cover
V zraku · buzz buzz

Pravijo, da jabolko ne pade daleč od drevesa. No, očitno včasih tudi, vsaj če sodimo po Applovi seriji izdelkov, ki so jih v 80-ih letih na krilih uspeha Mac-a skušali prodati pod svojo blagovno znamko. Si mislite, včasih ni bilo samoumevno, da so ljudje razgrabili vse, kar je ponudil Apple. iSurfboard, iToy Truck, iClip. Ja, tudi Apple ima svoja gnila jabolka.

Če danes konkurenca pograbi vse kar pride iz Appla, pa, verjeli ali ne, temu vedno ni bilo tako. Resda moramo iti za to kar daleč nazaj, pa vendar. Ko je Apple z Macom zadel žebljico na glavico, je to dalo veter v njegova finančna in brand jadra in logično so želeli ta veter izkoristiti. Nič čudnega torej, da so se med drugim podali v surferske vode, saj so ponujali eno najbolj lahkih jadralnih desk (oz. surfov na veter).

PREBERITE ŠE: 30+ retro oglasov za Applove računalnike

PREBERITE ŠE: iPhone 6 prihaja 19. septembra!

Čeprav ima Apple danes res ogromno kolekcijo tehničnih izdelkov, pa verjetno le redki vedo, da so imeli nekoč tudi kolekcijo oblačil. Ta in še mnogo drugih nenavadnih izdelkov se je leta 1986 znašlo v katalogu, ki je slišal na ime »The Apple Collection«. Čeprav je v njem tudi precej takih izdelkov, po katerih se danes kolca vsakemu pravemu hipsterju, pa je veliko tudi takih, ki so hitro popadala iz sicer cvetoče ‘jablane’ in zgnila. A na napakah se učimo in gnilo jabolko je dobro gnojilo, zato dvomim, da bo Apple želel še enkrat ugrizniti v kislo jabolko npr. otroških igrač ali pisalnih miz.

Apple-Braun iCalculator bi vas danes, preračunano iz dolarjev v evre in z upoštevanjem današnje vrednosti valute, stal okoli 142€ (po isti metodi so podane cene izdelkov, ki so predstavljeni v nadaljevanju). Ja, brez kalkulatorja do te številke ne bi prišel tako zlahka in takrat so bili kalkulatorji pač malce bolj prestižno blago kot danes.Odpri galerijo
Foto: Alessio Albi Alessio Albi: Božanski razpoloženjski portreti Hans_-_Anna_Heart Sinhronizirano: ko napovednik za »50 odtenkov sive« sreča risanko »Ledeno kraljestvo« Rubikova kocka 10 najbolj prodajanih produktov na svetu Jaguar proti aligatorju Živalski dvoboj: Jaguar proti aligatorju · ·