreograf Jean-Christophe Maillot v komediji Williama Shakespeara prikaže ostrino, hitrost, atletizem in živahnost plesalcev Bolšoj baleta. Glavna plesalca Ekaterina Krysanova in Vladislav Lantratov se spopadeta, se izzivata in se naposled vdata drug drugemu v čudovito zabavni produkciji. Baptiste se trudi poročiti svojo trmasto hčer Katarino, trmoglavko, ki zavrača vse snubce, saj ji niso kos. Ko pa spozna Petruchia, ki je prav tako trmast kot ona, ti dve sili narave sprožita nepričakovano in eksplozivno bitko.

Koreografija: Jean-Christophe Maillot. Plešejo: Ekaterina Krysanova (Katarina), Vladislav Lantratov (Petruchio), Olga Smirnova (Bianca), Semyon Chudin (Lucentio) in drugi.
od 26. november / Cineplexx


film-koko-in-velika-skrivnost ANIMIRANI FILM: KOKO IN VELIKA SKRIVNOST (ZDA, 2017, COCO) film-vino-veter DRAMA: VINO IN VETER (FRANCIJA, 2017, CE QUI NOUS LIE) cover-ivan DRAMA: IVAN (SLOVENIJA, 2017) Triangle (2009) Filmi, ki se popolnoma poigrajo z našimi umom · · · ·