andy-bwarhol-bmarilyn-bmonroe-marilyn-monroe-330138174
V zraku · trend

Andy Warhol je tipičen predstavnik pop art gibanja, ki je večno ”in” ter danes aktualno bolj kot kadarkoli prej. Popularna umetnost, oglaševanje, stripi, fotografija, masovna potrošnja in zabavna industrija – vse to je v središču njegovega ustvarjanja.

Andy Warhol je bil umetnik, slikar, oblikovalec slik, zbiralec in tipični predstavnik pop art gibanja, ki ustvarja motive popularnega sveta. Gibanje se je pričelo v petdesetih v Veliki Britaniji, vrhunec pa doseglo deset let kasneje čez lužo.

“Umetnost je nekaj, s čimer jo lahko poceni odneseš” – Andy Warhol

Vzpon Andyja Warhola se je pričel z njegovim prvim delom, ko je bil komercialni umetnik pri reviji Glamour in že tam prejel vrsto nagrad in priznanj. A danes je prepoznaven predvsem po ustvarjanju, ki je sledilo po tem obdobju. In tudi po svojih izjavah. ”Umetnost je nekaj, s čimer jo lahko poceni odneseš,” je le ena izmed njih. Najpogostejši elementi njegovega ustvarjanja so oglasi, stripi in zvezdniki, med tehnikami pa je pogosto uporabljal tehniko reproduciranja slik s sitotiskom. Njegova prva samostojna razstava je prikazovala 32 enakih (a vendarle različnih) pločevink juhe Campbell. Prav tako odmevno je bilo ”tihožitje” v obliki 210 različno napolnjenih stekleničk Coca Cole. Čeprav Warhol svojih del ni obrazlagal, je svojo vizijo Coca Cole obrazložil na način, da si jo lahko privoščijo in pijejo prav vsi sloji prebivalstva, od predsednika do berača. Med znanimi obrazi je imel izredno rad Marilyn Monroe, njegovo najbolj znano delo je prav ”Marilyn Diptych”, s katerim je zaslovel leta 1962, po smrti Marilyn Monroe.

Njegov duh še živi

Čeprav je Andy Warhol umrl leta 1987, njegov duh še živi v marsikateri sodobni zgodbi. Ena izmed njih se odvija prav ta trenutek. Absolut je v začetku oktobra predstavil novo omejeno serijo steklenic Andy Warhol Edition, ki slavi ustvarjalnost, pop art in ikonsko sodelovanje blagovne znamke z umetnikom. Na steklenico Absolut Andy Warhol Edition so prenesli izvirno sliko, in tako si vsakdo lahko odnese umetnino Andya Warhola domov. V podporo promociji te omejene serije steklenic Absolut predstavlja tudi dva inovativna koncepta: »Warhol Spirit by Absolut«, ki briše mejo med umetnostjo in nočnim življenjem ter v občinstvu zbuja spoznanje, da z ustvarjalnostjo lahko dosežemo kar koli, ter umetniško izmenjavo »Andy Warhol Art Exchange by Absolut«, ki vsakega izmed nas poziva, da se pridružimo ustvarjalnemu procesu z ustvarjanjem svoje umetnosti. Izvirno in odbito, povsem v stilu legendarnega umetnika.

Odpri galerijo

velka Passion Planner: osebni planer, s katerim bo organiziranje našega življenja popolno PicMonkey Collagei The Undress: modni in funkcionalni ženski produkt IMAG2316 Trostreščki: Dnevna dostava svežega mleka, jajc in kruha s starodobnim trociklom IMG_0921 Cockta: posadimo idejo, z mislijo na prihodnost ·