nemanja-o-716049-unsplash
V zraku · odnosi

Če še ne veste: seks lahko izboljša naše razpoloženje in lajša bolečine. Razumevanje tega, kako seks vpliva na naše možgane, pa lahko izboljša ne samo našo seksualno interakcijo, temveč ima lahko tudi druge pozitivne učinke na naše zdravje. Raziskava v razvoju je tako že dala prve rezultate. Tukaj je 8 razlogov, zakaj bi enostano morali večkrat skučiti pod rjuhe!

Spolne radosti vsekakor vpljivajo na vaše možgane. Tudi zato lahko pomanjkanje seksa negativno vpljiva na vaše umske sposobnosti. Nedavne raziskave namreč nakazujejo na dejstvo, da je seks pravzaprav telovadba za možgane. Poglejmo zakaj!

1. Seks je kot droga.

Seks poskrbi za dobro počutje. Zato si ga želimo, v njem uživamo in zato med drugim toliko časa iščemo primernega partnerja. Užitek, ki ga doživljamo pri seksu, je v veliki meri posledica sproščanja dopamina, živčnega prenašalca, ki aktivira tisti del možganov, ki je zaslužen za užitek. Dopamin je med drugim tudi ena izmed kemikalij, ki tudi pri uživanju drog določa mejo “zadetosti” ali užitka. Kokain in seks seveda nista isto, a oba do neke mere vključujeta delovanje enakega dela možganov.

2. Seks deluje kot antidepresiv.

Študija iz leta 2002 na University of Albany je v vzorcu tristotih žensk ugotovila, da so ženske, ki so imele spolne odnose brez kondoma, imele manj simptomov depresije kot ženske, ki so imele spolne odnose s kondomom. Raziskovalci so predpostavili, da naj bi različne spojine v moškem semenu, vključno z estrogenom in prostaglandini, imele protidepresivne lastnosti, ki se nato po seksu absorbirajo v telo. To je dobra novice za vsakogar, ki je v resnem in predanem odnosu, če pa še vedno iščemo pravega partnerja, pa se ne odrecimo kondomu. Obstajajo namreč drugi načini, ki bodo izboljšali razpoloženje, drugih načinov, ki bodo preprečili spolno prenosljivo bolezen, pa ni.

3. Po seksu lahko (včasih) razpoloženje tudi pade.

Kemikalije, ki povzročajo dobro počutje, lahko med samim spolnim odnosom delujejo s polno paro. Kaj pa po? Po mnenju raziskovalcev obstaja tako imenovan “blues po seksu” ali s strokovnim izrazom PCT (post-coital tristesse), ki povzroči občutek melanholije in žalosti po seksu. Doživela naj bi jo približno ena tretjina žensk, ki je sodelovala v študiji.

4. Seks lajša bolečine.

Ne odrecimo se seksu, če imamo glavobol. Raziskave kažejo, da bo seks olajšal simptome. V eni izmed nemških raziskav si je namreč 60 % udeležencev z migreno in 30 % udeležencev z glavoboli v rafalih s spolnim odnosom med glavobolom simptome vsaj delno če ne v celoti olajšalo. Druga študija je pokazala, da so si ženske, ki so si stimulirale G točko, zvišale prag bolečine. Nekateri raziskovalci pripisujejo ta učinek oksitocinu – hormonu ljubezni, zaupanja, sproščenosti in povezovanja, ki med drugim lajša bolečine.

PREBERITE ŠE: Zakaj je dobro, da več časa preživimo goli?

5. Seks lahko izbriše naš spomin.

Vsako leto manj kot 7 ljudi na 100 tisoč izkusi tako imenovano prehodno globalno amnezijo, nenadno in začasno izgubo spomina, ki je ni moč pripisati nobenemu drugemu nevrološkemu stanju. Zgodi se lahko ob bolj gorečem spolnem odnosu kot tudi ob čustvenem stresu, bolečini, ob manjših poškodbah glave, medicinskih posegih in ob skakanju v mrzlo ali vročo vodo. Spomin se lahko izbriše za nekaj minut ali nekaj ur. Oseba si v tem času ne zmore ustvarjati novih spominov ali pa se spomniti nedavnih dogodkov. Na srečo naj ne bi bilo trajnih posledic.

6. Seks lahko izboljša naš spomin.

Ali pa bi lahko, če bi bili glodavci. Študija iz leta 2010 je namreč ugotovila, da se je podganam, ki so imele spolni odnos vsaj enkrat na dan štirinajst dni zapored, povečalo število nevronov v hipokampusu, delu možganov, ki je povezan s spomini, v primerjavi s podganami, ko so imele “one-night stand”. Ugotovitve so bile podprte z drugo študijo, ki so jo izvajali na miših. Ali ima seks enake učinke na ljudi, je treba še dokazati.

7. Seks pomirja.

Enaka študija, ki je pri podganah dokazala izboljšanje centra za spomin v možganih, je med drugim ugotovila, da so te podgane bolj umirjene. In to deluje tudi pri ljudeh. Ena izmed študij je pokazala, da so se ljudje, ki so imeli spolni odnos, bolje odzvali na stresne situacije, kot je na primer javno nastopanje, kot pa ljudje, ki spolnega odnosa niso imeli ali pa so se ukvarjali z drugimi vrstami spolne aktivnosti. Seks namreč znižuje krvni tlak.

8. Seks nas uspava.

Zelo verjetno je, da bodo moški po seksu bolj zaspani kot ženske in znanstveniki mislijo, da vedo, zakaj: delovanje čelnega korteksa se namreč po seksu oz. ejakulaciji upočasni. V kombinaciji s sproščanjem oksitocina in serotina je krivec za občutek utrujenosti in močne želje po spancu.


shutterstock_1561367551 5 nedolžnih, a porednih stvari, ki jih mora poskusiti vsak močan par 5732-tfp-00152-grd-1547680039 Si upaš preveriti: 10+ vprašanj, ki ti povedo, ali si psihopat Kdaj veš, da je punca, ki si jo izbral, prava? Z njo lahko načrtuješ prihodnost: kdaj veš, da je ženska, ki si jo izbral, prava? 4 dejanja, s katerimi ubiješ potencial dobrega razmerja 4 dejanja, s katerimi ubiješ potencial dobrega razmerja