suganth-466917-unsplash
V zraku · buzz buzz

“Jet lag” oziroma izčrpanost zaradi časovne razlike se razumljivo pojavlja predvsem pri ljudeh, ki z letalom prepotujejo velike razdalje. Zamenjava cikla dneva in noči namreč povzroči spremembo v biološkem ritmu.

K omilitvi “jet laga” lahko največ prispevate sami. Ker verjamemo, da si ne želite zagreniti prvih nekaj dni  počitnic, vam predstavljamo 9 trikov, s pomočjo katerih boste onemogočili razvoj tega zahrbtnega telesnega stanja. Nasvete je tokrat delila doktorica Ciara Yeates iz bolnišnice London Doctors Clinic.

Pred odhodom

1. Prilagodite čas za spanje.

Predlagamo vam, da s postopkom začnete nekaj dni pred odhodom na potovanje. Vsak dan se odpravite spat uro ali dve prej ali pozneje kot prejšni dan. Na ta način bo vaša prilagoditev lažja.

2. Uskladite čase letov.
Če je le mogoče, se odločite za rezervacijo leta, ki na izbrano destinacijo prispe v zgodnjih večernih urah. Nato poskusite ostati budni še nekaj časa.

Med letom

3. Spremenite čas na vaši uri.
Še preden letalo vzleti, nastavite uro v skladu z lokalnim časom v mestu, ki je cilj vašega potovanja. Čas na letalu boste tako namesto za oziranje na uro porabili za počitek.

4. Načrtujte dremež.

Na letalu je mnogokrat težko zatisniti oči, zato s seboj vzemite pripomočke, ki vam bodo pomagali zadremati. Udobna blazina, protihrupne slušalke in očesna maska zagotovo ne bodo odveč.

5. Izogibajte se alkoholu.
Priporočamo vam, da med letom ne posegate po alkoholnih pijačah. Te imajo namreč lahko pogubne posledice za kakovost vašega spanca. Namesto tega si raje privoščite lahek obrok in nekaj kozarcev vode.

Po prihodu

6. Ne zaspite prehitro.
Če se le da, ostanite budni vsaj do 22. ure zvečer. V posteljo se odpravite ob enakem času kot doma.

7. Omejite dnevne dremeže.

Prepričajte se, da podnevi ne spite več kot 2 uri. Za to, da omejite popoldanski dremež, uporabite budilko. Če tega nasveta ne upoštevate že prvi dan, bo vaša prilagoditev občutno težja.

8. Raziskujte okolico.
Vaši možgani se bodo na nov časovni pas najlažje privadili s pomočjo sončne svetlobe. Izberite si nekaj znamenitosti, ki bi si jih radi ogledali, in vaš dan bo minil veliko hitreje.

9. Pred spanjem se izognite poživilom.
Večina ljudi meni, da jih le kava lahko resnično reši pred “jet lagom”. Kljub temu pa je v zadnjih nekaj urah pred spanjem ni priporočljivo zaužiti, saj se tako kot alkohol uvršča med poživila.

Ostali boste lačni: v tem času ne smete naročiti pice! Ostali boste lačni: v tem času ne smete naročiti pice! Tekila čevlji, narejeni ob svetovnem dnevu tekile. Tekila čevlji so kot narejeni za žurerje, ki imajo radi to pijačo raphael-rychetsky-640889-unsplash Katere karakteristike drugi na nas ocenijo, ko jih spoznamo? Slap na nebotičniku Kitajci na nebotičnik ‘pripeli’ 100-metrski slap · · ·