Airbusov leteči avtomobil
Utrip mesta · mobilno

Leteči avtomobili so od nekdaj burili človeško domišljijo, že leta 2017 pa se znajo naše divje sanje spremeniti v realnost. Vsaj tako napoveduje evropski letalski gigant Airbus, ki še letos načrtuje izdelavo prototipa avtonomnega letečega avtomobila.

Prihodnost je tu! Prihajajo leteči avtomobili. Airbus, evropski izdelovalec letal in največji proizvajalec komercialnih helikopterjev, želi še leta 2017 narediti prve kilometre v zraku s svojim avtonomnim letečim avtomobilom, za katerega v prihodnosti pričakujejo, da bo ena izmed oblik javnega prometa. Svoja prizadevanja so za zdaj podkrepili zgolj s skicami, avto pa je mešanica klasičnega avtomobila in ultralahkega letala. Za projekt Vahana so zadolžili na novo ustanovljeno divizijo Urban Air Mobility.

PREBERITE ŠE: Dobrodošli na krovu letala Donalda Trumpa

Pri Airbusu tovrsten prevoz vidijo kot neke vrste taksi službo oz. souporabo vozil (do njega bi dostopali prek mobilne aplikacije, kar je že utečena praksa pri souporabi), ki bi bila sestavni del javnega prometa. “Pred stotimi leti smo mobilnost oziroma javni promet prestavili pod zemljo, zdaj nam tehnologija omogoča, da gremo v višino,” razlaga Airbusov predsednik Tom Enders. ”Če izkoristiš zrak in nebo, ne potrebuješ milijard za gradnjo novih mostov, cest in prog. Tak promet bo tudi očistil ozračje v velikih mestih.”

Galerija – Airbusov leteči avto:

Airbusov leteči avtomobilOdpri galerijo

Opel Crossland X Opel Crossland X – križanec, ki menja enoprostorca Novi Ford Mustang (2018) Novi Ford Mustang (2018) – motor V6 odhaja v pokoj Pametna registrska tablica rPlate rPlate – prihajajo digitalne in pametne registrske tablice Novi BMW serije 4 Novi BMW 4 – privlačen kot še nikoli · · · ·