Kdaj piti kavo za njen boljši učinek?
Utrip mesta · zdravje & lepota

Skodelica omamno dišeče kave je za večino prva jutranja misel. A nasprotno s prepričanjem, da dneva ne moremo začeti brez doze kofeina, ga pravzaprav lahko, saj učinke, ki jih pripisujete kavi, telo ustvarja sam. Za vsem skupaj tiči dnevni oziroma cirkadialni biološki ritem, po domače naša notranja biološka ura, ki med drugim skrbi za proizvajanje kortizola, t.i. stresnega hormona, ki pripravi telo na akcijo in je neposredno povezan s stresom ter budnostjo. Vi pa ste mislili, da je to kava in da jo znate piti pravil. Živeli ste v zmoti.

Ste vedeli, da pitje kave nemudoma po tem ko vstanete nima učinka na vaše telo? Odgovor na vprašanje ali znate pravilno piti kavo, se torej po vsej verjetnosti glasi ‘ne’. Zahvaljujoč genetskemu 24-urnemu hormonskemu ciklu (regulira ga sončna svetloba in ne toliko življenjski stil) je namreč raven kortizola- hormona zaradi katerega smo budni in odzivni ter nam da energijo- najvišja prav med 8. in 9. uro zjutraj. To pomeni, da ima vaše telo že vgrajen naravni mehanizem, da vas prebudi.

In če mislite, da lahko kava pri tem dodatno pomaga, pa so raziskave pokazale, da uživanje kave ali energijskih napitkov, ko je kortizol v zenitu, v veliki meri izniči učinke kave kot dramila. In kar je še huje, telo na dolgi razvije višjo toleranco do njenih učinkov. Za isti efetk tako potrebujete večje količine, kar pa lahko vodi v odvisnost.

PREBERITE ŠE: Kava za bogove – kava, narejena iz kave in sendvič sladoleda

Kdaj torej piti kavo? Najbolje jo je uživati v obdobju, ko nivo kortizola ni na vrhuncu. To pa je med 8. in 9. uro zjutraj, med poldnevom in eno ter med 17:30 in 18:30 uro. Če torej ne želite zapraviti njenih pozitivnih učinkov, jo srkajte med 9:30 in 11:30 uro, ter med ostalimi časovnimi luknjami. Kaj pa, če vstajate zelo zgodaj? Potem počakajte vsaj eno uro preden si jo privoščite.

Več o tem kdaj piti kavo:

Organic Ginger Ale Soda Ingver – Lepotni zaveznik številka 1 – Čudežne moči ingverja Komu komarji najbolj pijejo kri. Koga komarji najraje pikajo? foto: istockphoto.com 3 ključni prehranski nasveti za zdravo življenje Kako pravilno zavezati športni copat Misterij dodatne luknje ali kako pravilno zavezati športni čevelj