Portreti iz poljubov in šminke.
Kulturni izbor

Alexis Fraser je kanadska umetnica, ki jo svet bolje pozna pod imenom Lipstick Lex. Torontčanka daje ličilom povsem novo funkcijo in izrazu ‘umetnica ličenje’ povsem novo razsežnost. Za svoje izjemno detajlne umetniške slike namreč uporablja šminko, a ta ni tista, ki nadomešča čopič. Čopič so njene ustnice, ki so namazane z rdečilom, poljubi na platnu in odtisi šminke pa tisto, s čimer ustvarja portrete slavnih.

Umetnica Alexis Fraser prvenstveno ustvarja z oljnimi barvami, a sčasoma je razvila tudi prav posebno slikarsko tehniko, ki ji sama pravi pointilizem s poljubi (pointilizem je, po SSKJ, likovno izražanje z nanašanjem čiste barve na platno v obliki drobnih pik).

Kako nastajajo njeni portreti? Namesto da bi čopič pomakala v barvo kot vsak drugi umetnik, si pred vsako novo potezo ustnice namaže s šminko. Z ustnicami nato na želenem mestu poljubi platno in za sabo pusti odtis ter to ponavlja, dokler slika ne dobi želene podobe. Za nekatere detajle šminko nanaša neposredno na platno, a večinoma jo nanese z ustnicami. Kot dokaz je priložila tudi videoposnetek svojega ustvarjanja.

PREBERITE ŠE: Šminka skozi čas: 100 let trendov rdečila za ustnice

Za manjše portrete, kot sta bila tisti Franka Sintare in Sophie Loren, je porabila zgolj nekaj ur, za večja dela pa platno včasih poljublja tudi po cel teden in za portret porabi tudi po več rdečil za ustnice. Za portret Marylin Monroe iz leta 2014 je na primer porabila štiri dni in dve šminki.

Alexis Fraser – portreti iz poljubov in šminke:

Portreti, nastali s poljubi.Odpri galerijo
Fear the Walking Dead 2016 – spet na sporedu AMC Fear the Walking Dead – Se bodo dokončno zlomili? Balet: Alonzo King LINES Ballet Balet: Alonzo King LINES Ballet Premiera: Iluzije v Mestnem gledališču ljubljanskem Premiera: komedija Iluzije v Mestnem gledališču ljubljanskem Samson in Dalila: velika francoska opera v SNG Maribor Samson in Dalila: velika francoska opera v SNG Maribor · · · ·