Apple električni avtomobil
Utrip mesta · mobilno · V zraku · tehnologija

Bo Apple na svoj repertoar izdelkov dodal tudi električni avtomobil je vprašanje, ki že nekaj časa vznemirja splet, zdaj pa so zadevo pobrali tudi mediji. Zadnje mesece namreč vse več strokovnjakov z različnih področij avtomobilske industrije (Mercedes-Benz, Ford,…) daje odpoved in odhaja v Silicijevo dolino. Ali so novice o avtomobilu iz trte izvite bo pokazal čas, dejstvo pa je, da ima Apple vse pogoje, da postane tudi narekovalec avtomobilskih trendov.

Vprašaj na koncu vprašanja, ali bo Apple kmalu tudi znamka električnih avtomobilov, vse bolj bledi. Novico o vstopu na avtomobilski trg je namreč še dodatno podžgalo opaženo Applovo vozilo posuto s številnimi kamerami, da prebegov številnih avtomobilskih strokovnjakov (šefa razvojnega oddelka Mercedes-Benza in oblikovalca pri Fordu) niti ne omenjamo. Ob tem velja dodati, da naj bi skrivnostni projekt Titan vodil nekdanji Fordovec, zdaj pa že nekaj let ”jabolčnik”, Steve Zadesky.

Da ne gre le za novinarsko raco, negira tudi dejstvo, da je Apple že lani pomočil prst v avtomobilski svet s sistemom CarPlay. Gre za združevanje operacijskega sistema iOS in avtomobilovega ”infotainmenta”, kar pa očitno ni zadovoljilo Applovih apetitov. No, morda pa plejado inženirjev rabijo prav tu. A če gre verjeti virom, gre za avto. Ta bo po videnem manjši električni samovozeči enoprostorec, ali bo iz protipa zrasel v serijski izdelek, pa bomo morali še malo počakati. A že samo napoved je močno razburkala IT svet, kot tudi avtomobilsko industrijo, kislo pa se verjetno držijo tudi pri Googlu, ki sicer Apple tu pošteno ”šiša”. Že lani je namreč luč sveta ugledal njihov prototip avtonomnega vozila na električni pogon, kjer sicer blesti Tesla in njen model S.

PREBERITE ŠE: Apple Watch – pametna ročna ura v prodaji od aprila 2015

Ja, mobilna tehnologija je širok pojem in Apple ga je vzel v najširšem smislu. Kot je vzel svojo zavezo, da skrivnosti ne deli kar tako z javnostjo. Za to ima točno odmerjen čas, zato novic o tem, kaj kuha Tim Cook in druščina, ne bo na mizi še tako kmalu. Bo pa po vsebini vse bolj dišalo, saj številni skrivnostni sestanki medtem pridno prilivajo ognja na žerjavico raznoraznim govoricam. In naj za konec vržemo še eno kost za glodanje. Applova tarča prevzema je bojda Tesla. Če je to res, potem vemo, kam pes taco moli.

Nissan leaf Nissan leaf s posebno barvo, ki vpija UV-žarke in ponoči sveti v temi Dubajska policija in njeni luksuzni avtomobili. Dubajska policija predstavi svoje luksuzne avtomobile the-inkas-modified-g63-amg-limo-is-truly-menacing-finished-in-matte-black-the-stretch-limo-dares-to-be-messed-with Mercedes-Benz G63 – luksuzno terensko oklepno vozilo vredno 1 milijon $ Novi Hyundai i20 Test: Novi Hyundai i20 – kaj sploh še ostane evropskim · ·