Barvitost bivalnega prostora.
Utrip mesta · arhitektura

V novem kompleksu Situla v samem centru Ljubljane je turistom preko spletne strani Airbnb na voljo novo stanovanje, za oblikovanje katerega so Gao arhitekti navdih iskali v slovenski tradiciji.

Stanovanje, ki se nahaja v novem ljubljanskem kompleksu Situla je bilo zasnovano z namenom oddajanja prek znane turistične spletne strani Airbnb. Posledično je bil glavni cilj investitorjev začasnim obiskovalcem iz tujih dežel s pomočjo opreme stanovanja prikazati del naše kulture in zgodovine. Avtorji, Gao arhitekti, so se naloge lotili resno in zasnovali stanovanje, v katerem so med moderne pohištvene elemente vpletli etno motive, ki stanovanju dodajo pravo slovensko noto.

PREBERITE ŠE: Airbnb: 10 prikupnih hišk, ki jih lahko najamete prek Airbnb-ja

Obiskovalce pri vhodu v stanovanje najprej pozdravijo na strop natisnjene pogoste slovenske besede, izpisane v Plečnikovi pisavi Makalonca. Plečnikov pečat zaznamuje tudi spalnico, ki jo krasi foto tapeta z motivom Križank avtorja Staneta Jeršiča. Pohištvo v spalnici je okrašeno z motivi tradicionalne idrijske čipke, ki jih je oblikovala Vanda Lapajne.

Tudi v kopalnici lahko najdemo elemente slovenske tradicije. Omarica nad umivalnikom je namreč potiskana tako, da spominja na panjske končnice ter postane sodobna verzija vsem dobro poznanega etnološkega elementa.

Bivalni prostor stanovanja je precej majhen, zato ga niso želeli obremeniti s težkim pohištvom. Namesto tega so kuhinjo in sedežno garnituro stisnili ob zid, v prostor pa postavili zgolj jedilno mizo in stole, ki zaradi svoje okrogle oblike delujejo mehko in nevsiljivo. Prostor deluje svetlo, pisani poudarki pa dodajo svežino in igrivost. Vsi dekorativni tekstilni dodatki so avtorsko delo oblikovalke Vesne Javornik. Glavna atrakcija v prostoru pa je brez dvoma potisk stropa, ki nakazuje geografsko pozicijo kompleksa Situla in označuje glavne železniške povezave v državi ter večja mesta. Ta grafika daje obiskovalcem generalen občutek o prostoru naše dežele in mu olajša začetno orientiranje. Stanovanje se ponaša tudi z velikim balkonom, na katerem se lahko obiskovalci sprostijo in uživajo v razgledu.

Čudovit razgled z balkona. Odpri galerijo
mountain-hut-house-6 Julijske alpe: gorska koča na 2531 metrih v kateri lahko prespimo zastonj moon-hoon-architect-starwars-house-designboom-02 Moon Hoon: korejska hiša v Star Wars stilu Nov most s svojo nevidnostjo ne konkurira ostalim mestnim elementom. V Ljubljani odprt prenovljen most – Ribja brv Večerni pogled v razsvetljeno pisarno. Platform 5 arhitects: domača pisarna na vrtu · · ·