shutterstock_1083512990
V zraku · Amazon · V zraku · shopping

Amazon Slovenija na žalost ne obstaja, a to še ne pomeni, da na njem ne moremo kupovati (pa to precej poceni). Kaj sploh je Amazon in zakaj se ga ne bi smeli bati uporabljati?

Bomo kmalu dobili tudi Amazon Slovenija? No, to je še vedno v zraku, a v luči novice, da lahko od zdaj svoje izdelke prek Amazona prodajajo tudi slovenski dobavitelji, smo se odločili nekaj čisto malega napisati o tem, kako Amazon deluje in zakaj tudi med Slovenci ne bi smel biti noben “bavbav”.

Čeprav je po spletnem nakupovanju pograbila že večina, se še vedno raje odločamo za nakupe prek slovenskih spletnih strani. A stereotip, da kupovanje iz tujine ni varno in da bomo za izdelke morali odšteti več kot v Sloveniji, nikakor ne drži vode. Če se za nakup odločamo prek tujih spletnih trgovin, kot je v tem primeru Amazon, bomo kot potrošniki deležni enakih pravic kot pri nakupih v Sloveniji. Pa tudi rado se zgodi, da bodo izdelki precej cenejši kot pri nas.

AMAZON SLOVENIJA: kako nakupovati na Amazonu?

Amazon Slovenija še ne obstaja, saj kot trg nismo dovolj veliki. Lahko pa brez težav kupujemo izdelke iz Amazona drugih držav EU. Trenutno je nam najbolj ugoden nemški Amazon. Pa brez skrbi, če ne znate nemško. Če v Googlovem iskalniku vpišemo niz “amazon.de” se nam kot prva možnost pojavi nemški Amazon v angleščini. Drugi Amazon, kjer se nam najbolj splača nakupovati, pa je amazon.co.uk, torej Amazon Velika Britanija (no, vsaj za zdaj).
Pojdi na: amazon.de
Pojdi na: amazon.co.uk

Kaj je sploh spletna trgovina Amazon?

Gre za spletno trgovino, ki ponuja praktično vse. Elektroniko, kozmetiko, izdelke za prosti čas, celo digitalni najem filmov in nakup glasbe. Čeprav ogromno izdelkov Amazon dostavi prek svojih skladišč, delujejo tudi kot nekakšen posrednik med kupcem in dobavitelji, ki prek Amazona prodajajo svoje izdelke. Isti izdelek lahko zato kupimo tudi od različnih dobaviteljev, pri tem pa seveda izbiramo med najugodnejšimi ponudbami. Pri tem je treba upoštevati tako ceno izdelka kot poštnino, ki nam jo bo Amazon oziroma neki drugi dobavitelj zaračunal.

Kako je s poštnino?

Poštnine niso fiksne in se razlikujejo od dobavitelja do dobavitelja. Pogost dejavnik za višjo poštnino je oddaljenost dobavitelja, ni pa to pravilo. Včasih lahko za poštnino odštejemo tudi manj kot 2 evra, največkrat pa je ta okrog 5 evrov ali več, kar je dokaj primerljivo s poštnino v Sloveniji (če bi imeli Amazon Slovenija, bi verjetno bile poštnine seveda smešno nizke). Seveda bo poštnina višja, če bo tudi izdelek večji. Skratka, poštnina ni vedno enaka, obračuna pa se, tik preden oddamo naročilo.

Koliko časa pa čakam na pošiljko?

Tik preden oddamo naročilo, se nam izpiše tudi predviden rok dobave izdelka. V večini primerov bo izdelek iz skladišča do nas potreboval okrog 7 dni, le redko je treba čakati več kot 2 tedna. Za dodatno plačilo lahko izberemo tudi hitrejšo dostavo, ki bo pošiljko dostavila v 3 do 4 dneh. Upoštevati je treba tudi konce tedna, ko pošiljka miruje, in vse praznike v državah, skozi katere naša pošiljka potuje.

Bodo dražje pošiljke dodatno obdavčene?

Če stvari nakupujete prek evropskega Amazona, bojazni zaradi plačevanja carin ni. Davek na dodano vrednost je že dodan ceni izdelka, zato se dodatni stroški ne bodo računali.

Reklamacije?

Ob morebitnem nezadovoljstvu tako kot v Sloveniji izdelke lahko vrnete. Seveda morajo biti v odličnem stanju, v dogovoru s trgovcem pa se lahko tudi zamenjajo za nov izdelek. Tako kot pri preostalih nakupih smo tudi pri nakupih prek Amazona upravičeni do uveljavljanja garancije.

Kaj je Amazon Prime?

Kot člani storitve Amazon Prime naj bi dostopali do različnih bonitet, kot so brezplačna poštnina, pretočno predvajanje filmov in glasbe ter neomejeno branje digitalnih knjig. Če bi seveda v Sloveniji zaživel Amazon Slovenija. Ker pa moramo izdelke naročati prek nemške spletne strani, nismo deležni recimo brezplačnih poštnin in pretočne glasbe.

Bodo pa popustov na izdelke deležni vsi uporabniki storitve Amazon Prime. Tako kot “Black Friday” obstaja tudi “Amazon Prime Day“, ki naj bi letos padel na 13. julij. Različnih Prime popustov bomo deležni že od junija dalje. Tudi za nas obstaja 30-dnevni preizkus storitve Amazon Prime, da vidimo, ali nam sploh ustreza.

Kakšne so naše izkušnje?

V večini primerov so bile zelo pozitivne. Enkrat se je zgodilo, da je bilo treba na pošiljko čakati malce več kot sicer, razlog pa so bili seveda novoletni prazniki. Kupci se moramo zavedati, da lahko isti izdelek kupimo v več prodajalnah po različnih cenah. Čeprav se vanj zagledamo na določeni spletni strani, bo ta izdelek zagotovo nekje drugje še cenejši. Velikokrat se je zgodilo, da je ta drugje bil ravno Amazon (pa na žalost še ne Amazon Slovenija). Zgornji primer računalniške miške recimo pokaže, da jo lahko prek Amazona naročimo za okoli 15 evrov manj kot kjerkoli v Sloveniji. Jo bomo v Sloveniji dobili hitreje? Da. Je to vredno izgubljenega prihranka? To pa presodite sami.


V HOFERjevih trgovinah vsak dan diši po sveže pečenih izdelkih Z zlatim odličjem nagrajenih kar 36 pekovskih izdelkov HOFER naslovna Že poznate darilo, ki osvoji srce? daniel-von-appen-sD1VpeflHBY-unsplash Kdaj so v 2020 razprodaje, s katerimi boš prihranil? hotel-spik-savnanje-web 25 najboljših valentinovih daril v dvoje · · · · · · ·