Glasba
V zraku · buzz buzz

Žalostna pesem kot zdravilo proti žalosti? Ko prideta slab dan ali stresno obdobje v življenju, se vsak od nas s težavami spopada na drugačen način. Nekaterim pomagata že sprehod na svežem zraku in narava, drugim športna aktivnost, spet tretji najdejo uteho v glasbi. Ste vedeli, da lahko poslušanje žalostne glasbe dejansko dvigne vaše razpoloženje? Preberite, kaj o tem pravijo znanstveniki.

Glasba ima moč, da vpliva na naše razpoloženje, in večina nas posluša hitrejše, elektronske ritme med vadbo in – nasprotno – žalostne pesmi, če smo melanholični in slabe volje. In kaj pravijo rezultati zadnje znanstvene raziskave? Žalostna glasba koristi naši duši.

Po navedbah študije raziskovalcev na Free University v Berlinu žalostne pesmi na splošno pozitivno vplivajo na naše čustveno razpoloženje. Prikličejo občutek nostalgije, ki nas spomni na vesele trenutke in kraje iz našega življenja. Občutek nostalgije nas spomni, kako smo se z ovirami spopadli v preteklosti in v kakšnih odnosih smo bili z ljudmi, s katerimi se morda v teh žalostnih trenutkih ne razumemo najbolje.

PREBERITE ŠE: Ali veš, zakaj se nam ob poslušanju določene glasbe naježi koža?

Profesorica na Le Monye College Krystine Batco dodaja, da dobimo melanholičen občutek, ko se posvetimo besedilu pesmi in se počutimo povezani z glasbenikom, kot da ta razume, kaj doživljamo. S tem, ko se identificiramo z besedilom žalostne pesmi, empatično razumemo glasbenika in smo pomirjeni, ker vemo, da nismo edini, ki doživljamo obdobja žalosti, neuslišane ljubezni, zavrnitve in ostalih tem, značilnih za žalostne pesmi.

Kadar ni v bližini prijateljev ali mame, ki bi nas razumeli, lahko besedila pesmi pomenijo tolažilne besede namesto njihovih. Ko smo razburjeni, se pogosto izgubimo v svojih mislih, empatija, ki jo čutimo do pevca, pa nam pomaga, da za trenutek pozabimo na svoje težave.

Zapomnite si: ko boste naslednjič preživljali slab dan, samo poslušajte pravo pesem!

Petek 13. Kako preživeti petek 13., da bo srečen? 24 ur v eni fotografiji Day to Night: 24 ur v eni fotografiji car Stvari, ki jih NI treba doživeti do 30. leta Hrana in ljubezen Zakaj so ljubitelji hrane odlični partnerji? ·