moviepopcorn
V zraku · buzz buzz

Če dobro pomislimo, pokovke res ne jemo ob drugih priložnostih kot obisku kina. Morda le še doma, pa še to le takrat, ko se z družbo zasidramo v sedežno garnituro in prižgemo televizijo. Zakaj je koruzna pokovka oziroma kokice tako priljubljen prigrizek ravno med gledanjem filmov? Naj ti povemo zgodbo.

Koruzna pokovka in kinodvorane se niso pojavile hkrati, zgodovina tega prigrizka namreč sega v sredino 19. stoletja, ko so ulice mest preplavili sejmi ali karnevali. Pokovka je bila takrat ulični prigrizek. Kinematografe, ki so v tistem času predvajali seveda neme filme, so obiskovali zgolj visokoizobraženi ljudje, ki so znali brati, tako da glasna pokovka ob tem ni prišla v poštev.

To se je spremenilo okoli leta 1927, ko je film dobil  zvok. No, v tistem času je udarila še velika depresija, ko se je sesula newyorška borza. Ker je bilo vedno več ljudi z vedno manj denarja, so prodajalci pokovke svoje prodajalnice premaknili pred vhode kinodvoran, kjer si lahko za drobiž kupil veliko vedro kokic. Sčasoma so se prodajalne preselile kar v kinodvorane in postale del kulture.

In ta se je obdržala vse do danes. Le v kino hodimo nekoliko manj.

brooke-cagle-504479 8 neklišejskih daril za valentinovo, ki niso čokolada ali spodnje perilo giphy (1) Teorije zarote, ki jim internet najbolj verjame andrew-neel-218073 CityJob 2018: zaposlimo pomočnika urednika dišeči tatuji Trend letošnjega leta so začasni dišeči tatuji ·