JMP_CG_HOUSE_FLOAT_10
Utrip mesta · arhitektura

Take My Lighting But Don’t Steal My Thunder je nadrealistična arhitekturna iluzija britanskega umetnika Alexa Chinnecka. Lebdeča stavba, ki izgleda, kot da se upira vsem zakonom gravitacije, lebdi sredi londonskega Covent Gardna.

Take My Lighting But Don’t Steal My Thunder je monumentalna arhitekturna iluzija, ki je tekom oktobra pritegnila pozornost mimoidočih na trgu Covent Garden Piazza. Projekt je kombinacija vsega: umetnosti, arhitekture, čarovnije, gledališča in inženirstva.

Lebdeča stavba je delo več kot 100 sodelavcev umetnika in oblikovalca Alexa Chinnecka, ki so lebdečo kopijo 184 let stare stavbe Market Building naredili iz lahkega stiroporja. Britanec je v javni prostor posegel neverjetno učinkovito, saj je umetniško iluzijo popolnoma vkomponiral v urbano okolje. 10 metrov visoka in 12 metrov široka lebdeča stavba je tako elegantno infiltrirana v izgled znanega londonskega trga, mimoidoči pa se pod lebdečo stavbo lahko prosto sprehajajo (seveda vsi navdušeni, saj arhitekturna konstrukcija ne razkriva niti enega opornika, zaradi katere bi stavba lahko lebdela v zraku).

PREBERITE ŠE: HippoThames: v Temzi plava gromozanski nilski konj

Ime instalacije Take My Lightning But Don’t Steal My Thunder je aluzija na razpoke starodavnih arhitektur, ki spominjajo na strele. Ker umetnik za imena svoj del rad uporabi domače fraze, je v naslov vkomponiral angleško frazo ‘’to steal someone’s thunder’’, ki bi jo v slovenščino lahko prevedli z ‘’ukrasti nekomu slavo’’.

Alex Chinneck o svojem projektu govori v spodnjem kratkem videoposnetku:

Fotografije lebdeče arhitekturne iluzije Take My Lightning But Don’t Steal My Thunder v londonskem Covent Gardnu si oglejte v naši galeriji!

Odpri galerijo

516e7934b3fc4b8f690000c2_manor-house-stables-ar-design-studio_img_1569-df8071f535ddd9cd Nekoč konjušnica, danes moderen dom, ki so ga zasnovali pri oblikovalskem studiu AR design cover Odprte hiše Slovenije, največja slovenska arhitekturna razstava v živo Večerna idila. Dekleva Gregorič arhitekti – sodobna prenova slovenske kraške hiše novo 2 New York – najdražje stanovanje na Manhattnu · ·