shutterstock_522198199
Utrip mesta · zdravje & lepota

Očala so veliko bolj zdrava od kontaktnih leč, poleg tega pa so videti zelo privlačno. Vendar pa so občasno kontaktne leče pač veliko bolj praktične. Na zabavi, med tekom ali pa v vodni so korekcijska očala v veliko napoto. Preberite si seznam napak, ki jih počnete s kontaktnimi lečami, in se izognite nepotrebnim zapletom.

Tu najdete 8 napak, ki jih počnete s kontaktnimi lečami. Morda vam lahko prihranijo kakšno neprijetnost v prihodnje.

Ne umiješ si rok.

Vsi vemo, da so umite roke absolutni predpogoj za vstavljanje kontaktnih leč. Vendar je vprašanje, ali si res vsakič brez izjeme umiješ roke neposredno pred vstavljanjem leč. Pomembno je tudi, da si roke res temeljito umiješ, saj se določene bakterije trdovratno držijo kože in se lahko prenesejo v oči.

Ličila si naneseš pred vstavljanjem leč.

Leče si vedno vstavi pred nanosom ličil. V nasprotnem primeru ti lahko voda, v kateri so spravljene leče, pokvari ves tvoj trud.

Ne skrbiš za posodico za leče.

Posodica za leče mora biti redno očiščena, vsak mesec pa jo je treba nadomestiti z novo. Po uporabi leč jo je treba zapreti tudi, če je prazna. V nasprotnem primeru je namreč raj za bakterije.

Nosiš jih pod tušem.

Če leče nosiš pod tušem tudi takrat, ko si pereš lase, tvegaš resno izsušitev oči. Vlaga vpliva na obliko leč, zato jih moraš vsakič, ko greš pod tuš ali v savno, odstraniti.

Ne uporabljaš tekočine za leče.

Če ne uporabljaš tekočine za leče, temveč jo poskušaš nadomestiti s filtrirano vodo ali podobnimi pripravki, tvegaš okužbo oči.

Tekočino za leče uporabljaš ponovno.

Namesto da bi vsak večer uporabil svežo tekočino, leče preprosto vržeš v tekočino prejšnjega dne. To lahko povzroči okužbe.

Nosiš jih predolgo.

Leče ne prepuščajo dovolj kisika in izsušujejo oči. Načeloma je varno nositi leče do 14 ur dnevno, vendar je priporočljivo, da se ta čas čim bolj skrajša.

Prekoračiš njihov rok trajanja.

Precej mamljivo je uporabljati mesečne leče še dodaten teden ali dva. Navsezadnje kontaktne leče niso ravno poceni. Vendar se leče z uporabo tanjšajo in poškodujejo, s tem pa se lahko poškodujejo tudi vaše oči.

shutterstock_487472545 4 naravni načini, kako se hitreje rešiti belih črt od sončenja jakob-owens-142078-unsplash 3 lahkotne poletne vaje za najbolj vroče dni rawpixel-442649-unsplash 1 na 10 milenijcev bi raje izgubil prst kot telefon. Ste zasvojeni tudi vi? khoman-room-634635-unsplash 7 korakov, kako pravilno obriti noge, da bodo gladke in mehke ·