kyle-loftus-590869-unsplash
V zraku · buzz buzz

Kaj na človeka vpliva bolj – geni, okolje ali interakcija med obojim –, je vprašanje, na katerega se trudimo odgovoriti že dolgo časa in v mnogih primerih smo še precej daleč od pravilnega odgovora. Za določene karakteristike pa vsaj delno vemo, od kod izvirajo in kaj nanje najbolj vpliva. V članku si lahko preberete, katere so lastnosti, ki so zapisane v naših genih.

Čeprav v večini primerov na naše karakteristike in lastnosti ne vplivajo zgolj geni ali pa zgolj okolje, lahko vsaj do določene mere izmerimo, kater dejavnik je v določenem obdobju bolj pomemben. Preberite si seznam 8 lastnosti, ki so zapisane v naših genih.

Fobije

Strahovi se lahko prenašajo iz generacije v generacijo. Ta študija je to dokazala na vzorcu miši. Miške so znanstveniki strenirali, da se izogibajo vonju češenj. Tudi naslednja generacija mišk je pokazala podoben strah pred vonjem češenj. To dokazuje, da lahko travmatični dogodki vplivajo na spremembo našega genetskega materiala, kar je pomembna informacija pri zdravljenju različnih fobij, anksioznosti in posttravmatske stresne motnje.

Ekstravertnost

Vedenjska genetika je ugotovila, da so osebnostne lastnosti do določene mere dedne. Gena SDCD2 in PCDH15 sta na primer tesno povezana z ekstravertnostjo. Več o tem si lahko preberete v tej študiji.

Smisel za humor

Do določene mere je smisel za humor verjetno lastnost, ki jo akumulira naše okolje. Vendar pa je ta študija pokazala, da se ljudje, ki imajo krajši alel na genu HTTLPR, večkrat smejijo in nasmejejo.

Občutljivost na stres

Nekateri ljudje so bolj občutljivi na stres, drugi manj. Na to seveda vpliva veliko dejavnikov. Eden izmed njih je morda tudi genetski material. Študije so namreč ugotovile, da obstaja povezava med materinim nivojem stresa, ko je ta noseča, in med občutljivostjo na stres pri njenem otroku.

Dovzetnost za odvisnost

Vedenjska genetika je ugotovila, da so nekateri bolj dovzetni za razvoj odvisnosti kot drugi. Vendar gre pri tej vrsti delovanja za interakcijo med okoljem in geni – v nestresnem okolju noben izmed dveh posameznikov verjetno ne bo razvil odvisnosti. V zelo stresnem okolju pa bodo tisti, ki so genetsko bolj nagnjeni k temu, z večjo verjetnostjo postali odvisni od nečesa.

Manjša potreba po spancu

Obstajajo ljudje, ki jim 5 urni spanec na noč odgovarja in zadostuje. Za to je odgovoren gen Tyr362His ali Thatcherjev gen – poimenovan po Margaret Thatcher, ki je bila znana po tem, da je spala le 4 ure na noč. Več o tem si lahko preberete na tej povezavi.

Varčnost

Okoli 30 % varčnosti lahko pojasnimo z genetskimi vzroki. To je pokazala ta študija, ki je ugotovila, da so nekateri ljudje bolj nagnjeni k varčnosti ne glede na njihov spol, izobrazbo in višino mesečnega prihodka.

PREBERITE ŠE: Kdaj se najlažje naučimo tuji jezik?

Nadarjenost za glasbo

Geni igrajo pomembno vlogo pri nadarjenosti za glasbo – predvsem ritem in melodičnost. Ta študija dvojčkov je ugotovila, da niso bili tisti dvojčki, ki so od svojih bratov in sester vadili več kot 20.000 ur več, nič posebej boljši v igranju inštrumenta.

 

Eyes-Wide-Shut-058 Več sto svingerjev pripravlja “največjo orgijo na svetu” elijah-o-donell-663102-unsplash Pripravi se, da izveš, koliko časa preživiš na Instagramu tvoja barva pove o tvoji osebnosti več, kot si misliš Oči so ogledalo duše: tvoja barva oči brez napake razkrije tvoj karakter freestocks-org-187367-unsplash Odrasteš šele, ko nehaš kupovati teh 6 stvari · · ·