BeFunky Collage
Kulturni izbor · film

Z junijem prihajajo visoke temperature in z njimi tudi vrhunci poletne filmeske sezone. Tako nas čakajo govoreče opice, orjaški roboti in gangsterski obračuni.

To je 9 filmov, ki si jih moraš ogledati v kolikor si filmski navdušenec.

Znanstvena fantastika, akcija
Vojna za planet opic
ZDA, 2017, War of the Planet of the Apes

Caesar in njegove opice so prisiljeni v konflikt s človeštvom in njihovo vojsko, ki jo vodi kruti Polkovnik. Po tem, ko opice doživijo nepredstavljive izgube, se mora Caesar spopasti s svojo temačno stranjo in se podati na pot maščevanja svoje vrste. Tako se s Polkovnikom spopadeta iz oči v oči v bitki epskih razsežnosti, ki bo odločila prihodnost obeh vrst in našega planeta. Franšiza Planet opic je leta 2011 doživela nepričakovan preporod, ki ga je še nadgradilo nadaljevanje iz leta 2014. Zdaj bomo priča tretjemu dejanju boja med opicami in človeštvom, ki navdušuje tako gledalce kot kritike. V glavni vlogi se vrača Andy Serkis, ki s pomočjo današnje tehnologije upodablja prej omenjenega opičnjaka Caesarja in s tem premika meje v rabi posebnih učinkov na velikem platnu. Tokrat mu bo nasproti stal Woody Harrelson, ki gledalce že dolga leta navdušuje z vlogami v filmih, kot so Igre lakote (The Hunger Games) in Ni prostora za starce (No Country for Old Men). Kot se za dobri znanstvenofantastični film spodobi, Planet opic posredno veliko pove o človeški družbi in verjamemo, da bo tudi tokrat temu tako. Podobno kot predhodnika bo tudi tokrat film režiral Matt Reeves, za katerega bo to še zadnji preizkus pred novim Batmanom.

Režija: Matt Reeves. Igrajo: Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn, Judy Greer in drugi.

od 13. julija 2017 / Cineplexx, Kolosej

DRAMA
Preslepljene
ZDA, 2017, The Beguiled

Režiserka Sofia Coppola, hči še slavnejšega režiserja Francisa Forda Coppole (trilogija Boter), se nam bo predstavila z novo dramo Preslepljene. Gre pravzaprav za remake istoimenskega filma iz leta 1972 s Clintom Eastwoodom v glavni vlogi. Zgodba spremlja ranjenega vojaka (Colin Farrell), ki se v času ameriške državljanske vojne zateče v dekliški internat v Virginiji. Kmalu se mirni internat, kjer so dekleta skrita pred vplivi zunanjega sveta, napolni s spolno napetostjo, rivalstvom in nepričakovanim spletom dogodkov.

Režija: Sofia Coppola. Igrajo: Colin Farrell, Nicole Kidman, Elle Fanning, Kirsten Dunst, Emma Howard in drugi.

od 29. junija 2017 / Cineplexx, Kolosej

ZNANSTVENA FANTASTIKA, AKCIJA
Spider-Man: Vrnitev domov
ZDA, 2017, Spider-Man: Homecoming

Kinematografe bo spet obiskal popularni Spider-Man, ki se na velikih platnih pojavlja že od leta 2000, tokrat pa bo v njegove čevlje stopil nadarjeni igralec Tom Holland. Če se sprašujete, zakaj smo v tako kratkem času dobili novo različico omenjenega superjunaka, se odgovor glasi, ker se je lik vrnil k prvotnemu lastniku Marvelu, ki je v zadnjih letih uspešno zagnal priljubljeno franšizo Maščevalci (The Avengers). Tako je superjunak, čigar pravo ime je Peter Parker, postal del nje in si bo prizore delil z liki, kot je Iron Man, ki ga bomo lahko videli tudi v prihajajočem filmu.

Režija: Jon Watts. Igrajo: Tom Holland, Marisa Tomei, Michael Keaton, Robert Downey Jr. in drugi.

od 6. julij 2017 / Cineplexx, Kolosej

AKCIJSKA PUSTOLOVŠČINA
Transformerji: Zadnji vizez
ZDA, 2017, Transformers: The Last Knight

Avtoboti in Deceptikoni se še niso spoprijateljili in tako bomo tudi v petem filmu o Transformerjih priča bitki med njimi. Optimus Prime ugotovi, da je njegov domači planet Cybertron uničen in da je za to odgovoren prav on. Da bi planet oživil, se mora spopasti tako s svojimi sovražniki kot tudi prijatelji. Režiser Michael Bay je v svojem novem in po njegovih besedah tudi zadnjem filmu o Transformerjih spet sodeloval z igralcema Markom Wahlbergom in Joshem Duhamelom, pridružil pa se jima je tudi legendarni oskarjevec Anthony Hopkins.

