Airstream Nest
Utrip mesta · mobilno

Ko nam nekdo omeni počitniško prikolico, si jo predstavljamo nekje v kampu, po vsej verjetnosti ob morju. Malo pa je tistih, ki ob tem pomislijo na ameriške prikolice Airstream, ki jih videvamo v ameriških filmih in serijah.

Izdelovalec prestižnih in zdaj že ‘ikoničnih’ počitniških prikolic Airstream se nahaja v Jackson Centru v zvezni državi Ohio. Podjetje poznamo po zapeljivih aluminijastih prikolicah, na katere pomislimo v trenutku, ko nam nekdo omeni ameriško klasiko. Dandanes so bolj priljubljene kot kadarkoli, nekateri pa jih celo restavrirajo in ustvarjajo iz njih prave luksuzne kotičke za pobeg na samo. A povsod se dogajajo spremembe in nič drugače ni pri podjetju Airstream. Začeli so proizvodnjo počitniške prikolice, ki ni narejena iz aluminija, temveč iz steklenih vlaken. Prikolica Nest je popolnoma moderna in bo pritegnila povsem nove skupine ljudi.

Pri Airstreamu so skoraj 90 let izdelovali prikolice iz aluminija. V 50. letih prejšnjega stoletja je ustanovitelj podjetja Wally Byam že eksperimentiral z uporabo steklenih vlaken. Potrebnega je bilo še skoraj pol stoletja, da so pri Airstreamu le začeli izdelavo prikolic Nest, katerih zunanjost je narejena iz omenjenega materiala. Nest ima podobo pomanjšanega železniškega vagona, ki ima vrata zadaj na sredini. Ima zaobljena okna in dvobarvno poslikavo v kombinaciji sive in bele barve. Prednje steklo je oblikovano kot nekakšna smučarska očala. Kot vsi Airstreami je tudi Nest nizko pri tleh in ima aerodinamično obliko.

Popotniki imajo v Nestu dovolj prostora za mikrovalovno pečico, štedilnik in dovolj veliko kopalnico s tušem in straniščem. Notranjost ima na voljo 10,5 kvadratnega metra površine, kar ni pretirano veliko, so pa zaradi tega lahko manjše zunanje dimenzije prikolice. Airstream Nest meri v dolžino 5,1 metra in 2,1 metra v širino. Prikolica ima eno os in tehta 1.550 kilogramov, kar pomeni, da je za vleko že povsem dovolj kakšen večji SUV. Airstream Nest stane od 45.900 ameriških dolarjev dalje, kar je občutno manj kot velika, klasična aluminijasta prikolica, ki stane kar 139.000 ameriških dolarjev.

Odmik od klasičnega aluminija in uporaba drugih materialov sta za Airstream zagotovo drzna koraka. A so ju morali narediti, če so želeli širšim množicam ponuditi cenejšo in bolj dostopno različico Airstreama. Čisto mogoče je, da se pred nami odvija nova popularizacija počitniških prikolic, saj imamo, če nas vprašate, kovčke že pripravljene. In kot pravijo pri Airstreamu, oni ne prodajajo prikolic, oni prodajajo način življenja.

Galerija slik: Airstream Nest

Airstream NestOdpri galerijo
Toyota Prius Najbolj učinkoviti hibridi na slovenskih cestah tumblr_p76w5ejaHw1vmngr5o2_1280 Barbara Motorcycles- Black Mamba: zelo strupeno motorno kolo Memminger Roadster 2.7 Memminger Roadster 2.7 – moderen pridih romantičnega kabrioleta Xing Mobility Miss R Xing Mobility Miss R: prvi električni superšportnik, ki ima tako cestne kot terenske sposobnosti · · ·