607490-2018-iphone-xr-iphone-xs-iphone-xs-max_1537359542
V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki

Apple je 12. septembra na svojem predstavitvenem dogodku predstavil nove telefone iPhone XS, iPhone XS Max in iPhone XR. Za katerega izmed njih se odločiti?

Zaradi katerih razlogov se bolj kot model iPhone XS splača kupiti njegovega manj zmogljivega brata, iPhona XR?

1. Razlika v ceni

iPhone XR je občutno cenejši od iPhona XS. Za slednjega bo na slovenskem trgu treba odšteti vsaj 1209 €, medtem ko cena prvega za zdaj še ni znana. Glede na ameriške cene lahko predvidevamo, da ne bo presegla meje 1000 €. Ob tem je treba poudariti, da bo za dodaten prostor za shranjevanje na obeh telefonih treba odšteti še več denarja.

2. Večja izbira barv

iPhone XS in XS Max bo potrošnikom na voljo v srebrni, vesoljno sivi in zlati barvi. iPhone XR bo v nasprotju s tem dostopen v kar šestih barvnih različicah: črni, beli, rumeni, rdeči, modri in koralni.

3. Večji zaslon

Nobeden izmed osnovnih telefonov se ne more primerjati z iPhonom XS Max, ki vključuje ogromen 6,5-palčni zaslon. Kljub temu ni težko ugotoviti, da je XR-jev LCD-zaslon z diagonalo 6,1 palca večji od 5,8-palčnega OLED-zaslona, ki je del modela XR.

4. Identična sprednja kamera

Vsi trije Applovi aduti vsebujejo sprednjo kamero z ločljivostjo 7 MP. Ta uporablja sistem TrueDepth in je ključna za nemoteno delovanje funkcije Face ID.

5. Skoraj enaka zadnja kamera

iPhone XR se od dražjih sorodnikov bistveno ne razlikuje niti po zadnji kameri z ločljivostjo 12 MP. Edino razliko lahko najdemo v načinu približevanja. XR v nasprotju z napravami XS in XS Max nima telefoto leče, zato ne omogoča 6-kratnega, pač pa 3-kratni digitalni zoom.

6. Enak procesor

Applove telefone nove generacije poganja 6-jedrni procesor A12 Bionic, ki je vsako sekundo sposoben izpeljati 5 trilijonov operacij. Njegov predhodnik je A11 Bionic je zmogel ‘skromnih’ 600 milijard operacij na sekundo.

7. Vzdržljivejša baterija

iPhone XS v primerjavi z iPhonom, ki je po enem polnjenju omogočal od 12 do 13 ur neprestane uporabe, deluje 30 minut, XS Max pa 90 minut dlje. iPhone XR je v tem pogledu najzmogljivejši telefon iz nove linije, saj življenjska doba njegove baterija znaša od 15,5 do 16,5 ure.

8. Hkratna uporaba dveh SIM-kartic

Novi iPhoni ponujajo možnost hkratne uporabe dveh SIM kartic: fizične in Applove integrirane e-SIM kartice. Zahvaljujoč tej funkciji bo uporabnik imel dve telefonski številki.

9. Applov ekosistem

Vse tri naprave uporabljajo najnovejši operacijski sistem iOS 12 in bodo ob enakem času deležne posodobitev programske opreme.


iphone-xs-live-wallpaper-download Mrzlica: Apple iPhone Xs in Xs Max – kako do njih v petek, 28. septembra gallery_03.0 Xiaomi Mi 8 Pro: Xiaomi stopa na vlak podzaslonske prepoznave prstnih odtisov Huawei Mate 20 Lite Huawei Mate 20 Lite: odlična izbira za mlade poslovneže iPhone XR iPhone XR: cenovno ugodnejši iPhone ima funkcijo Face ID · · · · · ·