Famadihana
Utrip mesta · destinacija

V dneh halloweena ali noči čarovnic, ki ga marsikdo brez pomisleka označi za “najstrašnejši” praznik v letu, smo pobrskali še za drugimi, prav tako nič manj strašnimi prazniki, ki jih praznujejo po svetu. Kateri so, kaj so njihove značilnosti in kje se odvijajo, pa si preberite v članku.

Poglejmo, kateri prazniki so poleg noči čarovnic temačni in nas navdajajo s čudnimi občutki.

1. Halloween ali noč čarovnic

Halloween ali noč čarovnic je izjemno priljubljen praznik v ZDA, prav tako pa tudi že drugod po svetu. V resnici predstavlja okrajšavo za “All Hallow’s Eve” oziroma “Hallow Eve” (večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi). Medtem ko ta praznik sodi med krščanske, ima korenine v galskih poganskih obredih.

2. Dia de los Muertos, Mehika

Mehiški praznik Dia de los Muertos sovpada z nočjo čarovnic in je prav tako zlitje krščanskega praznika večer pred vsemi svetimi in vsemi svetimi z avtohtonimi verskimi tradicijami. Dia de los Muertos se je začel kot azteški praznik v čast boginje Mictecacihuatl ter se pozneje pomešal s krščansko tradicijo v času evropske kolonizacije v Mehiki. Zunaj Mehike je praznik znan po svoji barvitosti in spektakularni, a strašljivi estetiki.

3. Bonfire Night ali Guy Fawkes Night, Velika Britanija

“Remember, remember, the fifth of November, the gunpowder, treason, and plot,” se začne rima v Angliji. Ta spominja na poskus in neuspeh skupine katoliških radikalcev, ki so želeli razstreliti angleški parlament. Praznik vključuje obredni požig podobe Guya Fawkesa, najbolj nepozabnega člana skupine. V preteklosti je imel praznik različne protikatoliške podtone in včasih so namesto Fawkesa zažigali podobo papeža, dandanes pa ga praznujejo z velikanskim kresom in ognjemetom.

4. Festival luči, Azija

Festival luči se praznuje po vsej Aziji in ima različna ozadja, na Kitajskem naj bi praznik slavili kot obred, ki potrdi konec zime in vrne svetlobo. Drugod se festivali praznujejo na jesensko enakonočje, ki bolj sovpada z nočjo čarovnic. To je eden izmed najlepših strašljivih svetovnih festivalov, kjer ljudje spustijo na tisoče plavajočih lučk v nočno nebo, kar je včasih simboliziralo opuščanje starega jaza in pozdrav novemu.

PREBERITE ŠE: Jack Nicholson: 15 citatov, ki bodo pričarali vzdušje Halloweena

5. Hungry Ghost Festival, Kitajska

Hungry Ghost je budistični praznik, kjer se ljudje s spoštovanjem spominjajo mrtvih. Praznik je tudi tesno povezan s čaščenjem prednikov. Da počastijo padle življenjske sopotnike, mnogi budisti pustijo proste sedeže s krožniki hrane za mrtve. Praznik ima veliko različic: z lučkami, nastopi in kresovi.

6. Up Helly Aa, Shetlandsko otočje, Škotska

Up Helly Aa, praznik z vikinškim pridihom, je izjemno slikovit festival na škotskem Shetlandskem otočju. Praznuje se na koncu božičnega časa. Največji festival poteka v Lerwicku in je sestavljen iz procesije z baklami, ki se konča z metanjem bakel v vikinške ladje, ki gorijo.

7. Gai Jatra, Nepal

Gai Jatra, festival krav, je nepalski praznik, ki se spominja ljudi, ki so umrli v prejšnjem letu. Krave pripeljejo na festival tisti, ki so v tem letu izgubili družinskega člana. Včasih se lahko krava zamenja z majhnimi dečki, oblečenimi v krave. Čeprav obstajajo grozljivi elementi festivala, je večinoma časa ta praznik veliko bolj prikupen kot druga praznovanja mrtvih. Festival naj bi se  začel s smrtjo sina kralja Hinda. Ta je namreč želel videti kraljico znova nasmejano, zato je pripravil festival, kjer naj bi nagradil vsakogar, ki bi kraljico spravil v smeh. Danes je festival poln šal, satir in posmeha.

8. Famadihana, Madagaskar

Famadihana je gotovo zmagovalec med prazniki, posvečenimi mrtvim. Obred na Madagaskarju je znan kot “obračanje kosti”. Sorodniki dobesedno izkopljejo pot do mrtvih, zavijejo trupla in z njimi plešejo. Tradicija izvira iz prepričanja, da mrtvi ne morejo v celoti vstopiti v posmrtno življenje, dokler se ne razgradijo v celoti, kar pa lahko traja več let.

9. Wilder Mann

Wilder Mann ni poseben praznik, temveč zbirka fotografij kostumov številnih evropskih poganskih obredov francoskega fotografa Charlesa Frégerja. Eden od splošno razširjenih karakterjev v teh ritualih je “Wilder Mann” (divji mož), ki je pol človek pol žival. Gre za dokaz, da čeprav je velik del Evrope globaliziran, so tukaj še zmeraj zametki antičnega poganstva, ki se izvaja na celini.


IMG_2569-2889929082-O-1414354063 Harry Potter: Hotelske sobe po vzoru Bradavičarke Amsterdam Top 10: Kolesarjem najbolj prijazna mesta na svetu PicMonkey Collage 432 Park Avenue: Najpopolnejše stanovanje na več kot 400 metrih višine v New Yorku a54955e04a3d10fb04f043be2951ef74 Najlepše restavracije McDonald’s na svetu ·