Režija: Michael Bay. Igrajo: Mark Wahlberg, Josh Duhamel, Isabela Moner, Stephen Merchant, Jean Dujardin in drugi.

od 22. junija 2017 / Cineplexx, Kolosej

KOMEDIJA
Dekliška noč
ZDA, 2017, Rough Night/Rock That Body

To poletje nas čaka nova žurerska komedija v slogu Prekrokane noči (The Hangover, 2009) in Dekliščine (Bridesmaids, 2011). Pet najboljših prijateljic se po desetih letih spet sreča in se odloči preživeti najbolj nor konec tedna v Miamiju. Noro žuranje kaj hitro prestopi meje dovoljenega, saj pomotoma ubijejo striptizerja. Medtem ko se bodo poskušala izmotati iz tega nelagodnega položaja, bo sprva brezskrbna noč zavila v povsem nepričakovano smer in jih nazadnje združila v trenutkih, ko bodo to najbolj potrebovale.

Režija: Lucia Aniello. Igrajo: Scarlett Johansson, Kate McKinnon, Jillian Bell, Ilana Glazer, Zoe Kravitz in drugi.

od 1. junija 2017 / Cineplexx, Kolosej

AKCIJSKA KOMEDIJA, TRILER
Končni obračun
Velika Britanija/Francija, 2016, Free Fire

V vsakem dobrem gangsterskem filmu pride do strelskega obračuna med konkurenčnima tolpama. Tokrat bo ta obračun raztegnjen kar na celoten film! Leta 1978 se v Bostonu posel z orožjem med dvema tolpama povsem ponesreči in tako so njegovi udeleženci prisiljeni v igro preživetja. Krogle švigajo vsepovsod, preživelih pa je iz minute v minuto manj. Koncept, ki se ga ne bi sramoval niti sam Quentin Tarantino, poskrbi za obilico črne komike in napeto dogajanje, ki popusti šele ob zaključku filma. Prav nič pa ne škodi tudi izredno dobra retro glasbena podlaga._

Režija: Ben Wheatley. Igrajo: Sharlto Copley, Armie Hammer, Brie Larson, Cillian Murphy, Jack Reynor in drugi.

od 21. junija 2017 / Kinodvor

DOKUMENTARNI FILM
Gimme Danger
ZDA, 2016

V tem priznanem dokumentarcu bosta združila moči ikona ameriškega neodvisnega filma Jim Jarmusch (Večna ljubimca, Paterson) in legendarni glasbenik Iggy Pop. Dvojec nas bo popeljal na začetek Popove kariere, ko je bil ta še član izredno vplivne punkovske zasedbe The Stooges, ki velja za eno najbolj vplivnih v zgodovini rock glasbe. Film je svetovno premiero doživel lani na slavnem festivalu v Cannesu, slovensko občinstvo pa bo tako končno dobilo priložnost, da si dokumentarec pogleda tudi na velikem platnu. Zagotovo obvezen ogled za vse glasbene sladokusce! _

Režija: Jim Jarmusch. Igrajo: Ewan McGregor, Iggy Pop, Mike Watt in drugi.

od 27. junija 2017 / Kinodvor

ZNANSTVENOFANTASTIČNA DRAMA
Vesolje med nama
Španija, 2017, The Space Between Us

V vesoljski pustolovščini se vesoljski shuttle odpravi na prvo misijo kolonizacije Marsa, takoj po vzletu pa ugotovijo, da je ena od astronavtk noseča. Kmalu po pristanku umre zaradi zapletov pri porodu, ko rodi prvo človeško bitje na rdečem planetu. Tako se začne nenavadno življenje Gardnerja Elliota. Med njegovim bivanjem na Marsu se prek spleta spoprijatelji z dekletom iz Kolorada Tulsoo. Ko ima končno priložnost obiskati Zemljo, želi videti vsa čudesa, o katerih je bral na Marsu. Toda ko začnejo znanstveniki pripravljati njegov odhod, ugotovijo, da njegovi organi ne morejo preživeti v Zemljinem ozračju.

Režija: Peter Chelsom. Igrajo: Asa Butterfield, Britt Robertson, Carla Gugino, Gary Oldman in drugi.

od 22. junija 2017 / Cineplexx, Kolosej

KOMEDIJA
Kletna ruleta
ZDA, 2017, The House

Zakonca Scott in Kate Johnson poženeta vse prihranke, ki sta jih privarčevala za izobrazbo svoje hčerke Alex. Zdaj si na vsak način želita pridobiti denar nazaj, da bi hčerko le poslala na kolidž, kot si je vedno želela. Tako s pomočjo soseda Franka odpreta nezakoniti kazino, ki se nahaja kar v njuni kleti. V novi komediji bosta tako združila moči ameriška zvezdnika Will Ferrell (Nora brata, Voditelj vrača udarec) in Amy Poehler (serija Parki in rekreacija), ki obljubljata obilico smeha.

Režija: Andrew Jay Cohen. Igrajo: Will Ferrell, Amy Poehler, Allison Tolman, Jason Mantzoukas in drugi.

od 29. junija 2017 / Cineplexx, Kolosej

Najboljši filmi prve polovice leta 2017 1000-500-citymagazine-cover Filmski napovednik: Logan Lucky (2017) 1000-500-citymagazine-cover Filmski napovednik: 2:22 (2017) cover Top 10 filmov Ridleyja Scotta · · · · ·