Spomin
V zraku · buzz buzz

Vas spomin kdaj pusti na cedilu? Se vam dogaja, da se nikakor ne morete spomniti, kje ste pustili ključe in kako je že ime vašemu poštarju? Spodaj boste našli nekaj trikov, ki vam bodo pomagali izostriti in ohraniti svoj spomin.

8 načinov, kako okrepiti spomin:

1. Poslušanje Mozartove glasbe

Neka finska raziskava je lani pokazala, da poslušanje klasične glasbe drastično izboljša delovanje genov, ki sodelujejo pri delovanju spomina.

2. Vonj rožmarinovega eteričnega olja

Ljudje, ki vdihavajo eterično olje z vonjem rožmarina, si bolje zapomnijo svoje delovne naloge, je pokazala raziskava v letu 2013, predstavljena na letnem zasedanju britanskega društva za psihologijo.

3. Vzemite si smejalni predah

V neki študiji, ki so jo izvajali v letu 2014, so upokojencem predvajali videosmešnice. Zanimivo, po gledanju videov, ob katerih so se iz srca nasmejali, je njihova raven kortizola upadla in posledično so zelo dobro opravili teste za preverjanje spomina. »Vse, kar znižuje stres, bo izboljšalo vaš spomin, ne glede na starost,« je povedal Majid Fotuhi, doktor medicine, predsednik inštituta za nevrologijo Memosyn in avtor uspešnice Boost your brain.

4. Učenje jezikov

Ljudje, ki govorijo angleško in se vsaj šest tednov učijo kitajščine, so bolj dovzetni za boljšo povezanost možganskih regij, kažejo raziskave.

PREBERITE ŠE: Kako deluje naš spomin in zakaj pozabljamo

5. Nekajkrat globoko vdihnite

Študije kažejo, da meditacija pomaga pri krepitvi možganov. Ste že kdaj poskusili vajo 7-7-7 dr. Fotuhija? Ko vdihnete, naj vaš vdih traja 7 enot, nato za 7 enot dih zadržite in nato naj vaš izdih spet traja 7 enot.

6. Izklopite TV

Študija iz leta 2005 je pokazala, da se z vsako uro gledanja televizije za 1,3-krat poveča tveganje za Alzheimerjevo bolezen. Za to so še posebej izpostavljeni ljudje med 40. in 59. letom.

7. Redna vadba

Ljudje, ki koli 40. leta ne poskrbijo za redno telesno vadbo, so v starosti podvrženi manjši prostornini možganov, pravi raziskava, ki so jo pred časom izvedli na Univerzi v Bostonu.

8. Poskrbite za kakovosten spanec

Ljudje, ki v srednjem obdobju svojega življenja poskrbijo za kakovosten spanec, v zrelih letih dokazano dosežejo boljše duševno delovanje.

Zlate mamice: očitni znaki, da te je vzgojila odlična mama Zlate mamice: očitni znaki, da te je vzgojila odlična mama 2016vfop0 Oskar Vanity Fair After Party – postreže z epskimi portreti zvezdnikov Urban Snowmobiling Levi LaVallee: z motornimi sanmi kar po mestnih ulicah iMom iMom: bodo otroke nekoč vzgajali in pazili roboti?