Apple Park
Utrip mesta · arhitektura

Tehnološki velikan Apple se bo aprila preselil v nove prostore v Silicijevi dolini, ki se raztezajo na več kot 70 hektarih. Selitev več kot 12 tisoč zaposlenih bo trajala pol leta. Kampus je imel delovno ime Campus 2, uradno pa so mu nadeli naziv Apple Park. Gradnja sicer še ni povsem pri koncu in se bo zavlekla v poletje, že danes pa lahko občudujemo to futuristično čudo v kalifornijski Cupertinu, ki bo ena od najbolj energetsko učinkovitih zgradb na svetu.

Apple Park je futuristični kampus, kamor se bo od aprila 2017 dalje začeli postopni seliti več kot 12 tisoč Applovih zaposlenih. Po svetu Apple sicer zaposluje prek 100 tisoč zaposlenih. Novi Applovi poslovni prostori, ki so nastajali zadnja tri leta, sicer še niso povsem končani, posamezne dele na več kot 70 hektarih pa bodo gradili še celo poletje.

Osrednji del kampusa bo okrogla steklena stavba, ki se razteza na 26 hektarih površine. Postavljen je na vrhu hriba s pogledom na glavno stavbo in travnike. Avditorij s 1000 sedeži in streho iz ogljikovih vlaken so poimenovali po pokojnemu soustanovitelju Stevu Jobsu (ta bi danes dopolnil 62 let). V Steve Jobs Theatru bo Apple v prihodnje verjetno predstavljal svoje nove naprave. ”Apple Park si je (Steve Jobs, op. p.) zamislil kot dom za inovacije prihodnjih generacij,” je ob najavi selitve dejal izvršni direktor Appla Tim Cook, ki je krmilo prevzel po Jobsovi smrti leta 2011.

Gre za eno od najbolj energetsko učinkovitih stavb na svetu, saj bo celoten kampus poganjala zgolj in samo obnovljiva energija. Sončna elektrarna na strehi bo imela kar 17 megavatov moči in se uvršča med eno od največjih na svetu, naravna ventilacija pa zagotavlja, da devet mesecev v letu Apple Park ne bo potrebovala ogrevanja in hlajenja.

PREBERITE ŠE: Tako bo videti rdeči iPhone 7 in rdeči iPhone SE

Za javnost bosta odprta kavarna in center s trgovino, Applovci bodo možgane lahko razgibavali v zavarovanih prostorih za raziskave in razvoj, ude pa v 10 tisoč kvadratnih metrih velikem fitnesu centru. Na voljo bo tudi več kot trije kilometri sprehajalnih/tekaških poti, manjkala pa ne bosta niti jezero in sadovnjak.


Vrtljivi nebotičnik Dynamic Tower Dynamic Tower: Dubaj dobiva tudi vrteči se nebotičnik! Maracana Klavrna podoba olimpijskega prizorišča v Riu – tako je danes videti Maracana Futuristična knjižnica v Franciji: knjižnica po vzoru pisarn iz Silicijeve doline Futuristična knjižnica v Franciji: knjižnica po vzoru pisarn iz Silicijeve doline Jikka: dom za ostarele na Japonskem Jikka: je to najlepši dom za ostarele na svetu? · ·