Aquaris E4.5: prvi pametni telefon z operacijskim sistemom Ubuntu.
V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki

Aquaris E4.5, pametni telefon podjetja BQ, je prvi pametni telefon z operacijskim sistemom Ubuntu, ki je svojega ”gostitelja” iskala več kot dve leti, naposled pa ga je Canonical, ki stoji za Ubuntom, našel v omenjenem modelu španskega telekomunikacijskega kolosa. Telefon na trg prinaša, kar v političnem žargonu pravimo, alternativo, saj ne gre ne za ”levega” (Android), ne za ”desnega” (iOS), pač pa svež veter s številnimi prednostmi, kot sta prilagodljivost in funkcionalnost.

BQ-jev Aquaris E4.5 je prvi pametni telefon opremljen z operacijskim sistemom Ubuntu Mobile. Slednji izhaja iz operacijskega sistema Ubuntu za prenosne in namizne računalnike ter strežnike, seveda prilagojenega manjšim in na dotik občutljivim zaslonom. Platforma Ubuntu tako po dolgem omahovanju s strani telefonov vendarle pomaka prst tudi v svet pametnih telefonov, medse pa ga je prvi sprejel BQ, ki poleg mobilcev ponuja še tablice in e-bralnike. Eden njegovih Androidov je namreč prestopil v nasprotni tabor.

Tako pametni telefon Aquaris E4.5 menja le prepričanje, ne pa tudi zunanje podobe in okostja. Ta ostaja 4,5-palčni oz. 11,4-centimetrski zaslon s 1,3 Ghz štirijedrnim procesorjem MediaTek, 8 GB sistemskega pomnilnika, podpora za mobilna omrežja 4G/LTE, fotoaparat z ločljivostjo 8 milijonov slikovnih točk in spletno kamero, ki jih premore 5. Za 169 evrov je to izjemna ponudba, ki bo v kratkem na voljo tudi pri nas, trenutno pa je naprodaj le v omejenih količinah (t.i. hitra prodaja/”flash sale”).

PREBERITE ŠE: iPhone 7 koncept

Ob osnovni različici bo na voljo tudi zmogljivejša, z osemjedrnim procesorjem in drugimi nadgradnjami. Zanjo bo jasno treba malce bolj razvezati mošnjiček (270 evrov). OS Ubuntu bo sicer potreboval lastne aplikacije, a ker podpira HTML5, ne bo zavračal obstoječih. Ali tako iz dvoboja nastaja troboj- Android vs. iOS vs. Ubuntu- če si drznemo napovedati, da bo Ubuntu v prihodnje dobil še zmogljivejše gostitelje?


iPhone 7 iPhone 7 koncept Samsung-Galaxy-S6-1024x622 Samsung Galaxy S6 – Znane so podrobnosti supermobilnika lapka_google_project_ara-2 Google in Lapka: senzorični moduli za pametni telefon Ara jh_boredbrilliant_aa_recliner_16-9_wide-e3cd8f3650ac50694b5bbc64807e2e716ff8e682-s800-c85 Sprejmi izziv: se lahko ločite od svojega pametnega telefona? · ·