Kako do pravilne osvetlitve stanovanja
Utrip mesta · dom

Osvetlitev prostora je del opremljanja, tako kot postavitev pohištva in druge opreme. Svetloba igra ključno vlogo pri ustvarjanju splošnega vzdušja doma in daje prostoru obliko, a marsikdo na to pozabi ali to zanemari. Svetloba je eden izmed glavnih pogojev nastanka in obstanka življenja, zato pomembnosti osvetlitve stanovanja verjetno ni treba posebej poudarjati. Pripravili smo vam številne preproste nasvete, kako to pravilno storiti.

Pravilna osvetlitev stanovanja ima zelo pomembno vlogo. Je namreč zagotovilo za kakovostno bivanje v času, ko ni (dovolj) naravne svetlobe. Kljub temu ima do nje večina mačehovski odnos. Kaj pa če vam povemo, da pravilna osvetlitev naredi stanovanje prijaznejše, saj izboljša tako videz kot občutek, dojemanje prostora, da pozitivno vpliva na naše počutje in razpoloženje, obenem pa omogoča tudi opravljanje različnih del?

PREBERITE ŠE: 13 domiselnih pogradov, ki bodo spremenili vaše mnenje o pogradih

Je kot ličenje; z njo lahko poudarjamo posamezne elemente in zakrijemo nezanimive dele. Načrtovanje svetlobe je zato tako pomembno kot preostalo opremljanje prostora. Še bolj, če vprašate nas. Zato smo pripravili malo šolo osvetlitve prostora oziroma 9 preprostih nasvetov, kako pravilno osvetliti stanovanje. Kar naenkrat ga boste videli v povsem novi luči. Dobesedno! Zavedamo se sicer, da je osvetlitev dnevne sobe povsem drugačna kot na primer kuhinje, naši nasveti pa veljajo predvsem za prostore, namenjene sproščanju.

1. Ne uporabljajte več kot 40-vatnih sijalk

40- in večvatne sijalke so super za garaže in lope, torej prostore, kjer potrebujete več svetlobe, a v bivalnem prostoru želite vzpostaviti nekoliko bolj sproščujoče vzdušje.

2. Uporabljajte energetsko učinkovite sijalke

Resda so nekoliko dražje kot žarnice, a na dolgi rok boste prihranili precej denarja in pustili precej manjši ogljični odtis.

3. Začnite z dobro namizno svetilko

Poznate reklo, da je dobro namizno svetilko težko najti? To velja še posebno, če v prostoru nimate mize. Zato je nakup te prvi korak. Potem pa najdite svetilko, ki dopolni vaše okrasje, a pazite na njeno višino. Splošno pravilo je, da ne smete viditi žarnice, ko sedite poleg svetilke. In naj ima karseda toplo svetlobo.

4. Kombinirajte različne vire svetlobe

Več denarja, več težav, a ta težava ne velja za svet svetil. Dobra mešanica iz vsaj treh različnih virov (stropna svetlika, tračna svetilka, sveče) enakomerno razporedi svetlobo po prostoru in poudari želene elemente.

5. Namestite zatemnilna stikala

Namestitev tovrstnih stikal je v resnici sila preprosta in vas ne bo stala premoženja. Sploh vam ni treba naročati električarja, potrebujete le izvijač.

6. Strateško namestite ogledala blizu oken

Odbojni in lomni zakon nista lahko prebavljiva, a če obesite ogledalo blizu okna ali nasproti okna, boste okrepili naravno svetlobo v prostoru, ne da bi morali za to doktorirati iz obeh zakonov.

7. Odločite se za rolete/žaluzije namesto zaves

Rolete oziroma žaluzije zavzamejo manj prostora kot zavese in v prostor spustijo več naravne svetlobe, istočasno pa imate enako, če ne še večjo stopnjo zasebnosti, ko jo potrebujete.

8. Stene sobe pobarvajte s svetlo, nevtralno barvo

Nevtralna barva odbija svetlobo precej bolje kot temni odtenki. To še posebej velja v majhnih prostorih, kjer ni veliko oken.

9. Bodite ustvarjalni

Omislite si kakšen zanimiv svetlobni dodatek okoli ogledala in podobno.


Najlepši kamini na svetu 63 spektakularnih kaminov, zaradi katerih boste želeli še ta trenutek zakuriti ogenj Hibridna pisalna miza 1.6 S.M. of Life 1.6 S.M. of Life – hibridna pisalna miza, ki je tudi postelja Kreativni pogradi 13 domiselnih pogradov, ki bodo spremenili vaše mnenje o pogradih Modularno pisarniško pohištvp Bjoern-Meier Sodobno modularno pisarniško pohištvo berlinskega studia Bjoern-Meier · · ·