iStock_000068354013_Full
V zraku · buzz buzz

Kako smo spali sinoči? Smo se zbudili sveži in polni energije ali utrujeni in počasni? Odgovori na ta vprašanja nam lahko dajo nekaj vpogleda v to, kako bomo danes komunicirali s svojim partnerjem. Kvaliteta spanca je torej povezana tudi z našim odnosom v razmerju. V članku preverite, kako!

V raziskavah, ki sta jih Amie Gordon in Serena Chen iz University of California, Berkeley, objavili v Social Psychological and Personality Science, so udeleženci reševali kratko spletno anketo vsak dan, dva tedna. Udeleženci so poročali, kako dolgo so spali, kolikokrat so se ponoči zbudili, kako so se naspali, ali so bili tekom dneva utrujeni in ali so imeli kakršnekoli konflikte s partnerjem.

Dvotedenska študija je pokazala, da so ljudje, ki so spali slabše, imeli bolj pogoste prepire s svojimi partnerji. Pravzaprav je študija pokazala, da lahko že samo ena slaba noč vpliva na konflikte v vezi. Ko ljudje spimo slabše, kot ponavadi, imamo večjo verjetnost, da se bomo naslednji dan s partnerjem prepirali. Čeprav stres, anksioznost ter konflikti prejšnjega dne vplivajo na kakovost našega spanca, sta bili raziskovalki pri svoji študiji sposobni to možnost kot potencialni razlog za konflikte naslednji dan, izključiti.
Spanec pa tako ne vpliva samo na to ali se bosta partnerja prepirala. Prav tako vpliva na doživljanje prepira samega in uspešnost reševanja le-tega. V drugi študiji so tako pari prišli v laboratorij in pod video nadzorom imeli razpravo o razlogu za konflikt v njihovem razmerju. Ljudje, ki si povedali, da so slabo spali večer pred prepirom, so se v času prepira počutili slabše (doživeli so več negativnih čustev, kot pozitivnih) in so bili tako manj natančni pri branju čustev svojega partnerja.
Ali to pomeni, da bo vse v redu, če se bomo dobro naspali? Ni nujno. Tudi spanec našega partnerja vpliva na to, kako doživimo konflikt v našem odnosu. Partnerji ljudi, ki se niso dobro naspali, se v času konflikta prav tako počutijo slabše in so manj natančni pri branju čustev svojega partnerja. Kot lahko verjetno domnevamo, so partnerji najuspešnejši pri reševanju konfliktov takrat, ko so oboji dobro spočiti – že en partner s slabim spancem pa je dovolj, da je reševanje konflikta težje.

PREBERITE ŠE: 8 “nezrelih” prepirov, ki se zgodijo tudi v najbolj zrelih razmerjih

Kaj je torej sporočilo študije?

Spanje je pomembno. Ne samo za naše fizično zdravje in produktivnost pri delu, temveč tudi za naše razmerje. Dober spanec predstavlja manj tveganja, da se bomo s partnerjem sprli in večjo verjetnost, da bomo morebitne spore uspešno rešili. Pridejo pa tudi dnevi, ko si je dober spanec težko zagotoviti, na primer takrat, ko imamo novega otroka ali pa se soočamo z rokom za oddajo projekta. Takrat moramo imeti v mislih, da dnevi, ko smo mi in naš partner preutrujeni, niso dnevi, ko bi poskušali reševati pomembne konflikte v našem razmerju.
Zakaj pravzaprav slab spanec vodi k večjim konfliktom ni znano – lahko je to, da smo preprosto bolj čemerni, ker nismo dobro spali ali pa smo utrujeni osredotočeni le nase in imamo manj energije, da bi poskušali razumeti perspektivo našega partnerja. Karkoli že je, verjetno je najbolje, da se o pomembnih vprašanjih v našem razmerju pogovarjamo takrat, ko smo spočiti.

Ilustracije iz kavnih madežev. Giulia Bernardelli iz kavnih madežev ustvarja ilustracije PicMonkey Collage Deset najbolj ekstravagantnih zvezdniških zarok, ki so se resnično zgodile PicMonkey Collage2 Mlade & “kul” – novodobne mamice na Instagramu To je tehnično najbolj zahteven base skok v zgodovini Uli Emanuele: najbolj nor base skok v zgodovini